Google+
Home » Administratie » Primele cifre ale bugetului CJ Vaslui: DGASPC Vaslui – 166 milioane de lei; Secțiunea de dezvoltare – 142 milioane de lei

Primele cifre ale bugetului CJ Vaslui: DGASPC Vaslui – 166 milioane de lei; Secțiunea de dezvoltare – 142 milioane de lei

de Dănuț CIOBANU

Consiliul Județean Vaslui a schițat primele cifre ale bugetului pentru anul 2019. În total, în acest an, CJ Vaslui și instituțiile subordonate vor avea un buget de 400 milioane lei. Din această sumă, circa 258 milioane de lei vor fi alocate pentru secțiunea de funcționare. Doar bugetul DGASPC Vaslui va fi de 166 milioane de lei. Secțiunea de dezvoltare va primi circa 142 milioane de lei, din care 22 milioane de lei reprezintă finanțarea pentru proiectele pe PNDL 1 și 2.

Bugetul Consiliului Județean (CJ) Vaslui și al instituțiilor subordonate va fi aprobat în ședința ordinară din 23 aprilie 2019. În aceste zile, aparatul tehnic din cadrul instituției lucrează la întocmirea proiectului de buget, la repartizarea sumelor pe secțiunile bugetare.Vom înainta bugetul Consiliului Județean pentru aprobare în ședința ordinară din această lună. Nu avem nevoie de o ședință extraordinară în acest sens. Acum vom vota bugetul CJ Vaslui și al instituțiilor subordonate. Este vorba despre instituții precum Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), Spitalul Județean de Urgență, Muzeul județean, Biblioteca județeană etc. Pe lângă secțiunea de dezvoltare avem în vedere și susținerea investițiilor finanțate prin diferite programe sau de la bugetul județului”, a spus Ciprian Trifan.

CJ Vaslui și instituțiile subordonate vor avea în 2019 un buget total de 400 milioane de lei. Conform primelor estimări, secțiunea de dezvoltare va primi în acest an aproximativ 142 milioane de lei. Din acești bani, circa 22 milioane de lei reprezintă finanțarea de la bugetul de stat pentru implementarea proiectelor din cadrul Programului național de Dezvoltare Locală 1 și 2. Secțiunea de funcționare va primi în acest circa 258 milioane de lei. Doar bugetul pentru DAGSPC Vaslui pe anul 2019 se ridică la suma de 166 milioane de lei.

Sumele distribuite către UAT-uri

În cursul lunii martie 2019, în cadrul unei ședințe extraordinare, CJ Vaslui a repartizat către UAT-uri un procent de 17,5% din cotele defalcate din impozitul pe venit în sumă de 32.349 mii lei. Cotele defalcate din TVA au fost repartizate către UAT-uri pe trei trepte.

Prima treaptă este în sumă de 348.241 mii lei și a fost alocată pentru asigurarea bugetului minim pentru funcționarea UAT-urilor. Este vorba despre alocări de 450 lei/locuitor/an pentru bugetul județului, 12 milioane de lei/an pentru municipii, 6 milioane de lei/an pentru orașe și 1.000 lei/locuitor/an pentru comune, dar nu mai puțin de 2 milioane lei.

A doua treaptă de alocare de TVA este de 19.375 lei și vizează acoperirea diferențelor la alocările din impozitul pe venit și TVA echilibrate în 2018, față de 2019. Mai exact, UAT-urile care au primit mai puțini bani în 2019, s-a completat din această sursă pentru acordarea sumelor la nivelul anului 2018.

A treia treaptă de alocare a TVA-ului este în valoare de 77.947 mii lei și este destinată pentru cheltuielile legate de asistență socială în anul 2019.

Practic, prin această echilibrare s-au acordat veniturile minime alocate în anul 2018, la care s-a adăugat asistența socială.

De asemenea, o componentă importantă la această distribuție de fonduri a fost veniturile proprii din impozite și taxe locale estimate de UAT-uri pentru 2019.

La aceste sume, UAT-urile vor mai primi direct de la ANAF în cursul anului 2019 un procent de 60% din impozitul pe venit.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: