Home / Social / Ce soluții au găsit patronii vasluieni din construcții pentru a scăpa de obligația salariilor de 3.000 de lei

Ce soluții au găsit patronii vasluieni din construcții pentru a scăpa de obligația salariilor de 3.000 de lei

de Dănuț CIOBANU

Firmele din construcții au găsit o soluție de urgență pentru a evita efectele taxei pe lăcomiei și, susțin ei, falimentul. Unii antreprenori și-au înființat firme noi, cu alt obiect de activitate, unde au transferat o parte din personalul angajat în societățile de construcții. În acest fel, patronii nu mai sunt obligați să achite salariile majorate de 3.000 lei/lunar. De regulă, în noile firme a fost angajat personalul auxiliar, care nu lucrează pe șantiere. Astfel se explică numărul mare de contracte de muncă noi, înregistrate la începutul acestui an în județul Vaslui.

OUG nr.114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare provoacă modificări majore la nivelul economiei locale.

Printre alte modificări, actul normativ stabilește salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată în domeniul construcțiilor la suma de 3.000 lei lunar. În această schemă salarială intră toți angajații unei firme de construcții, chiar dacă aceștia nu lucrează direct în șantiere, cum ar fi personalul administrativ, paznicii, femeile de serviciu etc. Pentru a se menține pe piață și a face față atât creșterilor salariale, cât și creșterii valorii devizelor lucrărilor, unii patroni și-au înființat alte firme unde au transferat o parte din salariați.

Ovidiu Copacinschi, președintele Asociației Patronale a Întreprinderilor Mici și Mijlocii Vaslui, a spus că aceasta a fost metoda prin care firmele din construcții au putut evita falimentul și au rămas pe piață: „De regulă, pe noile firme a fost transferat personalul auxiliar care nu lucrează pe șantiere. Cum noile firme înființate nu mai au ca obiect principal de activitate construcțiile, patronii nu mai sunt obligați să plătească angajaților salariile majorate. Acest transfer s-a făcut cu acordul salariaților și, astfel, se explică numărul mare de contracte de muncă noi înregistrate la începutul acestui an. Muncitorii care au rămas la firmele de construcții au mers mai departe cu aceleași contracte de muncă și cu salariile mărite. Acum, firmele din construcții luptă cu primarii pentru a actualiza devizele lucrărilor, după majorarea prețurilor la energie, gaze, petrol și creșterea salariilor. Văd că se tot discută de modificarea ordonanței în ceea ce privește băncile, serviciile de energie și telefonie, dar nimeni nu vorbește de construcții”.

Soluțiile artificiale ale guvernanților nu au stopat fenomenul plecării în străinătate a meseriașilor din construcții

Conform datelor Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Vaslui, în luna februarie 2019 au fost înregistrate nu mai puțin de 1.968 contracte noi de muncă, din care 1.776 contracte cu normă întreagă și 192 contracte cu normă parțială.

În total, județul Vaslui are înregistrate 60.033 contracte de muncă, din care 50.440 contracte de muncă cu normă întreagă și 9.623 contracte de muncă cu normă parțială. La aceeași dată, la nivelul mediului economic local sunt activi 6.167 angajatori și 52.636 salariați activi.

“Mulți constructori sunt în imposibilitatea de a mai executa lucrările. Antreprenorii închid lucrările din cauza creșterii cheltuielilor cu forța de muncă, iar oamenii din construcții pleacă în străinătate. Am avut discuții cu reprezentanți ai Asociației Române a Antreprenorilor de Construcții și este o tragedie în rândul antreprenorilor din construcții. Toți au ridicat problema că nu mai pot continua investițiile pe care le au, din cauza prevederilor ordonanței. Firmele din construcții își închid afacerile, pentru că nu au cu ce să își mai plătească salariile. Nu văd în perspectiva acestui an investiții finalizate prin PNDL 2”, a mai spus Copacinschi.

De la 1 ianuarie 2019, potrivit OUG 114/2018, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată în domeniul construcțiilor se stabilește la suma de 3.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând 17,928 lei/oră.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Motociclist rănit grav într-un accident, pe E 581, în apropiere de Bârlad

Un tânăr de 30 de ...

270 de locuri de muncă vacante la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți

În cadrul Bursei locurilor de ...

La Iana, un șofer băut a accidentat grav un pieton și mai beat

Un șofer cu o alcoolemie ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: