Google+
Home » Sanatate » Statul alocă sume modice pentru intervenții stomatologice gratuite în județul nostru

Statul alocă sume modice pentru intervenții stomatologice gratuite în județul nostru

de Mihaela NICULESCU

Praf în ochi! În vreme ce serviciile stomatologice au ajuns la tarife exorbitante, statul alocă sume infime furnizorilor de servicii de medicină dentară, pentru intervenții stomatologice gratuite.

În trimestrul I al acestui an, cele 46 de cabinete de medicină dentară din județ, care au contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS), au primit în total 426.000 de lei, adică 142.000 lei pentru fiecare lună. Astfel, pentru intervenții stomatologice, un medic dentist fără grad profesional din mediul urban, a primit 1.829 de lei pe lună, iar unul din mediul rural a primit 2.972 lei. Un medic dentist specialist din mediul urban a primit 2.286 de lei în fiecare lună, un dentist specialist din mediul rural – 3.429 de lei, iar un medic dentist primar din mediul urban, 2.743 de lei.

„Pe parcursul trimestrului I din acest an au fost efectuate 4.091 de servicii medicale de către cei 62 de medici dentiști din 46 de cabinete stomatologice, ponderea cea mai mare având-o următoarele servicii: consultațiile, tratamentul cariei simple, drenaj endodontic, tratamentul gangrenei pulpare, extracția dinților temporari cu anestezie și obturația dintelui după tratarea afecțiunii pulpare sau a cangrenei. La finalul trimestrului I, Casa de Asigurări de Sănătate Vaslui mai derula relații contractuale cu 44 de furnizori de servicii medicale ambulatorii de specialitate pentru medicina dentară, la care își desfășoară activitatea 56 de medici dentiști. Doi furnizori au solicitat încetarea contractelor”, a declarat, pentru Est News, Mihaela Chitariu, președinta CJAS Vaslui.

Ca urmare a acestui fapt, în trimestrul II suma repartizată acestor furnizori este ceva mai mare, de 448.000 de lei: pentru aprilie – 150.000 de lei, pentru mai și iunie câte 149.000 de lei. Repartizarea sumelor pe medici se face, evident, în funcție de gradul profesional și de zona în care își desfășoară activitatea.

În trimestrul II, cele mai mari sume revin medicilor dentiști specialiști din mediul rural (4.090 lei) și medicilor dentiști fără grad profesional din mediul rural (3.545 de lei). La această dată, în mediul rural din județul Vaslui își desfășoară activitatea 17 medici dentiști. Sumele pe care le primesc medicii dentiști, în baza contractului cu CJAS, sunt destul de mici, iar aceștia trebuie să facă în așa fel încât să beneficieze de servicii medicale dentare cât mai mulți pacienți. De regulă, banii sunt folosiți pentru prevenție.

Conform unui studiu realizat de Ipsos Marketing în anul 2012, aproape 80% dintre români aveau probleme dentare, iar cariile reprezintă cea mai frecventă afecțiune.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: