Home / Social / Fermierii vasluieni se roagă la Dumnezeu să dea ploaie

Fermierii vasluieni se roagă la Dumnezeu să dea ploaie

de Dănuț CIOBANU

Agricultura județului Vaslui are nevoie urgentă de apă. Situația în teren este foarte gravă, în condițiile în care, din 10 februarie 2019, în județ nu au mai fost înregistrate precipitații însemnate cantitativ. Fermierii spun că doar niște ploi de peste 10 litri/metrul pătrat ar putea salva culturile agricole. În caz contrar, culturile vor răsări neuniform, iar dezvoltarea plantelor va fi întârziată.

Precipitațiile sporadice din ultimele zile sunt departe de a reface necesarul de apă din sol, pentru dezvoltarea culturilor agricole. Gigel Crudu, directorul Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Vaslui, a spus că o șansă precipitațiile anunțate pentru această săptămână, de 10 –  15 litri/metrul pătrat (l/mp), pentru a se asigura condiții de răsărire și dezvoltare a culturilor.

“Condițiile de pregătire a patului germinativ pentru însămânțările de primăvară sunt foarte bune. Bineînțeles, este nevoie de precipitații. În județul Vaslui, în lunile ianuarie și februarie 2019 s-au înregistrat precipitații sub formă de ninsori și ploi într-o cantitate de 122 l/mp. În Negrești 77 l/mp, Bârlad 54 l/mp, Huși 43 l/mp. Din păcate, în lunile martie și aprilie nu s-au înregistrat precipitații deloc, de aceea culturile de toamnă se dezvoltă cu dificultate. În stratul superficial al solului, pe o adâncime de 15 centimetri nu există apă. Lipsa apei de sol împiedică să se dizolve și granulele de la îngrășămintele chimice, iar acestea nu ajung la rădăcina plantelor”, a spus Gigel Crudu.

Până la această dată, în amenajarea Albița – Fălciu, fermierii au irigat 36 hectare cultivate cu sfeclă de zahăr, iar organizațiile utilizatorilor de apă pentru irigații se pregătesc pentru a extinde udarea culturilor de primăvară.

Dan Hurduc, fermier din Costești, a spus că situația este foarte gravă, pentru că și în cursul anului trecut Vasluiul a fost județul cel mai afectat de secetă din țară.

“Din data de 10 februarie nu am mai avut ploi peste 3 l/mp. Dacă vin ploile sperăm să fie peste 10 l/mp petru a însemna ceva, în cantități mai mici ploile nu au nicio eficiență. Floarea soarelui s-a semănat și a mai fost umiditate în sol, însă pentru solele cu porumb răsărirea va fi probabil neuniformă. Din cauza secetei, arăturile nu s-au putut face din toamna anului trecut, iar cu arături de primăvară și fără ploi răsărirea este dificil de controlat”, a spus Dan Hurduc.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Festivalul de Umor ”Constantin Tănase” se va desfășura în anul 2020 în două etape

Prima etapă a festivalului de umor se va desfășura ...

Biserica din Mânjești, cuprinsă de un incendiu. 30 de oameni s-au autoevacuat

Peste 30 de oameni s-au evacuat din biserica din ...

Salariile de 1.500 de lei din mediul privat golesc județul Vaslui de forța de muncă

Exodul forței de muncă din județul Vaslui a trecut ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: