Home / Administratie / Primarii vasluieni se țin de ”năstrușnicii”: cer bani ca să scoată comunele din noroaie

Primarii vasluieni se țin de ”năstrușnicii”: cer bani ca să scoată comunele din noroaie

de Dănuț CIOBANU

Conducerea Consiliului Județean Vaslui îi anunță pe primari că vor fi verificați la sânge, în ceea ce privește execuția bugetară pe 2019. Doar în bază execuției bugetelor, primarii vor mai primi, sau nu, sume pentru echilibrare. Dacă în anii trecuți CJ-ul a mai finanțat și unele «năstrușnicii», după cum s-a exprimat Dumitru Buzatu, șeful județului, în acest an situația se va schimba radical. ”Cererile de finanțare primite de la primari depășesc bugetul SUA. De aceea, ne vom uita cu mare atenție pe execuția bugetară”, a spus Buzatu, președintele CJ Vaslui.

Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean (CJ) Vaslui, a spus că fiecare unitate administrativ teritorială din județ va primi sumele necesare pentru închiderea bugetului pe 2019. Pentru această echilibrare se va utiliza fondul de 7,5% din impozitul pe venit care este la dispoziția CJ Vaslui. Acesta are o valoare totală de 29.000 mii lei, din care 13,800 mii lei reprezintă impozitul pe venit colectat la nivelul județului Vaslui, iar restul banilor provin din alocări de la alte județe.

“Vom urmări cu atenție execuția bugetară pentru fiecare UAT, în baza datelor primite de la Agenția Județeană a Finanțelor Publice. Fondul de 7,5% la dispoziția CJ-ului a fost reținut și vom face echilibrările punctual, în funcție de fiecare UAT. Cererile de finanțare primite de la primari depășesc bugetul SUA. De aceea, ne vom uita cu mare atenție pe execuția bugetară. Anul trecut s-au încheiat toate bugetele. Vom lua execuția și vom vedea necesarul de fonduri. În trecut am mai finanțat și năstrușnicii de ale primarilor. În execuția bugetului mai sunt și rectificări sau sume suplimentare. Grija noastră este ca toate bugetele să se închidă. Nu vom mai consulta primarii în ceea ce privește repartizarea sumelor la dispoziția CJ-ului, pentru că avem datele de la aceștia”, a spus Dumitru Buzatu.

Primari nemulțumiți

După ședința extraordinară din data de 25 martie 2019, primarii din județul Vaslui s-au arătat nemulțumiți de modul în care s-au repartizat sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pe anul 2019. Edilii susțin că vor trebui să ia banii de la investiții pentru plata asistenței sociale și funcționarea primăriilor. De asemenea, aleșii locali cred că, dacă vor vrea să facă investiții, trebuie să stea cu mâna întinsă la CJ Vaslui pentru a primi bani din fondul la dispoziție.

CJ Vaslui a repartizat către UAT-uri un procentaj de 17,5% din cotele defalcate din impozitul pe venit în sumă de 32.349 mii lei.

Cotele defalcate din TVA au fost repartizate către UAT-uri pe trei trepte.

Prima treaptă este în sumă de 348.241 mii lei și a fost alocată pentru asigurarea bugetului minim pentru funcționarea UAT-urilor. Este vorba despre alocări de 450 lei/locuitor/an pentru bugetul județului, 12 milioane de lei/an pentru municipii, 6 milioane de lei/an pentru orașe și 1.000 lei/locuitor/an pentru comune, dar nu mai puțin de 2 milioane lei.

A doua treaptă de alocare de TVA este în sumă de 19.375 lei și vizează acoperirea diferențelor la alocările din impozitul pe venit și TVA echilibrate în 2018, față de 2019. Mai exact, UAT-urile care au primit mai puțini bani în 2019, s-a completat din această sursă pentru acordarea sumelor la nivelul anului 2018.

A treia treaptă de alocare a TVA-ului este în valoare de 77.947 mii lei și este destinată pentru cheltuielile legate de asistență socială în anul 2019.

About Tehno Redactor

x

Check Also

La jumătatea lui august, edililor li s-a făcut milă de bârlădenii chinuiți de căldură

Bârlădenii pot, în sfârșit, să ...

Blocuri ANL pentru locuințe de serviciu și închiriere

Construcția de locuințe este una ...

18 august 2019 – Comune vasluiene în sărbătoare

Sărbătoarea Sfintei Marii aduce voie ...

%d blogeri au apreciat: