Home / Administratie / Direcția Silvică Vaslui a înființat 14 cantoane noi pentru paza pădurilor private

Direcția Silvică Vaslui a înființat 14 cantoane noi pentru paza pădurilor private

de Dănuț CIOBANU

Direcția Silvică Vaslui mai are de preluat în pază 2.700 hectare de pădure privată. Cele mai mari suprafețe forestiere care mai sunt de preluat sunt în zona ocoalelor silvice Băcești – 900 hectare, Bârlad – 850 hectare, Brodoc – 700 hectare. Cum o parte din trupurile de pădure sunt izolate, au fost înființate 14 cantoane noi și urmează să fie angajați pădurari. Un canton are arondată în pază o suprafață de 500 hectare pădure.

Direcția Silvică (DS) Vaslui a reușit să preia în pază, anul trecut, 7.500 hectare de pădure privată. Operațiunea de preluare în pază a trupurilor de pădure a demarat în luna aprilie a anului trecut și se dorește ca până la finalul operațiunii să fie securizate toate cele 10.200 hectare de pădure privată.

Cătălin Idriceanu, directorul DS Vaslui, a precizat că până la jumătatea anului 2019 toate pădurile private vor fi preluate în pază de instituția pe care o conduce. “Pe perioada iernii am avut oprită campania de preluare în pază, deoarece nu am avut posibilitatea fizică să ne deplasăm în teritoriu și să facem inspecțiile de fond. O altă dificultate a fost aceea că în zona ocoalelor silvice Bârlad, Băcești și Brodoc trupurile de pădure sunt izolate și am fost nevoiți să înființăm cantoane noi pentru a prelua în pază pădurile. Am înființat în astfel de zone 14 cantoane noi pentru care vom angaja personal și apoi vom prelua în pază pădurea. Unde sunt cantoane vechi, le vom reabilita pe acelea. Un canton în care lucrează un pădurar are în răspundere circa 500 hectare de pădure. Sunt zone vulnerabile în ceea ce privește asigurarea serviciilor de pază. Pe lângă pază, cantoanele fac și alte lucrări și trebuie să aibă oameni care lucrează la întreținerea pădurii”, a spus Cătălin Idriceanu.

Primăriile au colaborat la preluarea pădurilor

Dacă ne raportăm la fondul forestier național al județului Vaslui, care la sfârșitul anului trecut era de 72.484 hectare, pădurea reprezintă doar 13,6% din teritoriul județului. Spre comparație, la nivel național, procentul acoperit de păduri este de 26,7% din suprafața țării, în timp ce europenii dețin suprafețe forestiere de 32% din teritoriile naționale.

Din totalul zonelor forestiere din județul nostru, 47.917 hectare sunt în proprietatea publică a statului, 24.46 hectare sunt în proprietate privată, iar 321 hectare revin unităților administrativ-teritoriale.

Cetățenii să înțeleagă că noi venim în sprijinul lor și asigurăm integritatea suprafețelor forestiere pe care le au în proprietate. Ușor, ușor, i-am făcut să înțeleagă acest lucru. Împreună cu Garda Forestieră am colaborat foarte bine cu UAT-urile, în acțiunea de preluare în pază a pădurilor”, a mai spus Idriceanu.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Blocuri ANL pentru locuințe de serviciu și închiriere

Construcția de locuințe este una ...

18 august 2019 – Comune vasluiene în sărbătoare

Sărbătoarea Sfintei Marii aduce voie ...

Suntem pe ”cai mari”: județul Vaslui a devenit cel mai mare importator de gunoaie din Moldova

de Dănuț CIOBANU Consiliul Județean ...

%d blogeri au apreciat: