Home / Social / După o pauză de câțiva ani, Târgul de Paște revine la Vaslui

După o pauză de câțiva ani, Târgul de Paște revine la Vaslui

Centrul Civic Vaslui va găzdui, după o pauză de mai mulți ani, o nouă ediție a Târgului de Paște, eveniment ce va reuni peste 30 de meșteri populari care vor veni cu creații proprii de ouă încondeiate și icoane pictate. Evenimentul, care se va desfășura în week-end-ul de Florii, va găzdui peste 30 de artiști din județ și din Bucovina, din peisaj nelipsind tradiționala casă moldovenească.

Centrul Județean al Creației Populare și Culturii Tradiționale (CJCPCT), în parteneriat cu Primăria Vaslui, Muzeul Județean și Biblioteca ”N.M. Spătarul”, va organiza, în perioada 19-21 aprilie, cea XVI-a ediție a evenimentului dedicat Sărbătorilor Pascale, ”Ouă încondeiate. Icoane”. Evenimentul, care se va desfășura după mulți ani în Piața Civică a municipiului reședință, va reuni peste 30 de artiști din județ și din Bucovina. Din peisaj, nu va lipsi nici casa tradițională moldovenească, construită de gospodarii din comuna Pogonești.

În tradiția românească dedicată Sărbătorilor Pascale, unul din elementele centrale îl ocupă oul, care era considerat simbol al echilibrului, creației, fecundității, simbol al vieții și al reînnoirii naturii. În timp, oul roșu a devenit simbol al creației și învierii, prin exemplul Mântuitorului nostru Iisus Hristos, culoarea roșie însemnând Sângele Domnului cel curs de pe Cruce pentru noi și pentru mântuire. Despre obiceiul încondeierii ouălor, în diferite zone din țara noastră întâlnim tehnici variate, fie că sunt folosite ouă fierte sau ouă golite de conținut, ouă din lemn sau alte materiale: există ouă vopsite în relief, în zona Putnei, ouă împodobite cu mărgele, în cea mai mare parte din Bucovina, ouă încondeiate din lemn, în mare parte din Moldova, ouă confecționate din lut și decorate, în Harghita”, ne-a declarat directorul CJCPCT, Lucian Onciu.

Invitații la târg vor asigura suportul material pentru desfășurarea unor ateliere de lucru cu elevi din liceele vasluiene. Acestea vor fi organizate în Sala ”TinArt” a bibliotecii județene din Vaslui. De asemenea, muzeul județean va oferi sprijinul necesar în organizarea unei expoziții de ștergare și scoarțe, cu exponate din patrimoniul insituției, în incinta casei tradiționale moldovenești. (Ionuț PREDA)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Două bătrâne au ajuns la spital după ce mașina în care se aflau a fost lovită de un alt autoturism

Două bătrâne, de 63 și ...

CJ-ul se retrage din Asociația de Dezvoltare Zona Metropolitană Vaslui

Consiliul Județean (CJ) Vaslui se ...

Sprijin financiar de 1.000 lei pentru șomerii înregistrați în evidențele AJOFM Vaslui

Șomerii înregistrați în evidențele Agenției Județene ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: