Home / Administratie / Buget istoric – Consiliul Județean Vaslui are în 2019 un buget de 400 milioane lei, cel mai mare din ultimii 29 de ani

Buget istoric – Consiliul Județean Vaslui are în 2019 un buget de 400 milioane lei, cel mai mare din ultimii 29 de ani

de Dănuț CIOBANU

Consiliul Județean Vaslui și instituțiile subordonate vor avea în 2019 un buget total de 400 milioane de lei. Este cel mai mare buget din ultimii 29 de ani, iar principalele direcții de finanțare vizează asigurarea activității instituțiilor și investițiile finanțate exclusiv de la visteria locală. În aceste zile specialiștii din aparatul CJ-ului lucrează la proiectul de buget, iar până la sfârșitul acestei săptămâni bugetul va fi spus dezbaterii publice.

Consiliul Județean (CJ) Vaslui și instituțiile din subordine vor avea în anul 2019 cel mai mare buget de după Revoluția din anul 1989. În total, bugetul județului cumulează la venituri suma de 400 milioane de lei, adică 4.000 miliarde de lei vechi.

Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui, a spus că în primele zile din acestă săptămână se lucrează la buget, urmând ca proiectul de hotărâre să fie supus ulterior dezbaterii publice.

“Împreună cu aparatul de specialitate din cadrul CJ Vaslui lucrăm și luni și marți la definitivarea bugetului pe 2019. Principalele direcții pe care încercăm să orientăm sumele pe care le avem la dispoziție sunt finanțarea activității la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui și la celelalte instituții subordonate. Vom asigura, de asemenea, funcționarea CJ-ului și acoperirea fondurilor necesare salarizării. Cel mai important lucru pe cale îl promovăm anul acesta este legat de investițiile care sunt finanțate exclusiv din fondurile CJ Vaslui. Vorbim despre reabilitarea de drumuri, poduri, podețe și alte obiective care necesită reparații extinse, pentru că și bugetul ne permite. Vom repara mai multe drumuri județene mai vechi, pe care trebuie turnate covoare asfaltice noi”, a spus Dumitru Buzatu.

Referitor la modul în care vor fi repartizate cele 400 milioane de lei, președintele CJ Vaslui a menționat că, pentru moment, nu dorește să precizeze nicio sumă: “Nu avansez nici o cifră în acest moment, pentru că acum creionăm bugetul pe principalele direcții. La sfârșitul acestei săptămâni vom finaliza proiectul, pe care îl vom supune dezbaterii publice. Așa cum am spus și în ultima ședință a CJ Vaslui, este posibil să mai reducem din zilele atribuite transparenței bugetului, pentru urgentarea aprobării acestuia”.

CJ Vaslui a pompat în 2018 în DGASPC 35,9 milioane lei

În anul 2018, Ministerul Muncii, prin Autoritatea Națională de Plăți și Inspecție Socială a alocat DGASPC Vaslui 83.151.000 de lei. Pentru a nu mai fi probleme cu salariile ca în anul 2017, CJ Vaslui a virat către instituție 35.953.855 lei. În condițiile în care procentul de 10% cu care era obligat CJ-ul să finanțeze activitatea direcției era de 7.138.200 lei, rezultă că de la bugetul județului a fost acordată în plus în anul trecut suma de 28.815.655 lei.

Banii de la bugetul local au fost acordați pentru următoarele capitole: asistență în caz de boli și invalidități și asistență pentru familie și copii. Pentru anul 2018, bugetul total al DGASPC Vaslui s-a ridicat la suma de 214.019.673 lei.

“Noi am acordat din fondurile noastre bani pentru susținerea activității instituției. Am dat aceste sume de bani de la începutul anului 2018, pentru a nu mai avea probleme cum au fost cele din 2017, cu întârzierea plății salariilor la angajați”, spunea Ciprian Trifan, vicepreședintele CJ Vaslui. Cu cei 2.500 de angajați, DGASPC Vaslui este cel mai mare angajator din județ.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Municipiul Vaslui este în sărbătoare. Trei zile de concerte, distracție și voie bună

de Dănuț CIOBANU Municipalitatea a ...

Trei tineri liceeni au condus, pentru o zi, Primăria Vaslui

de Dănuț CIOBANU Vineri, 16 ...

La jumătatea lui august, edililor li s-a făcut milă de bârlădenii chinuiți de căldură

Bârlădenii pot, în sfârșit, să ...

%d blogeri au apreciat: