Home / Administratie / Primarul Vasile Pavăl: “În trei ani nu vom mai avea oameni nici pentru măturatul străzilor”

Primarul Vasile Pavăl: “În trei ani nu vom mai avea oameni nici pentru măturatul străzilor”

de Dănuț CIOBANU

Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui, a spus că în maxim trei ani nu va mai avea oameni nici pentru măturatul străzilor. Criza forței de muncă va fi atât de mare, încât municipalitatea este obligată să automatizeze anumite lucrări pentru a face față cerințelor comunității. Firmele din țară care au câștigat proiecte la Vaslui caută disperate muncitori, însă forță de muncă calificată nu mai există. Pavăl a spus că trebuie făcută urgent o strategie pentru stabilizarea forței de muncă. În caz contrar, consecințele lipsei forței de muncă vor fi dramatice.

Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui a avertizat oamenii de afaceri vasluieni că, în următorii ani, criza forței de muncă va lovi puternic județul nostru. În cadrul reuniunii cu patronatul, organizată la Palatul Administrativ de către Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Vaslui, Vasile Pavăl a spus că pe lângă mediul privat și administrațiile publice locale vor avea de suferit de pe urma exodului forței de muncă.

“Cea mai mare problemă este cu forța de muncă. Am discutat cu ministrul Educației despre situația învățământului profesional. În ultimii ani, la unele licee s-au făcut catedre pentru profesori. Avem nevoie de o politică națională, prin care să fie avută în vedere problema forței de muncă. În următorii ani, criza se va acutiza. În trei ani nu o să mai avem oameni nici la măturat străzile. Trebuie să aducem tehnologie, să automatizăm activitățile, pentru a avea șanse de realizare a activităților”, a spus Vasile Pavăl.

 

Străinii nu sunt o soluție

În acest context, Primăria Vaslui sprijină total realizarea autostrăzii Târgu Mureș – Iași, proiect care este foarte așteptat de oamenii de afaceri. În acest fel se vor rezolva problemele cu transportul, durata mare de deplasare a mărfurilor spre vestul României, iar zona Moldovei va avea o altă șansă de dezvoltare economică.

“Susținem autostrada și acest proiect trebuie început odată. În ultimii 6 -7 ani, Vasluiul a devenit interesant din punct de vedere economic. Am dat mai multe autorizații pentru firme de a construi spații de producție, iar noi vom duce troleibuzul până la CFS. Vom lega zona industrială de întreaga zonă metropolitană. În Vaslui am început lucrările la bazar cu o firmă din Cluj, iar implementare proiectului de apă și canal este făcută de o firmă din Timișoara. Vin aceste firme și întreabă dacă dețin forță de muncă. Le spun, oameni buni nu mai există! Am construit Brașovul, mulți au plecat în Valea Jiului, iar acum merg în Italia, Anglia sau alte țări. Nu mai avem șansă să vină înapoi. De aceea trebuie să îi păstrăm pe cei care sunt. Ce le oferim ?! Trebuie făcută o strategie cu Inspectoratul Școlar Județean să îi stabilizăm în județ. Tot se spune că se vor aduce muncitori din Vietnam, Pakistan sau India. Dar câți vin, cum vin?! Trebuie să fim mult mai activi. Sunt un om al comunității și trebuie să rezolvăm toate aceste chestiuni”, a precizat Vasile Pavăl.

 

Investiții de 60 milioane de euro

La această dată, Primăria Vaslui are depuse 20 de proiecte pentru obținerea de finanțare nerambursabilă prin Programul Operațional Regional 2014-2020, investiții care se ridică la suma de 60 milioane de euro. După analizarea dosarelor va urma organizarea licitațiilor și demararea lucrărilor în teren.

Eu mă consider un om de afaceri, deoarece gestionez, conform legii, bugetul comunității. Este o responsabilitate enormă, colectăm veniturile, organizăm licitații etc. Acum cu majorarea salariului minim în sectorul construcțiilor s-a ajuns ca interpretarea salariului minim să se facă diferit în fiecare județ. Cei din administrație se tem că nu se interpretează corect și se impută sumele”, a mai spus Pavăl.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Pandemia de coronavirus în județul Vaslui: 175 persoane în carantină; 3.632 persoane în izolare la domiciliu

de Dănuț CIOBANU  În data de 29 martie 2020, ...

Somaj tehnic: Etapele pe care trebuie să le parcurgă angajatorii

Agenția Județeană pentru Ocuparea Fortei de Muncă (AJOFM) Vaslui ...

HARTA INTERACTIVĂ a cazurilor de coronavirus din România: Situația la minut din județe. Persoanele infectate, în carantină și monitorizate

O hartă interactivă care oferă în timp real numărul ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: