Google+
Home » Social » Mii de pensionari vasluieni sunt executați silit din cauza datoriior la Fisc și la primării

Mii de pensionari vasluieni sunt executați silit din cauza datoriior la Fisc și la primării

de Dănuț CIOBANU

Tot mai mulți pensionari din județul Vaslui au ajuns să fie executați silit. În luna aprilie 2019, datoriile pensionarilor vasluieni la diferiți creditori se ridica la aproape 70 milioane de lei. Doar în primele trei luni ale acestui an, Casa de Pensii Vaslui a primit 483 adrese de înființare a popririlor. Cele mai multe adrese pentru executarea pensiilor vin de la executorii judecătorești, primării și ANAF.

În luna aprilie 2019, datoria totală a pensionarilor din județul Vaslui pentru recuperarea căreia s-a demarat procedura de executare silită prin poprire pe pensie este de aproape 70 milioane de lei. În evidențele Casei Județene de Pensii (CJP) Vaslui sunt înregistrate 3.303 popriri pe pensii. Structura popririlor este următoarea: 3.127 popriri pe pensii de stat și 176 sunt popriri pe pensii din agricultură. Spre comparație, în luna martie 2018 erau deschise 3.179 de popriri, datoria totală de recuperat fiind de circa 67,6 milioane de lei.

Loredana Enache, purtător de cuvânt al CJP Vaslui, a precizat că suma reținută în luna aprilie din popriri se ridică la peste 250.000 de lei.

„Cele mai multe adrese de înființare a popririlor vin din partea birourilor executorilor judecătorești, urmate de cele venite de la unitățile administrativ teritoriale și ANAF. CJP Vaslui reține lunar sume cuprinse între 1 leu și 929 lei, în funcție de cuantumul pensiei poprite, a numărului de titluri executorii primite pe numele debitorului și de cuantumul pensiei, a declarat, pentru Est News, Loredana Enache.

Sunt vizați de executarea silită prin poprire 2.377 pensionari. Cei mai mulți dintre pensionarii cu rețineri pe pensie au o singură poprire (aproximativ 76%), însă sunt și pensionari împotriva cărora a fost demarată procedura de executare silită pentru un număr mai mare de debite. În aceste cazuri, se reține lunar jumătate de pensia debitorului împărțită între creditorii pensionarului, direct proporțional cu suma de recuperat”, a spus Loredane Enache.

Cea mai mare sumă datorată de un pensionar și care se recuperează și prin poprire pe pensie este de 3.705.654 lei (sumă de recuperat prin intermediul executorilor judecătorești).

Un număr de 11 pensionari au datorii mai mari de 1.000.000 lei fiecare, datoriile cumulate de aceștia (27.748.940 lei) reprezentând aproximativ 40% din datoria totală a pensionarilor executați silit.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: