Home / Social / Motiv de mândrie: Vasluiul este printre județele fruntașe ale României, în ceea ce privește numărul bibliotecilor publice

Motiv de mândrie: Vasluiul este printre județele fruntașe ale României, în ceea ce privește numărul bibliotecilor publice

de Dănuț CIOBANU

Județul Vaslui se clasează pe locul al XVII-lea la nivel național, în ceea ce privește gradul de acoperire al comunităților cu biblioteci publice. În cadrul celor 70 de biblioteci din localitățile județul nostru se înregistrează un fond de carte care se ridică la 2 milioane de documente.

Biblioteca Județeană “Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui are, în prezent, un fond de 400.000 cărți, anual fiind împrumutate publicului 119.000 unități de documente. Biblioteca județeană are anual 7.000 utilizatori de carte și 25.000 de vizitatori. În acest context, bibliotecarii vasluieni au continuat să achiziționeze cărți și să îmbogățească fondul de carte pus la dispoziția publicului.

“Deși anul 2018 a fost greu din punct de vedere financiar, deoarece au fost crescute salariile și multe comunități abia au putut să își asigure bani pentru funcționarea primăriilor, au fost UAT-uri care au reușit o echilibrare a bugetelor pentru toate instituțiile din subordine. În cea mai mare parte din cele 70 de biblioteci publice putem spune că avem achiziție de carte, dar nu foarte mari. Măcar din donații, bibliotecarii au căutat să reîmprospăteze fondul de carte. Toate achizițiile către bibliotecile publice acoperă într-o anumită măsură golul. Însă, trebuie să fim conștienți că rata de primenire trebuie să fie mult mai mare. Legea este foarte clară, și prevede o rată de 50 documente/an/mia de locuitori. Sperăm cu bugetele din 2019 vor fi mai generoase și vom avea o bucurie să constatăm că apar cărți de strictă necesitate pentru utilizatorii noștri”, a spus Gelu Bichineț, directorul Bibliotecii Județene «Nicolae Milescu Spătarul» Vaslui.

Și cititorii sunt tot mai mult atrași de lectură, de activitățile care se desfășoară în cadrul acestor instituții de cultură.

“Cititorii sunt din ce în ce mai doritori de carte. La biblioteca județeană, la ora 8.00, sala de lectură se ocupă. Am pus mese suplimentare în sala de împrumut pentru adulți. Este o dovadă că ambianța din bibliotecă este propice studiului, iar calitatea activităților culturale sunt un alt magnet pentru cei care ne trec pragul. Achiziția de cărți făcută de noi depășește norma legală și se face o selecție riguroasă a cărților. Bibliotecile publice au un rol social, cartea este scumpă, iar bibliotecile trebuie să vină în sprijinul populației cu resurse materiale limitate și să achiziționeze acele cărți de care oamenii chiar au nevoie”, a mai spus Gelu Bichineț.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Accident la Dragomirești provocat de un șofer cu mașină cu volan pe dreapta. Două persoane au ajuns la spital

Două persoane, soț și soție, ...

La jumătatea lui august, edililor li s-a făcut milă de bârlădenii chinuiți de căldură

Bârlădenii pot, în sfârșit, să ...

Inaugurarea sălii de sport de la Școala „Episcop Iacov Antonovici”, o nouă incertitudine pentru deschiderea anului școlar

Mai sunt trei săptămâni până ...

%d blogeri au apreciat: