Home / Administratie / Doar jumătate din cele 32 de sisteme de canalizare existente în județ sunt funcționale

Doar jumătate din cele 32 de sisteme de canalizare existente în județ sunt funcționale

Doar jumătate din cele 32 de sisteme de canalizare din județ sunt funcționale, în majoritatea cazurilor din cauza numărului prea mic de gospodării racordate la rețea care ar putea conduce și la punerea în exploatare a stațiilor de epurare. Soluția găsită de autorități pentru cei care doresc, totuși, să se civilizeze este colectarea apei uzate în bazine la capăt de rețele de unde, apoi, este dusă cu cisternele la stațiile de epurare din orașe.

Investițiile de milioane de euro făcute de autorități în rețelele de canalizare se pare că sunt, la un moment dat, bani aruncați în vânt. Dovadă este situația prezentată de Administrația Bazinală de Apă ”Prut-Bârlad” Iași care arată că, din cele 32 de sisteme de canalizare existente la nivelul județului nostru, doar 15 sunt complet funcționale, ceea ce înseamnă mai puțin de jumătate. În majoritatea cazurilor, motivul invocat de către autoritățile locale este cel al numărului mic de gospodării racordate la rețele, ceea ce face imposibilă funcționarea sistemului în întregul său, cu stațiile de epurare. În unele situații, primăriile au găsit o soluție de avarie și colectează apele uzate de la populație în bazine la capăt de rețele pe care apoi, periodic, le transportă cu autovidanjele la stațiile epurare din municipii sau orașe, recent modernizate cu fonduri europene. O parte din primării s-au și ”fript” din cauza neexploatării corespunzătoare a rețelelor.

Inspectorii de gospodărire a apelor din cadrul ABA Prut-Bârlad au aplicat patru sancțiuni pentru exploatarea necorespunzătoare a rețelelor de canalizare ori a stațiilor de epurare”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al ABA ”Prut-Bârlad”, Andreea Poenaru.

Printre comunele unde există rețele de canalizare iar stațiile de epurare nu funcționează din cauza numărului mic de gospodării racordate se află Muntenii de Jos, Vulturești, Costești, Banca, Perieni, Fruntișeni, Oșești, Alexandru Vlahuță și Grivița. (Ionuț PREDA)

About Simona Vasile

x

Check Also

Blocuri ANL pentru locuințe de serviciu și închiriere

Construcția de locuințe este una ...

18 august 2019 – Comune vasluiene în sărbătoare

Sărbătoarea Sfintei Marii aduce voie ...

Suntem pe ”cai mari”: județul Vaslui a devenit cel mai mare importator de gunoaie din Moldova

de Dănuț CIOBANU Consiliul Județean ...

%d blogeri au apreciat: