Home / Justitie / Anchetă a Poliției în cazul profanării mormintelor evreilor din Huși

Anchetă a Poliției în cazul profanării mormintelor evreilor din Huși

de Daniel MICU și George PROCA

Polițiștii vasluieni cercetează împrejurările în care mai multe monumente funerare din Cimitirul Evreiesc din municipiul Huși au fost distruse.

„În urma unei plângeri potrivit căreia un număr de 73 de monumente funerare din Cimitirul Evreiesc din municipiul Huși au fost găsite distruse, au fost demarate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de profanare de morminte. Au fost audiate mai multe persoane, inclusiv cetățeni care locuiesc în vecinătatea cimitirului. Dacă din anchetă va reieși că au fost comise alte fapte de natură penală, vor fi luate toate măsurile care se impun”, a declarat ieri Bogdan Gheorghiță, purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui.

Costache Clim, reprezentantul Comunității evreilor din Husi, este cel care a anuntat la 112 ca cimitirul de la marginea orasului a fost vandalizat. Omul sustine ca este prima data cand se intampla asa ceva si nu exclude ca gestul huliganilor sa fi fost unul antisemit. Imaginea lasata in urma este una dezolanta. Zeci de pietre funerare au fost daramate sau smulse din beton, bucati de marmura au fost aruncate sau zac rupte peste tot, fotografii si mesaje cioplite in piatra in amintirea celor dispăruți au fost distruse. Putine sunt cele rămase in picioare.
Din primele informatii, se pare ca indivizii au devastat mai intai casa mortuara, de unde au furat mai multe scule si unelte. Astfel inarmati, au pus la pamant tot ce le-a iesit in cale si s-au facut nevazuti. Nimeni nu a auzit si nu a vazut nimic. Cel mai probabil, atacul s-a dat in cursul noptii, iar cimitirul este situat la distanta de primele locuinte.
“Pentru noi toti a fost un soc sa vedem aceste imagini, ca dupa razboi. Nu imi pot imagina cine sunt sau ce fel de oameni ar putea face una ca asta. Este dureros. Noi încercăm din răsputeri să reabilitam cimitirul, sa il aducem pe linia de plutire si niste indivizi certați cu bunul simt si cu legea isi bat joc de munca noastra. Sunt foarte mâhnit, mai ales ca niciodata nu s-a întâmplat așa ceva la Husi. Polițiștii fac ancheta, trebuie sa ii găsească pe vinovati si sa ii aduca in fata oamenilor, sa dea explicatii!”, ne-a declarat Costache Clim.

FCER își exprimă indignarea față de vandalizarea Cimitirului evreiesc din Huși

Președintele Federației Comunităților Evreiești din România, dr. Aurel Vainer, și-a exprimat indignarea față de vandalizarea și distrugerea monumentelor funerare din Huși.

„În numele conducerii Federației Comunităților Evreiești din România – Cultul Mozaic, președintele Federației își exprimă indignarea sa totală, însoțită de sentimente de amărăciune, de profundă mâhnire, pentru informația primită recent, referitoare la un grav act de vandalizare sălbatică care a avut loc în incinta cimitirului evreiesc din Huși, la începutul săptămânii trecute, când un număr de 73 de monumente funerare au fost distruse. În prezent, comunitatea evreilor din Huși, altădată o comunitate înfloritoare, cu un număr important de evrei, nu mai are decât câteva zeci de membri, în cea mai mare parte oameni în vârstă, inclusiv supraviețuitori ai Holocaustului”, anunță un comunicat al FCER.

Potrivit conducerii FCER, nu este admisibil ca în zilele de astăzi, în România contemporană, „stat democrat, pluralist, în care drepturile și obligațiile evreilor și ale celorlalte minorități naționale sunt egale cu ale majorității, să se întâmple un eveniment atât de antiuman, atroce, de profanare a mormintelor”.

„În numele tuturor evreilor trăitori în România de astăzi, dar și a celor aflați în prezent în Israel și în alte țări, protestăm energic față de cele întâmplate la Huși, și cerem, pe deplin temei, organelor în drept, să ancheteze cu minuțiozitate și înalt profesionalism cele întâmplate în cimitirul evreiesc din Huși, în vederea deschiderea cercetării penale și aducerea în fața justiției a celor vinovați, în temeiul codului penal și a legislației speciale. Astfel de evenimente cu un caracter profund antisemit sunt de îndată receptate în toată lumea democratică, și afectează grav democrația din România. De îndată ce vom avea informații din partea autorităților în drept, vom informa opinia publică din România și de peste hotare”, a subliniat Aurel Vainer.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Două bătrâne au ajuns la spital după ce mașina în care se aflau a fost lovită de un alt autoturism

Două bătrâne, de 63 și ...

CJ-ul se retrage din Asociația de Dezvoltare Zona Metropolitană Vaslui

Consiliul Județean (CJ) Vaslui se ...

Sprijin financiar de 1.000 lei pentru șomerii înregistrați în evidențele AJOFM Vaslui

Șomerii înregistrați în evidențele Agenției Județene ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: