Google+
Home » Administratie » Sub 10% din gospodăriile din Oșești, racordate la rețeaua de canalizare în opt ani

Sub 10% din gospodăriile din Oșești, racordate la rețeaua de canalizare în opt ani

Mai puțin de 10% din cele 150 de gospodării din localitatea Oșești care s-ar fi putut racorda la rețeaua de canalizare s-au branșat la sistem în ultimii ani, deși autoritățile au cheltuit un milion de euro din fonduri europene. Chiar dacă primăria s-a oferit să-i ajute pe oameni, aceștia refuză să se racordeze la rețea din cauza mentalităților învechite.

O primărie din județ vrea să-i emancipeze pe localnici, iar aceștia refuză cu înverșunare. Autoritățile din Oșești au implementat un proiect european de peste un milion de euro, pentru o rețea de canalizare, în lungime de 5,5 km, și stația de epurare. Însă, din cele peste 150 de locuințe ce ar putea fi branșate, doar 12 sunt racordat la rețea, ceea ce înseamnă sub 10%. În aceste condiții, sistemul nu este funcțional așa cum a fost proiectat. ”Pentru a putea da drumul la stația de epurare, ne-ar trebui un debit de ape uzate de 100 metri cubi pe zi, iar noi nu avem mai mult de 5-6 mc. De aceea, colectăm totul într-un bazin și, la două-trei luni, vidanjăm și ducem la stația de epurare de la Vaslui”, susține primarul comunei Oșești, Didi Alexandroaei.

Edilul ne-a mărturisit că s-a ajuns în această situație din cauza reticenței locuitorilor din sat, care refuză să se racordeze la sistemul de canalizare, deși s-a oferit chiar să-i ajute. ”Pe oameni nu i-ar costa decât 200-250 de lei să se racordeze, ceea ce nu cred că este prea mult. Ne-am oferit de la primărie să le punem la dispoziție excavatorul, pentru a le săpa șanțul pentru conducta de racordare, și tot nu vor. Au mentalități învechite, spunându-ne că, așa cum au stat 70 de ani fără canalizare, vor sta și de acum înainte. Când e vorba de bani, renunță. Vrei să modernizezi satul, dar nu ai cu cine”, este convins primarul Alexandroaei.

Printre cei care nu s-au racordat se află și postul comunal de poliție pe motiv că nu s-au alocat fonduri de la Ministerul Afacerilor Interne, deși cerere este depusă de acum doi ani. (Ionuț PREDA)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: