Home / Administratie / Președintele Asociației Comunelor Vaslui: ”Bugetele UAT-urilor sunt la limita funcționării”

Președintele Asociației Comunelor Vaslui: ”Bugetele UAT-urilor sunt la limita funcționării”

Unitățile administrative teritoriale comunale din județul nostru au bugete prin care poate fi asigurată doar funcționarea la limită a acestora, susține președintele Asociației Comunelor din Vaslui, Neculai Moraru, deși guvernanții au anunțat că primăriile au bugete istorice în 2019. Administrațiile nu vor avea fonduri pentru dezvoltare, singura șansă a derulării unor investiții rămânând implementarea proiectelor prin PNDL și PNDR.

Primarii din județul nostru și-au exprimat nemulțumirea față de sumele alocate de guvern pentru realizarea bugetelor proprii ale unităților administrativ teritoriale (UAT). Cu toate că, la prima vedere, fondurile alocate fiecărei comune sunt mai mari comparativ cu anii din urmă, acestea ajung, în majoritatea cazurilor, doar pentru plata salariilor, utilităților și serviciilor, precum și a diverselor ajutoare. Situația este dată de faptul că, din acest an, tot ceea ce înseamnă asistența socială, inclusiv indemnizațiile persoanelor cu handicap ori salariile însoțitorilor, se plătesc integral de UAT-uri.

Bugetele comunelor sunt în acest an la limita funcționării. Investițiile vor fi aproape de zero. Primăriile care nu au proiecte prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) sau Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) nu au nicio șansă să facă vreo investiție din bugetul propriu. Ca să nu mai spunem că sunt primării care nu le ajung banii nici pentru funcționare. Afirmația cu bugetele istorice nu are nicio legătură cu realitatea din teritoriu”, ne-a declarat președintele Filialei Vaslui a Asociației Comunelor din România (ACoR), Neculai Moraru.

Potrivit sursei citate, singura speranță pentru primari rămâne, așa cum s-a întâmplat și anul trecut, o rectificarea bugetară la nivel național prin care comunele să mai primească și alte sume de bani. (Ionuț PREDA)

About Tehno Redactor

x

Check Also

La Vulturești vor fi condiții ca la oraș

Autoritățile din Vulturești și-au propus ...

Fata de 13 ani dispărută din Adăpostul de Noapte și Zi pentru Copiii Străzii Vaslui, găsită de polițiști în municipiul Iași

Fata de 13 ani dispărută ...

Cabană apicolă în flăcări, la Todirești. Pompierii au reușit să salveze peste 20 de stupi

O cabană apicolă din localitatea ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: