Google+
Home » Social » Vasluienii sunt optimiști în legătură cu viitorul Uniunii Europene, dar se tem de știrile false

Vasluienii sunt optimiști în legătură cu viitorul Uniunii Europene, dar se tem de știrile false

de Mara GRIGORIU

Nici vorbă de euroscepticism în județul Vaslui꞉ 6 din 10 vasluieni au o părere bună despre Uniunea Europeană, dar consideră că știrile și informațiile care denaturează realitatea sau care sunt false reprezintă un pericol real pentru democrație. Acestea sunt concluziile Raportului național pentru România, parte a studiului Eurobarometru Standard 90.

Vasluienii au o imagine pozitivă despre Uniunea Europeană (UE), la fel ca mai mult de jumătate din conaționalii lor. Eurobarometrul Standard 90 arată că 52% dintre cetățenii români privesc cu ochi buni construcția europeană, peste media la nivel european, care este de 43%.

Și la capitolul optimism în ceea ce privește viitorul UE, Romȃnia stă mai bine decȃt multe alte state membre, 63% dintre romȃni apreciază că perspectivele Uniunii sunt bune, ceea ce ne situează peste media europeană de 58%.

Cea mai mare reușită a Uniunii Europene este considerată de vasluieni libera circulație a cetățenilor, bunurilor și serviciilor în interiorul Uniunii, cu 4% mai mult decât media europeană (31% față de 26%, cȃt e media europeană).

Și încrederea pe care o acordă vasluienii instituțiilor UE este mare, mult mai mare decȃt cea în instituțiile din Romȃnia. Astfel, peste jumătate dintre ei (55%) au încredere în Comisia Europeană, în timp ce încrederea în Guvernul Romȃniei se situează la 23%.

Pe de altă parte, 6 din 10 vasluieni au încredere în Parlamentul European (48% media europeană), în timp ce Camera Deputaților beneficiază de încrederea a doar 24% dintre cei chestionați.

În ceea ce privește democrația, 55% dintre repondenții la studiu sunt mulțumiți de felul în care aceasta funcționează în UE, ponderea lor fiind în continuare mai mare decât media europeană (50%). În schimb, doar una din trei persoane este mulțumită de modul de funcționare a democrației în România.

O bătaie de cap în plus, știrile false din mediul online

Cea mai mare amenințare la adresa democrației vine din partea știrilor false, mai ales a celor care sunt răspȃndite în mediul online și pe rețelele de socializare. Știrile care anunță decesul unei persoane publice care e încă în viață, declarații inventate și atacuri la viața privată a unor politicieni, informații ticluite atȃt de bine încȃt nu mai ridică semne de întrebare – toate au devenit o obișnuință în viața multor vasluieni care navighează pe internet și care nu mai știu ce este și ce nu este adevărat.

Situația se repetă identic la nivelul întregii țări, ba chiar a Uniunii Europene (UE). Eurobarometrul Standard 90 arată că 69% dintre români, respectiv 71% dintre cetățeni, la nivelul UE, afirmă că știrile false reprezintă o problemă reală, care amenință democrația.

Repezentanții Comisiei Europene susțin că subiectul știrilor false e unul extrem de important în perspectiva alegerilor europarlamentare din 26 mai, la care romȃnii trebuie să voteze în cunoștință de cauză. Eurobarometrul indică faptul că românii sunt conștienți, în general, de încercările de a fi dezinformați și manipulați în ceea ce citesc, gândesc și, în cele din urmă, votează.

Televiziunea reprezintă principala sursă de informare pentru 97% dintre romȃni, care menționează că privesc cel puțin o dată pe săptămână programele televizate. Comparativ cu anii anteriori, rețelele sociale au fost menționate mai des ca surse de informare folosite. 60% dintre români percep rețele sociale drept o modalitate modernă de a fi la curent cu problemele politice, dar și ca un mod de exprimare a părerilor în acest sens.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: