Home / Administratie / Spectacolele de la Zilele culturale ale Bârladului nu se vor mai ține în fața Primăriei. Unde vor să ne înghesuie autoritățile locale și cât amar de bani vom plăti!

Spectacolele de la Zilele culturale ale Bârladului nu se vor mai ține în fața Primăriei. Unde vor să ne înghesuie autoritățile locale și cât amar de bani vom plăti!

de Simona MIHĂILĂ

Pentru prima data în 30 de ani, spectacolele din cadrul Zilelor culturale ale Bârladului nu se vor mai desfășura în fața Primăriei Bârlad. Autoritățile locale au decis să amplaseze scena pe strada Marcel Guguianu (fosta Transilvaniei), cea care face legătură dintre Bulevardul Republicii și strada Vasile Pârvan.

Datorită secretomaniei fără precedent sub care se desfășoară, în ultimii doi ani, activitatea serviciilor din cadrul Primăriei Bârlad (la ordinul primarului

Dumitru Boroș care vrea să controleze orice informație ce poate apărea în ziarele care nu-l perie), ziariștii nu au putut afla motivele care stau în spatele deciziei de mutare a spectacolelor. Nu se știe nici locul exact în care va fi montată scena. Terenurile libere situate de o parte și de alta a Pavilionului Guguianu sunt proprietate privată și, chiar în eventualitatea în care municipalitatea locală ar fi ajuns la un acord cu proprietarii, e greu de imaginat în ce condiții se vor desfășura spectacolele. Perimetrele sunt extrem de strâmte, publicul va sta înghesuit, indiferent de locul ales pentru scenă. Strada nu se compară cu intersecția generoasă din fața Primăriei. Eventual, ne-am putea ocupa câte un loc pe gardul Parcului Teatrului, ca să și vedem ceva.

Ce stă în spatele acestei bătăi de joc pregătită de Consiliul Local Bârlad și de primarul Boroș, pentru Zilele culturale, nu știm, dar suntem siguri că, în urma acestui articol, purtătorul de vorbe al primarului va simți nevoia să iasă cu explicații pe pagina de facebook a Primăriei. De asemenea, sunt de așteptat articolele îndatoritoare ale ziariștilor de casă ai lui Boroș, care vor lămuri pe deplin publicul cu un copy-paste plin de zel din ”informarea publică” ce urmează.

Boroș face Zilele culturale cu firma preferată a PSD

Condițiile meschine de desfășurare a spectacolelor din cadrul celei de a XXXIV-a ediții a Zilelor culturale ale Bârladului au fost aprobate de consilierii municipali în faimoasa ședință secretă de la 9 dimineața (2 aprilie). Liberalii și pesediștii au votat încheierea unui ”acord de colaborare” între Primărie și SC Viobeti, care se va ocupa de organizarea spectacolelor.

Firma nu le este complet străină bârlădenilor. Este aceeași pe care fosta administrație PSD a orașului a tocmit-o, în anii din urmă, pentru diverse alte serbări și sărbători ale urbei.

Viobeti a ”ratat”, însă, o mare sărbătoare, respectiv ediția de anul trecut a Zilelor culturale. E drept, până atunci, Zilele culturale nu fuseseră niciodată organizate de altcineva decât de municipalitate, dar Boroș s-a gândit să folosească rețeta pesedistă și pentru acest eveniment. Așa că a bătut palma cu firma Creativ ERA Ialomița. Rezultatul a fost o țigănie fără margini care a pângărit spiritul ideii de celebrare a culturii bârlădene. Am scris despre asta AICI.

Ecourile circului, kitch-ului și mahalalei sub auspiciile cărora s-a încheiat ediția de anul trecut a Zilelor culturale, când bârlădenii au primit bâlci în loc de divertisment de calitate, au ținut mult timp. Boroș, care vrea să ajungă popular plantând flori și vânzând circ pe pâine, a ieșit teribil de șifonat din această experiență.

Avem voie, așadar, să ne gândim că ideea de a aduce în acest an firma Viobeti, preferata pesediștilor, a fost spre a le cumpăra tăcerea consilierilor PSD, cei care s-au scandalizat la maximum de joasa speță a Zilelor cultuale de anul trecut? Ce ne imaginăm noi, mai puțin contează. Important este că așa s-au petrecut lucrurile: Boroș a convocat Consiliul local Bârlad într-o ședință de îndată, cerându-le consilierilor să aprobe colaborarea cu Viobeti.

După un an întreg în care autoritățile ar fi avut timp să analizeze pe îndelete orice variantă de organizare a Zilelor culturale, benefică pentru oraș, în care ar fi putut chiar organiza o licitație spre a selecta oferta cea mai bună, Boroș face ședință de îndată, cu noaptea în cap, și surpriză! pesediștii nu au nimic împotrivă! Viobeti e în cărți!

Ce câștigă Viobeti și ce pierde Bârladul la Zilele culturale?

Spectacolele din ultimele trei zile trei zile ale evenimentului vor costa peste 150.000 de lei, din care Viobeti va suporta 100.000 de lei, iar bârlădenii 55.000 de lei (pe care-i va plăti firmei Viobeti). Firește, firma își va scoate banii (plus profitul) din taxele încasate de la comercianții cărora le va închiria

domeniul public. Firma Viobeti are libertatea de și selecta chiriașii, deci bârlădenii care vor să facă un bănuț la Zilele culturale și-ar putea lua gândul.

Ce au mai hotărât Boroș, consilierii PSD și consilierii PNL pentru firma Viobeti? În afară de suma de 55.000 de lei pe care i-o vor plăti din banii bârlădenilor, dar și de domeniul public pe care i-l pun la dispoziție spre a-l închiria cu ce sume dorește, autoritățile au hotărât să mai ajute firma Viobeti și cu spații gratuite pentru publicitatea necesară promovării evenimentului.

Tot pe cheltuiala bârlădenilor, vor fi asigurate și serviciile de pază și ordine publică (poliție locală, Jandarmerie, pompieri, ambulanța etc.).

Credeați că Viobeti va avea grija utilităților? Nici vorbă! Noi, bârlădenii, din taxele noastre, vom plăti toaletele ecologice, igienizarea lor, consumul de electricitate din timpul spectacolelor. Vom plăti, de asemenea, și serviciul de salubritate presat de operatorii CUP.

Câți bani și ce spectacole amețite!

Iată ce spectacole amețite ne promit autoritățile locale în schimbul sumelor năucitoare care vor zbura din taxele și impozitele noastre:

– vineri (3 mai), vor concerta artiști locali

– sâmbătă (4 mai), vor cânta ”iluștrii” Dan Cernavodeanu, Ionuț Fulea, precum și Lidia Bubble

– duminică (5 mai): ansamblu folcloric, Ștefan Enasel (?!!), formația Zdob și Zdub (într-un concert cu repetiție pe la Bârlad).

Și totuși… reevaluând lista artiștilor, am putea să le dăm dreptate autorităților care au ales strada Transilvaniei pentru spectacole. Ba chiar avansăm teoria că fanii ”celebrităților” anunțate ar putea încăpea, la fel de bine și la Casa de cultură. La bani, însă, stimați aleși locali, nu ieșiti bine deloc. Pe ce ni-i cheltuiți, mai exact?

About Simona Vasile

x

Check Also

La Vulturești vor fi condiții ca la oraș

Autoritățile din Vulturești și-au propus ...

Fata de 13 ani dispărută din Adăpostul de Noapte și Zi pentru Copiii Străzii Vaslui, găsită de polițiști în municipiul Iași

Fata de 13 ani dispărută ...

Cabană apicolă în flăcări, la Todirești. Pompierii au reușit să salveze peste 20 de stupi

O cabană apicolă din localitatea ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: