Home / Administratie / Birocrația, scumpirile și salariile majorate forțat au blocat economia județului. Contre între Safir și Buzatu

Birocrația, scumpirile și salariile majorate forțat au blocat economia județului. Contre între Safir și Buzatu

de Dănuț CIOBANU

Firmele de construcții din județul Vaslui bat pasul pe loc. Antreprenorii se plâng că, în ultimele luni, materialele de construcții sau scumpit cu până la 17%, salariile muncitorilor au crescut, și trebuie refăcute contractele încheiate. Administrația locală susține că este dispusă să încheie urgent acte adiționate la contractele de execuție și să fie demarate investițiile. “Să se dea ordine de începere a lucrului la toate proiectele noi, pentru că în construcții stăm pe loc”, a cerut Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui.

Sectorul construcțiilor este departe de a-și fi rezolvat problemele legate de adoptarea OUG 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiților publice.

La întâlnirea patronatului cu administrația publică locală, organizată de Camera de Comerț Vaslui, Neculai Safir, om de afaceri vasluian în domeniul construcțiilor, a spus că ordonanța este aplicată diferite de Ministerul Dezvoltării și Compania Națională de Investiții, iar primarii sunt în imposibilitate să facă decontările pentru lucrările realizate.

În ultimele luni, scumpirile la materialele de construcții au fost între 5 – 17% și trebuie că societățile de construcții să încheie acte adiționale la contractele de execuție cu primăriile. Mai mult, antreprenorii din construcții se plâng că, dacă un muncitor are într-o lună o zi liberă sau se angajează după ce au trecut câteva zile din respectiva lună, muncitorul nu mai beneficiază de reducerile de impozite prevăzute de lege.

“Dacă nu muncitor nu are opt ore lucrate într-o zi pierde 1.000 de lei la nivelul întregii luni. Nici legea privitoare la licitații nu e corectă. Facem 300 – 400 de pagini, stricăm hârtia ca să spunem ce face zidarul, fierarul betonist și așa mai departe. Este un volum de muncă de pomană, care a dus la creșterea birocrației. Vine un ministru nou schimbă tot din ce s-a făcut înainte. Trebuie o aplicare corectă a OUG 114, nu fiecare face într-un fel, pentru că altfel intrăm în colaps”, a spus Neculai Safir.

Să înceapă lucrările!

Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean (CJ) Vaslui, i-a răspuns omului de afaceri că pentru toate contractele care sunt în UAT-uri pe diverse programe de finanțare se vor încheia acte adiționale: “Avem reglaje pentru creșterea salariilor în sectorul construcțiilor. Să încheiem aceste acte adiționale, să fie aplicată formula de calcul și să începem să lucrăm. Cei care ne dau bani ne spun care sunt procedurile, iar dacă sunt complicații le corectăm. Noi avem disponibilitate să facem acte adiționale. Cei care au contracte cu noi să urmeze toți pașii. Să se dea ordine de începere a lucrului la toate proiectele noi, pentru că în construcții stăm pe loc”.

Cum într-o piață liberă prețurile evoluează, iar firmele de construcții nu se adaptează noilor cerințe ale cererii și ofertei, multe societăți de profil din județ au intrat în faliment. Din această cauză, capacitatea operatorilor din construcții este redusă, iar autoritățile locale au probleme în implementarea investițiilor. 

“Suntem dispuși să dăm avansuri, să facem altfel de contracte, dar să dăm drumul la lucrări. Spunem că nu sunt investiții, când din 200 kilometri de asfalt în lucru, abia ne mișcăm. Să schimbăm legile sunt de acord, dar să ne schimbăm și pe noi. Pentru cei care au contracte cu UAT-urile să facem rapid actele adiționale, dăm consultanța necesară în acest sens și să începem lucrările. Nu se pot acoperi mii de kilometri de drumuri cu bagheta magică, trebuie să le lucrăm noi. Să mișcăm lucrurile mai repede!”, a mai spus Dumitru Buzatu.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Case abandonate și monumente istorice, ruine în centrul Bârladului

Supraimpozitarea imobilelor părăsite sau neglijate ...

Ultimul Târg de Crăciun pentru vechile căsuțe din lemn, la Bârlad

Căsuțele din lemn, achiziționate de ...

Primăria Bârlad, înțesată de „pile”, primarul strigă „Ajunge cu nepotismul!”

Demagogie crasă! După ce a ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: