Home / Social / Polițistul Alexandru Mălăncuș din Vaslui, obligat de instanță la plata de daune morale unui tânăr acuzat de furt

Polițistul Alexandru Mălăncuș din Vaslui, obligat de instanță la plata de daune morale unui tânăr acuzat de furt

Un agent de la Serviciul Rutier Vaslui a fost obligat de instanță să plătească, în solidar cu Inspectoratul Județean de Poliție, daune morale către un tânăr pe care l-ar fi umilit în public pe motiv că l-a legat cu o curea de gât și apoi l-a dus ”ca pe urs” prin municipiul Vaslui. Polițistul care a recurs la un asemenea gest a fost premiat anul trecut de către șefii căi cu ”Distincție de onoare” după ce a salvat un copil rus de la moarte.

Tribunalul Vaslui l-a obligat pe agentul Alexandru Mălăncuș să plătească, împreună cu Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Vaslui, suma de 1.000 de lei cu titlu de daune morale. Astfel, instanța a admis în partea solicitarea lui Iulian Morariu, care ceruse daune morale în sumă de 100.000 de euro ”pentru suferințele fizice și psihice suferite”. Tânărul a prezentat ca probă în instanță o fotografie făcută în sediul Poliției Vaslui chiar de către polițist, în care apărea cu acea curea în jurul gâtului, poză devenită virală. Polițistul a recurs la această metodă de imobilizare după ce l-a prins pe Iulian Morariu imediat după ce acesta ar fi furat, în aprilie 2018, mai multe pachete cu țigări dintr-un magazin din municipiul Vaslui. Acuzat și apoi cercetat pentru furt, tânărul a formulat plângere penală acum un an la Parchet în care îl acuza pe agentul Alexandru Mălăncu l-ar fi fost torturat și umilit public de la momentul imobilizării și până la punerea sa în libertate. Dosarul a fost clasat de către procurori la finele anului trecut.

Reprezentanții Poliției Județene au refuzat, deocamdată, să comenteze hotărârea Tribunalului Vaslui, care nu este una definitivă și prin care instituția este obligată să plătească daune morale în solidar cu agentul Alexandru Mălăncuș, așteptând comunicarea de la instanță pentru a fi analizată.

 

Polițistul de la Rutieră, premiat de șefii săi cu puțin timp înainte de incident

Agentul Alexandru Mălăncuș s-a evidențiat pentru prima dată în vara lui 2017, atunci când își desfășura activitatea pe litoralul din Bulgaria, unde fusese detașat să lucreze temporar. El a salvat viața unui copil de 11 ani, din Rusia, care se afla împreună cu părinții la o terasă de pe plajă. Băiatul se înecase cu un sâmbure de caisă, însă, după efectuarea manevrelor specifice de salvare în astfel de situații, polițistul vasluian a reușit să-i scoată sâmburele care-i obturase traheea.

Pentru fapta sa, Alexandru Mălăncuș a fost răsplătit în primăvara anului trecut, de Ziua Poliției Române. Șefii săi i-au acordat o plachetă cu titlul de ”Distincție de onoare în semn de apreciere a profesionalismului și devotamentului de care a dat dovadă în activitatea desfășurată, pentru curajul manifestat și credința în valorile umane”. (Ionuț PREDA)

About Mihai Vasile

x

Check Also

La Vulturești vor fi condiții ca la oraș

Autoritățile din Vulturești și-au propus ...

Fata de 13 ani dispărută din Adăpostul de Noapte și Zi pentru Copiii Străzii Vaslui, găsită de polițiști în municipiul Iași

Fata de 13 ani dispărută ...

Cabană apicolă în flăcări, la Todirești. Pompierii au reușit să salveze peste 20 de stupi

O cabană apicolă din localitatea ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: