Home / Social / Trista soartă a fostului sediu al Clubului Copiilor din Bârlad

Trista soartă a fostului sediu al Clubului Copiilor din Bârlad

de Paul ALEXA

Imagini dezolante, surprinse parcă într-un oraș părăsit de mult timp. Fostul sediu al Clubului Copiilor, de pe strada Mihail Kogălniceanu din Bârlad, aflat la câteva zeci de metri de strada principală, este o ruină iar curtea din jur este invadată de vegetația care crește necontrolat. Cât despre dependințele din spatele curții, acestea completează tabloul deprimant. Din spații care aveau nevoie de renovare, au devenit ruine hidoase.

Bârlădenii care tranzitează zilnic strada amintită nici nu mai recunosc locul, altădată îngrijit și animat. O parte a hidoșeniei este ascunsă de câțiva brazi și pomi mai bogați, dar cea mai mare parte a curții cu ruine este la vedere. Deși este foarte vizibilă starea de degradare a clădirii și spațiului vecin cu imobilul în care funcționează clasele de practică ale Școlii de Arte, autoritățile par oarbe. Există un proiect de hotărâre votat de consilieri anul trecut, în baza căruia proprietarii neglijenți ar trebui să plătescă impozite mai mari pentru imobilele lăsate în paragină, însă lucrurile bat pasul pe loc. Până când va fi pusă în practică supraimpozitarea, multe dintre clădirile vechi din Bârlad se vor fi prăbușit. Este an electoral și urmează încă unul, așa că sunt slabe șanse ca hotărârea Consiliului Local să fie aplicată.
Degradarea imobilului din strada Mihail Kogălniceanu a început la ceva timp după ce a fost retrocedat foștilor proprietari. Din cauza chiriei mari impuse de proprietar, Clubul Copiilor a fost nevoit să se mute în fostul sediu al Școlii nr. 7, din cartierul Deal. Au plecat și alți chiriași care ocupau anexele din spatele curții. Într-un final, după câțiva ani în care clădirea s-a degradat văzând cu ochii, iar curtea s-a umplut de bălării și gunoaie, un întreprinzător a închiriat terenul și clădirile din spate, pe care a început să le reabiliteze, în vederea amenajării unor birouri. Din motive necunoscute, lucrările s-au oprit. Întreprinzătorul a renunțat, lăsând locul și mai degradat decât îl găsise.
Acum, clădirea de la stradă e vandalizată de adolescenții care își fac veacul pe treptele ei, iar curtea cu acareturi părăsite a devenit un un act de atracție pentru hoți, întrucât se pot desfășura în voie, atâta vreme cât nu există pază. Au furat până acum ce au găsit prin clădiri, dar și prin magazia celor de la Școala de Arte, de unde au sustras fier vechi, unelte, lemne, aproape tot. În curând, vor trece la demolarea bucată cu bucată a clădirii și dependințelor.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Un bărbat a murit în apropiere de Mănăstirea Bujoreni după ce a fost înțepat de viespi

Un bărbat de 41 de ...

Două persoane care erau date dispărute au fost găsite de polițiștii vasluieni

Doi bărbați în vârstă de ...

Tânără de 15 ani din Zăpodeni dispărută de la domiciliu

Pe 7 octombrie, Valentina – ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: