Home / Administratie / Ruinele Bârladului (I)

Ruinele Bârladului (I)

Bârladul ar putea face bani din turismul printre ruine. Pe lângă centrul cultural-istoric (ansamblul Teatrul „Victor Ion Popa” – Muzeul „Vasile Pârvan”), orașul are un alt centru, mai puțin onorant, tranzitat zilnic de mult mai multe persoane decât cele care aleg să viziteze muzeul sau să meargă la teatru. Printre casele părăsite și terenurile neîngrijite, se află și câteva imobile de patrimoniu, care par să nu mai aibă nicio șansă la reabilitare. În plin centrul orașului, zeci de imobile stau gata să cadă, creând o imagine deprimantă. De o parte și de alta a Pavilionului Expozițional „Marcel Guguianu”, stau abandonate două terenuri virane, ce se umplu periodic cu buruieni. Ambele ar putea folosi unor idei de agrement care să complimenteze anturajul în care se află, dar care să și aducă bani celor cu puțină inițiativă. Vizavi de parcul Teatrului (lângă fostul sediu al Romtelecom) bântuie fantoma unui restaurant, care, pe vremuri, era un punct de atracție al orașului. Geamurile sparte, fațada ponosită și tâmplăria deplorabilă nu reprezintă, evident, o preocupare pentru proprietari.

Cum faci colțul, după fosta clădire Hermes (reabilitată de noii proprietari, ce merită toată aprecierea urbei), pe strada Constantin Hamangiu, bârlădenii pot observa o casă părăsită ce așteaptă de mulți ani să fie renovată, apoi alta, deja prăbușită, al cărei teren a fost scos la vânzare. În continuarea acestui loc insalubru, care, de ani de zile, nu își găsește un cumpărător, se află o clădire cu pereții și scările gata să cadă, în care funcționează câteva cabinete ale medicilor de familie. Vizavi, o altă casă din cărămidă, la care reparațiile au început cu mulți ani în urmă, a fost abandonată cu tot cu mizeria din curte, iar în continuarea acesteia zace o ruină, care, în sfârșit, în aceste zile, beneficiază de lucrări de reabilitare.

Imediat la dreapta, pe strada I.L. Caragiale, bârlădenii trec pe lângă o curte abandonată, aflată în spatele cabinetelor medicilor de familie. Tot înainte, pe stânga, îi întâmpină un teren viran, înconjurat de un gard de sârmă, plin de bălării și gunoaie.

Pe strada Mihail Kogălniceanu, care face legătura dintre Bulevardul Republicii și Bulevardul Epureanu, trecătorii pot vedea alte astfel de „obiective”. Corpul vechii Grădiniței nr. 5, ceea ce a mai rămas din el, este înconjurat de bălării care aproape că au înghițit clădirea. Se aude că va fi reabilitat, astfel încât imaginea dezolantă se va schimba în scurt timp. Ceea ce nu se poate spune, însă, despre corpul de la stradă al Școlii de Muzică, o clădire de patrimoniu, care, cu greu ar putea rezista unui cutremur de peste 6 pe Richter. În aceeași curte cu acest imobil cu arhitectură deosebită, se află fostul sediu al Clubului Copiilor, și acesta un imobil de patrimoniu. Casa a fost vandalizată, iar noul proprietar nu dă semne că ar începe reabilitarea acesteia. În schimb, dependințele din spatele curții au început să fie reabilitate, anul trecut, dar lucrările s-au oprit.

Urmează un alt „obiectiv” demn de consemnat. Fostul sediu al Fabricii de Diamante, o casă boierească, cu arhitectură superbă, dar destul de deteriorată, abandonată, cu o curte neîngrijită, o clădire-fantomă, situată la 50 de metri de strada principală.

Cam în aceeași zonă, pe strada N. N. Tonitza, tronează o clădire cu două etaje, a cărei construcție a început cu câțiva ani în urmă, însă lucrările au fost sistate. Proprietarul a îngrădit-o, dar între timp a dat-o uitării, spațiul din jur fiind invadat de vegetație și gunoaie. De această priveliște au parte elevii și profesorii de la Școala „Episcop Iacov Antonovici”, situată vizavi.

Acestea sunt doar câteva dintre „obiectivele” cele mai vizibile ale bătrânului oraș, care nu fac cinste Bârladului, nici celor care îl conduc sau locuitorilor lui. E drept, toate aceste clădiri și terenuri nu reprezintă bunuri publice, toate fiind proprietate privată. Dar nici nu se poate spune că-i deranjează  pe responsabilii de la Primărie, instituția care poate acționa pentru corectarea acestor neajunsuri ce fac orașul de râs. (Paul ALEXA)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Primăria Vaslui a stabilit planul de lucrări pe anul 2020, pentru beneficiarii de ajutor social

Consiliul Local (CL) Vaslui va ...

Investiție de peste 14 milioane de lei, pentru extinderea Parcului Copou din municipiul Vaslui

În cursul zilei de ieri, ...

Austeritatea extremă a coborât peste județul Vaslui. DGASPC are bani de salarii doar pentru trei luni

de Dănuț CIOBANU  Consiliul Județean ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: