Home / Social / Vasluienii din satele izolate, care nu au curent electric, pot primi 25.000 lei de la stat să-și monteze panouri fotovoltaice

Vasluienii din satele izolate, care nu au curent electric, pot primi 25.000 lei de la stat să-și monteze panouri fotovoltaice

Banii urmează să fie distribuiți eșalonat, prin programul de finanțare al Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), însă nu vor ajunge în buzunarele oamenilor, ci vor fi gestionați, pe toată durata implementării proiectului, de primăria de care aparține respectiva gospodărie.

Prima ediție a programului național care vizează instalarea de panouri solare în gospodăriile neracordate la rețeaua electrică, a demarat ieri și a trezit deja interesul multor romȃni, printre care și vasluieni.

Vizați de această măsură sunt, însă, doar cei care au o casă situată la o distanță de cel puțin doi kilometri față de rețeaua națională de distribuție a energiei electrice. Aceștia vor putea primi finanțare în valoare de 25.000 lei pentru cumpărarea și instalarea de panouri fotovoltaice, o soluție ecologică, prin care se poate obține randament energetic mare.

Sumele vor ajunge, în tranșe, la primăriile din comunele unde se află localitățile izolate și vor fi folosite integral pentru cheltuielile legate de instalarea panourilor solare. Practic, beneficiarii programului sunt unitățile administrativ-teritoriale cărora le vor fi aprobate dosarele de finanțare și care vor încheia un contract de finanțare nerambursabilă cu Administrația Fondului pentru Mediu.

În cadrul acestei sesiuni de finanțare, primăriile vor depune la Consiliul Județean Vaslui o singură cerere de finanțare pentru o parte sau pentru toate gospodăriile neracordate la rețeaua de energie electrică.

Potrivit AFM, în jur de 9.000 de gospodării vor beneficia de această finanțare nerambursabilă, suma totală alocată programului fiind de 230 de milioane lei. Finanțarea programului se realizează din veniturile Fondului pentru mediu rezultate din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, în limita sumelor prevăzute cu această destinație prin bugetul anual al Fondului pentru mediu, aprobat conform legii.

Măsura vizează creștea eficienței energetice a locuințelor și îmbunătățirea calității aerului, prin producerea de energie electrică din surse regenerabile și prin reducerea cantității de combustibili convenționali (cărbune, motorină, gaz natural etc.) utilizați.

Cei interesați pot solicita înscrierea în program timp de trei luni, mai exact pȃnă la data de 10 iulie. (Mara GRIGORIU)

About Tehno Redactor

x

Check Also

”Pandemie” demografică. Județul Vaslui a pierdut în ultimii șapte ani nu mai puțin de 11.746 persoane

de Dănuț CIOBANU  Evoluția demografică a județului Vaslui din ...

Firmele vasluiene și-au învățat lecția după ultima criză economică, populația nu!

Amânarea plății ratelor la bănci cu până la nouă ...

Peste 200 de polițiști din județul Vaslui, mobilizați pe frontul anticoronavirus

La data de 26 martie 2020, situația epidemiologică din ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: