Google+
Home » Social » Prima descoperire a arheologilor care prospectează terenul pe care va trece șoseaua ocolitoare a Bârladului

Prima descoperire a arheologilor care prospectează terenul pe care va trece șoseaua ocolitoare a Bârladului

Săpăturile efectuate săptămâna trecută, odată cu începerea lucrărilor la șoseaua ocolitoare a municipiului Bârlad, au scos la iveală fragmentele unui vas. Arheologii prezenți la lucrări au apreciat că vasul respectiv nu are valoare de patrimoniu, cel mai sigur, fiind din secolul XX și provenind de la o stână.

Conform standardelor și protocoalelor arheologice, la lucrările de acest gen trebuie să asiste și arheologi. În această fază, arheologii prospectează și diagnostichează din punct de vedere arheologic terenul. Șansele de a identifica un obiect cu vechime considerabilă sunt minime, întrucât aproape au finalizat prospecția pe lungimea de 12 kilometri cât va măsura șoseaua. Arheologii de la Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad și de la Muzeul Județean Vaslui vor trece la etapa de supraveghere arheologică de îndată ce firma va începe construirea efectivă a șoselei, adică din luna august.
Șoseaua ocolitoare a municipiului Bârlad va trece pe lângă Trestiana, iar la peste 500 de metri se află situl arheologic Trestiana, unde s-au făcut săpături ani de zile, acum fiind epuizat. De studierea acestui sit s-a ocupat regretata Eugenia Popușoi, eminent muzeograf bârlădean, care, la vremea respectivă, a făcut descoperiri remarcabile. (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: