Home / Social / Plăcinte ca la mama acasă, cu ingrediente naturale, de „La moldoveni”! Afacerea ”apetisantă” a unei foste eleve de la ”Codreanu”

Plăcinte ca la mama acasă, cu ingrediente naturale, de „La moldoveni”! Afacerea ”apetisantă” a unei foste eleve de la ”Codreanu”

de Mihaela NICULESCU

Daniela Postolache, fostă elevă a Colegiului „Gheorghe Roșca Codreanu”, stabilită în București, unde are propria agenție de turism, s-a întors acasă, la Bârlad, pentru a-și îndeplini un vis mai vechi. Atașată foarte mult de locul unde s-a născut și crescut, Daniela a inaugurat în urmă cu câteva zile, împreună cu soțul ei, Lorin, o nouă afacere la Bârlad. Cu fonduri europene au deschis o plăcintărie cu produse ca la mama acasă, creând în același timp și câteva locuri de muncă. Plăcintăria se află în centrul Bârladului, aproape de sediul Finanțelor Publice.

Linia pe care familia Postolache a hotărât să o adopte în cadrul acestui proiect este cea tradițională. A optat pentru produse de patiserie moldovenești, iar interiorul plăcintăriei a fost decorat, de asemenea, folosind elemente tradiționale moldovenești. Vânzătoarea poartă ie, scaunele și mesele sunt din lemn, sculptate de un meșter popular de la Simila, decorațiunile de pe pereți sunt realizate manual fie de meșteri populari, fie de copii instituționalizați.
Pentru a crea o atmosferă cât mai relaxantă, clienții sunt liberi să-și aleagă cărți de calitate, expuse ingenios în rafturi amenajate rustic. Plăcintăria „La moldoveni” este locul în care se poate lucra pe laptop, ori se poate răsfoi o carte, evident, în compania unei gustări ca la mama acasă.

Ingrediente naturale, de la producători din zonă

A dorit să investească într-un domeniu de alimentație publică și, ca să nu-i dezamăgească pe concitadini, Daniela a ales să procure materia primă de la producătorii din zonă, pe care i-a testat în prealabil. Așa a ajuns să-și dezvolte o rețea de furnizori de materie primă cât mai naturală posibil, cum ar fi gemul, mierea de albine, brânza de vaci sau de oi, făina, sucurile naturale pe care le folosește la prepararea apetisantelor produse, ingrediente care provin de la producători bârlădeni. Iaurtul îl procură de la un producător tecucean, cafeaua de la târgurile de cafea, iar smântâna de la un producător din zona de nord a Moldovei.

”Am vrut să le ofer bârlădenilor șansa de a savura plăcinte și alte produse de patiserie și panificație bune. Nu doar gustoase, ci și sănătoase. Fiica mea, Maia, mănâncă plăcinte de la magazinul meu, îi dau fără nicio reținere, pentru că știu cum sunt făcute și din ce sunt făcute”, spune Daniela Postolache.

În cel mai scurt timp, bârlădenii vor putea gusta, pe lângă plăcinta cu brânză, cu cartofi, cu varză, pe lângă brioșe, cornulețe și cornuri cu rahat și nucă, și alivanca, un fel de plăcintă din zona Sucevei, de unde este de loc Lorin Postolache.
„Sperăm ca plăcintăria noastră să comercializeze cât mai curând și produse de dincolo de Prut. Cumetrii mei sunt din Chișinău și au câteva rețete specifice, pe care ni le vor da și din care nu vă dezvălui acum decât două produse de patiserie: plăcinta cu varză dulce și cea cu spanac”, a mai adăugat Daniela Postolache.

„La moldoveni” – un proiect realizat cu fonduri europene

Daniela este absolventă a Facultății de Economie și Administrare a Afacerilor din cadrul Universității din Iași. După terminarea facultății, în anul 2000, s-a angajat la Iași, apoi la București, dar în scurt timp a realizat că nu poate avea un șef, așa că a început cu răbdare și inteligență să pună bazele propriei afaceri. În 2006 a izbutit, cu ajutorul unui credit, să-și deschidă o agenție de turism care acum are filiale în București, Brăila, Adjud și Tecuci.

În 2017, cu multă încredere în forțele proprii, a depus din un proiect cu finanțare europeană, prin programul „Start Up Nation”, în valoare de 45.000 de euro, fonduri nerambursabile destinate producției de panificație și patiserie. A reușit să acceseze fondurile europene și s-a convins că asemenea proiecte sunt acceptate în funcție de calitatea și relevanța proiectului, nicidecum pe șpagă, așa cum auzise ea.

„A fost o muncă istovitoare până am reușit să pun pe picioare afacerea cu plăcintăria. Așa am aflat cât de multe acte, aprobări, avize trebuie să obții, câte drumuri trebuie să faci pentru a avea toate documentele cerute. Deși proiectul meu a fost aprobat în 2017, am primit banii în decembrie 2018. Între timp nu am stat. Un an de zile, am investit în amenajarea spațiului pe care l-am închiriat în zona Administrației Financiare. Am dorit să compartimentez spațiul în așa fel încât clienții să se simtă confortabil dar și să aibă posibilitatea de a vedea cum se prepară produsele pe care le consumă. Avem un spațiu de vânzare, laboratorul este delimitat de un paravan transparent, oricine putând vedea cum lucrează patiserii, și avem un loc unde clienții pot consuma la masă plăcintele, ceaiul sau cafeaua pe care le comandă”, a mai adăugat Daniela.

Bârlădeni dornici de muncă, extrem de greu de găsit

Cele mai mari probleme, spune antreprenoarea, nu au fost cele legate de amenajarea spațiului, de dotarea cu aparatură specială a laboratorului de patiserie, ci cea a găsirii personalului calificat. Deși anunțul de angajare a fost pus la vedere, pe ușa patiseriei timp de un an, nu au fost interesați prea mulți bârlădeni calificați ca patiseri. În cele din urmă, au fost selectate șase persoane – trei patiseri și trei ajutori de patiseri. A fost angajată și o vânzătoare, însă ar mai fi nevoie de încă doi patiseri. Din păcate, aceștia sunt greu de găsit.
„Cei care sunt la noi au descoperit că la noul loc de muncă este altfel decât pe unde au mai lucrat. Noi suntem ca o familie. Chiar dacă suntem patroni în acte, noi muncim aproape cot la cot cu angajații. Ducem comenzile la masă, debarasăm,avem o altfel de mentalitate, care, credem noi, e benefică pentru tot colectivul. La serviciu trebuie să vii în fiecare zi cu plăcere și dacă se întâmplă așa înseamnă că și randamentul de la locul de muncă este unul bun și, în consecință, afacerea are șanse să se mențină și să se dezvolte. La noi așa este și, credeți-mă, nu facem atâtea produse câte comenzi avem. Cererea este mare pentru că produsele sunt cât se poate de naturale și oamenii au observat acest lucru. Asigurăm clienții că nu vom schimba rețetele pe care le folosim acum”, a promis Daniela Postolache.

Tinerii investitori nu vor să se oprească aici. Anul acesta vor accesa un alt proiect cu fonduri europene, pentru a-și extinde afacerea creată cu ajutorul programului „Start Up Nation”. Este vorba despre un proiect de susținere a investitorilor care au implementat întocmai proiectul finanțat prin programul „Start Up Nation”. Cu banii pe care speră să îi obțină din nou de la UE, familia Postolache vrea să își dezvolte afacerea, să își îmbunătățească dotarea laboratorului și să angajeze și mai mulți oameni. În acest fel, plăcintăria lor va trece la un alt nivel, de la o producție mică, de familie, la una mai mare, care să se plieze exact pe nivelul cererii.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Tulburelul face victime: tânăr dus în stare gravă la spital după ce a căzut de pe bicicletă în Deleni

Un tânăr de 26 de ...

Ziua Armatei Române omagiată atât la Bârlad, cât și la Vaslui

Ziua Armatei României, sărbătorită anual ...

Acțiunea „Atenție la tren”!

Ieri, în intervalul orar 06.00 ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: