Home / Social / Dezastrul grupului de firme “Racova” – Adrian Porumboiu a povestit cum au rămas fără locuri de muncă 6.000 de vasluieni

Dezastrul grupului de firme “Racova” – Adrian Porumboiu a povestit cum au rămas fără locuri de muncă 6.000 de vasluieni

de Dănuț CIOBANU

Omul de afaceri Adrian Porumboiu a prezentat la întâlnirea organizată de CCIA Vaslui modul în care i-a fost falimentat grupul de firme “Racova”. La aceste firme lucrau 6.000 de angajați, iar impozitele virate la bugetul statului au fost de peste 500 milioane euro. Grupul a fost falimentat după ce APIA a dat mai multe sancțiuni, totalizând 12 milioane de euro. Porumboiu i-a acuzat de distrugerea firmelor pe fostul premier Victor Ponta, fostul ministru al Agriculturii, Daniel Constantin și conducerea APIA Vaslui. După patru ani de procese, Porumboiu a avut câștig de cauza, iar în prezent se gândește dacă va deschide și procese penale pentru cei vinovați.

Vineri, 5 aprilie 2019, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Vaslui a organizat în sala de ședințe «Ștefan cel Mare» a Palatului Administrativ o întâlnire a oamenilor de afaceri cu parlamentarii și reprezentanții administrației publice locale.

Ionel Constantin, președintele CCIA Vaslui, a enumerat principalele teme de discuții din cadrul evenimentului: “Salut prezența mai multor parlamentari a șefilor unor servicii deconcentrate și a oamenilor de afaceri. În această întâlnire vrem de discutăm despre problema forței de muncă, pentru că oamenii de afaceri au tot mai mari probleme. Forța de muncă emigrează în străinătate și în zonele din vestul României, iar pentru a opri acest exod trebuie să fie crescute salariile, dar și oamenii să se perfecționeze profesional. Vrem să discutăm despre pregătirea profesională în școli, despre situația infrastructurii, despre problemele cu care se confruntă antreprenorii”.

Povestea falimentului

Primul invitat care a ieșit la rampă a fost omul de afaceri Adrian Porumboiu. Acesta a cerut permisiunea să prezinte pe scurt modul în care a fost scos de pe piață grupul de firme Racova, pe care l-a condus. “Nu sunt aici să mă victimizez. Victimele sunt cei 6.000 de salariați care aveau un loc de muncă și nu-l mai au, bugetul consolidat al statului la care am cotizat sume imense, peste 500 milioane de euro. Ce mi s-a întâmplat mie se poate întâmpla oricui. Vă explic cum a început dezastrul. Din motive obiective și subiective criza financiară și seceta din anii trecuți au afectat grupul de firme, ele se clătinau, dar nu puteau să fie distruse. Mă gândeam să vând o parte din afacere, dar în acel moment au intervenit politicienii. În două săptămâni am primit sancțiuni de 12 milioane de euro pentru lucruri aberante. Te dărâmă o astfel de situație. Azi toate firmele sunt în insolvență, spre faliment. Sancțiunile le-am primit de la APIA, sub oblăduirea celui care a fost Primul Ministru al României, Victor Ponta și ministrul șpăgar al Agriculturii, Daniel Constantin, care au tăbărât pe firme”, a spus Adrian Porumboiu.

Omul de afaceri a adăugat că, aceste sancțiuni trebuiau să fie date gradual, poate mai era o șansă ca afacerea să fie salvată.

În acest sens, Porumboiu a trimis șase scrisori lui Victor Ponta, care l-a trimis la APIA Vaslui. “Cei din conducerea APIA Vaslui, ce să facă sărăcuții, fac ce spun șefii lor. Am mers la Bruxelles, am discutat cu comisarul pe agricultură și i-am prezentat situația mea. Din țară i s-a comunicat că am dosar la DNA. Ce are vaca cu dosarul de la DNA?! Într-adevăr, am aflat ulterior că am un dosar la DNA, iar cel care a scris de la APIA Vaslui că am dosar este domnul Deliu. Întreb: Deliule, de unde știi dumneata, eu habar nu aveam, că aveam dosar la DNA? Nu s-a fraudat niciun euro de către grupul de firme, nu a fost nicio o abatere. După patru ani, se face dreptate la Înalta Curte de Casație și Justiție și se dovedește că domnii au mințit pentru a distruge o firmă. Au trecut patru ani de foc și de sabie, pentru că eu mi-am văzut de treabă. Omul de afaceri trebuie sprijinit corect, nu să i se dea în cap. Pe lângă procesele civile mă gândesc la răspunderi penale pentru acești indivizi”, a mai spus Porumboiu.

Prefectul Popica s-a arătat indignat

Eduard Popica, prefectul județului Vaslui, a comentat pe scurt situația grupului de firme condus de Adrian Porumboiu și a încurajat afaceriștii să își prezinte problemele cu care se confruntă: “Îmi exprim indignarea pentru faptul că 6.000 de familii trăiau de pe urma acestui grup de firme, persoane care au urmat alte căi ale vieții. Aștept de la dumneavoastră propuneri, idei, pentru a stimula mediul de afaceri, pentru dezvoltarea acestui județ. Să gândim soluții pentru lucrurile care nu merg în județ”.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Vacanțe în extrasezon, reduse cu până la 70%, pentru vasluienii care aleg “Litoralul pentru toți”

Cei care nu au ajuns ...

Cartierul Complex Școlar rămâne fără apă potabilă

Astăzi, în cartierul bârlădean Complex ...

Bătrân din Vaslui, lovit de un autoturism pe trecerea de pietoni din zona Școlii nr. 9

Un barbat in varsta de ...

%d blogeri au apreciat: