Home / Invatamant / Situație ruptă din ”Twin Peaks”, la Grădinița nr. 5 Bârlad. Nimeni nu înțelege misterul, autoritățile par depășite, iar părinții cer sfințirea clădirii!

Situație ruptă din ”Twin Peaks”, la Grădinița nr. 5 Bârlad. Nimeni nu înțelege misterul, autoritățile par depășite, iar părinții cer sfințirea clădirii!

de Mihaela NICULESCU

Inexplicabil! De două săptămâni, la Grădinița cu program prelungit nr. 5 din Bârlad, într-o sală în care își desfășura activitatea una dintre grupele de preșcolari, persistă un miros greoi, înțepător, iritant pentru căile respiratorii. Din pricină că duhoarea  a devenit insuportabilă, sala a fost închisă iar grupa de copii mutată pe hol, unde există un spațiu amenajat, care permite desfășurarea orelor.

„Din cauza disconfortului creat de acest miros, dar și de teama că ar putea exista scăpări de gaze, am chemat reprezentanții firmei de distribuție a gazului. Au venit, au verificat cu aparatura specială și au constatat că nu sunt scăpări de gaze și nici noxe. Am făcut cunoscută situația Primăriei, pentru a trimite o echipă de constructori care să identifice cauza apariției și persistenței acestui miros”, ne-a declarat Oana Denisa Chirilă, directoarea Grădiniței nr. 5 din Bârlad.

Vinerea trecută, reprezentantul unei firme de construcții a sosit la fața locului, dar nu a putut identifica, în ciuda experienței sale, sursa mirosului ciudat. Ieri, echipa de muncitori a săpat în interior, urmând să sape și în exterior. A fost scos parchetul, care era uscat perfect, deci nu există umezeală în interior, iar din câte apreciază constructorul în urma verificărilor, nici la exterior nu sunt probleme. Prin urmare, misterul persistă.

De gaz metan sau alte gaze emanate nu poate fi vorba, canalizarea din zonă nu e de vină, de unde vine, atunci, duhoarea? Nimeni nu știe.

Există presupuneri conform cărora mirosul ar fi degajat din catacombele din apropierea grădiniței, sau că ar fi devenit mai intens după efectuarea lucrărilor de decolmatare a rețelei de canalizare efectuate pe 2 și 3 aprilie. Sunt doar supoziții, nici un răspuns cert. Personalul grădiniței spune că la început mirosul era asemănător cu cel emanat de subsolurile pline cu apă ale unor blocuri, apoi a devenit mai intens, aducând cu cel de gaz, după care a devenit și mai deranjant, asemănător cu cel de acetonă. Constructorul a decis să facă un fel de aerisire, astfel încât mirosul să nu mai pătrundă în interior.

Părinții copiilor sunt cei care au sesizat redacția ziarului nostru pentru a afla exact despre ce este vorba și pentru a fi luate măsuri de către autorități. Unii s-au gândit chiar că n-ar fi rău să fie sfințită clasa cu pricina. Clădirea Grădiniței cu program prelungit nr. 5 din Bârlad nu are subsol, dar este destul de veche. Nimeni nu știe ce se află sub ea, la câțiva metri adâncime.

Cert este că în Bârlad clădirile vechi încep rând pe rând să cedeze sau să dea semne de degradare. Ani de zile, au fost lăsate în paragină, fără a se interveni în profunzime, fiind cel mult cosmetizate, în cazurile fericite. Astfel de situații pot apărea oricând, nu doar la unitățile școlare, ci și la alte imobile de utilitate publică.

About Tehno Redactor

x

Check Also

2.000 de familii din județul Vaslui au pierdut în anul 2019 alocația de susținere

Numărul beneficiarilor de alocație pentru susținerea ...

12 cluburi ”Credo Impact”, deschise în județul nostru de Episcopia Hușilor pentru copiii din comunități

Nu mai puțin de 12 cluburi ...

Brambureala declarațiilor de impunere pentru salubritate l-a făcut pe primarul Bârladului să vină cu lămuriri în fața presei

de Mihaela NICULESCU   În sfârșit, ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: