Home / Administratie / Primarii vasluieni, nemulțumiți de banii primiți. Ce le transmite Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean!

Primarii vasluieni, nemulțumiți de banii primiți. Ce le transmite Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean!

de Dănuț CIOBANU

Primarii din județul Vaslui sunt nemulțumiți de modul în care s-au repartizat sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pe anul 2019. Edilii susțin că vor trebui să ia banii de la investiții pentru plata asistenței sociale și funcționarea primăriilor. Mai mult, aleșii locali cred că, dacă vor vrea să facă investiții, trebuie să stea cu mâna întinsă la CJ Vaslui. Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui, a spus că primarii nu au motive de nemulțumire, transmițându-le un mesaj: “Dragi camarazi, pot să spun că trebuie să fim un pic mai atenți cu cheltuirea banului public”.

Neculai Moraru, primarul comunei Fălciu și președintele Asociației Comunelor din România – Filiala Vaslui, a spus că a discutat cu mai mulți primari, care s-au arătat nemulțumi de sumele care s-au repartizat în teritoriu.

“Nu sunt sume suficiente pentru plata asistenților personali și plata indemnizațiilor lunare. Acum banii pentru asistența socială sunt introduși în bugetul total, nu sunt sume separate. Înainte, pentru aceste cheltuieli ne veneau banii de la Ministerul Muncii. Făceam o adresă cu necesarul de fonduri și primeam banii. Acum va trebui să tăiem de la investiții pentru a face aceste plăți. Bani pentru cofinanțarea proiectelor de unde o să avem?! Este o șmecherie, o golăneală că este bugetul mare. Avantajul este la primăriile care nu au asistenți personali și nu au de plătit indemnizații. Anii trecuți ni s-a supus să angajăm asistenți personali, că plătește statul sută la sută sumele pentru aceștia. Primările au făcut angajări, apoi ne-au spus că ei dau 90% din bani, dar să dăm și noi 10%. Acum este foarte greu, că îi avem noi pe toți”, a spus Neculai Moraru.

Pesimiști cu următoarea echilibrare

Primarii nu sunt optimiști nici în ceea ce privește echilibrarea bugetelor care se va face din fondul de 7,5% din impozitul pe venit, care este la dispoziția Consiliului Județean (CJ) Vaslui.

În ședința extraordinară dedicată echilibrării bugetelor locale, conducerea CJ-ului a susținut că se va vedea care este necesarul de fonduri pentru proiectele pe PNDL 2, care este necesarul de bani pentru cofinanțarea proiectelor europene și apoi se va face și această echilibrare.

“Conducerea CJ Vaslui o să aibă favoriții ei, care sunt abonați și primesc de obicei bani. La alții o să le spună că o să primiți și voi! Restul vor fi obligați să taie de la investiții și să pună bani la funcționare. O să tragă mâța de coadă primarii care nu au bani. S-a spus că e anul investițiilor, care investiții?! Așteptăm mila Domnului cu mâna întinsă la CJ, stând pe la ușă”, a mai spus Neculai Moraru.

Buzatu: ”Dragi camarazi, să fim mai atenți cu cheltuielile”

Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui, a spus că în urma aprobării hotărârii de echilibrare, UAT-urile au bugete bune. De altfel, comunitățile locale nu au avut de suferit nici până acum, în condițiile în care au existat prevederi legale în ceea ce privește realizarea de cheltuieli pentru acoperirea tuturor necesităților.

Trebuie să fim atenți să nu exagerăm cu aceste nevoi. Avem o grămadă de proiecte mari de implementat, avem o grămadă de contribuții la aceste proiecte. Evident, că trebuie să ne asumăm aceste obligații, pentru că este un volum mare de investiții în județul Vaslui, dar și în celelalte părți ale țării, iar aceste proiecte trebuie să progreseze dând astfel satisfacție cetățenilor”, a spus Dumitru Buzatu.

Referindu-se la unele nemulțumiri exprimate de primari, Buzatu le-a transmis: Dragi camarazi, pot să spun că trebuie să fim un pic mai atenți cu cheltuirea banului public și, evident, să îl cheltuim numai în acele direcții care sunt necesare și sunt rezolvate problemele mai multor oameni din comunitățile noastre. Au fost acordate și sumele pentru asistență socială și atunci nu pot să înțeleg aceste încurcături, în măsura în care toată lumea vrea să descentralizeze. Noi tot timpul avem tendința de a ne manifesta contradictoriu”, a spus Dumitru Buzatu.

Președintele CJ a spus că pe lângă fondurile de la bugetul de stat, în realizarea bugetelor un rol important îl are și colectarea impozitelor și taxelor de la nivel local.

“Nu ne interesează deloc de unde vin banii aceștia, dar trebuie să schimbăm această optică. Să încercăm să adunăm și noi mai mulți bani, fără a-i împovăra pe cetățeni, pentru ca lucrurile să meargă mai bine în comunitățile noastre”, a încheiat Buzatu.

About Tehno Redactor

x

Check Also

CJ Vaslui achită datorii de 1,9 milioane lei ale Spitalului Județean de Urgență

de Dănuț CIOBANU Spitalul Județean ...

Municipiul Vaslui, gazda unui nou festival, cel al ”Zilelor teatrului tânăr”

Municipiul Vaslui va fi, la ...

Nouă comune vor primi 1,7 milioane de lei din fondul de rezervă al CJ Vaslui

de Dănuț CIOBANU CJ Vaslui ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: