Google+
Home » Social » Frumusețea artei pascale, descoperită de tinerii bârlădeni în cadrul atelierului de încondeiat ouă

Frumusețea artei pascale, descoperită de tinerii bârlădeni în cadrul atelierului de încondeiat ouă

de Mihaela NICULESCU

Tradiția încondeierii ouălor merge mai departe. Meșterul popular bârlădean Dan Horgan continuă să inițieze tinerii în arta încondeierii ouălor, așa cum făceau străbunii noștri. Vineri după-amiază, artistul popular s-a întâlnit din nou cu elevii, în cadrul atelierului de încondeiat ouă, inițiat de muzeografa Alina Butnaru de la Muzeul „Vasile Pârvan”. Dacă până acum atelierul se ținea în sediul muzeului, de această dată a fost amenajat în parcul teatrului.

Pe esplanada din fața teatrului s-au adunat câțiva elevi ai Școlii „George Tutoveanu” din Bârlad, dornici să afle cât mai mult din tainele încondeierii ouălor, acum, în prag de Paști. Alături de meșterul Dan Horgan s-a aflat și eleva Elena Cordun, cea care, timp de patru ani, în liceu, a obținut premiul I la Olimpiada Națională de Meșteșuguri, secția Încondeierea ouălor. Elena va absolvi clasa a XII-a anul acesta și în mod simbolic, vineri, a predat ștafeta unei colege mai tinere, Antonia Hunea, din clasa a VI-a, dar cu aceeași dragoste pentru tradiție, în special pentru încondeierea ouălor. Ca și Elena, Antonia frecventează Cercul de artă populară condus de profesorul Dan Horgan, în cadrul Clubului Copiilor „Spiru Haret”, din Bârlad.

Timp de aproape două ore, cei prezenți la lecția de încondeiat ouă au fost atenți la toate explicațiile meșterului popular, precum și la semnificația elementelor trasate cu chișița, instrumentul de încondeiat ouă, înainte de a fi colorate.

La atelier a participat și Asul Inzunza, eleva din Mexic care studiază în acest an școlar la Liceul „Mihai Eminescu”, în cadrul programului Rotary „Schimb de tineri”. Pentru Asul, a fost o bucurie să afle încă ceva despre tradițiile poporului român.

„În Mexic nu se vopsesc ouă de Paști, cu atât mai puțin nu se pictează atât de frumos cum am văzut la români. În Statele Unite, însă, se vopsesc ouă de Paști. Mama chiar mi-a spus odată că va încerca să coloreze și ea ouă, ca divertisment. Am participat la atelierul de încondeiat ouă și am încercat să rețin cât mai mult din tehnica încondeierii ouălor. Am făcut cu telefonul câteva poze acestor ouă minunate, pictate de domnul Horgan. Când voi reveni în Mexic, în această vară, îi voi arăta mamei și poate vom exersa tehnica încondeierii ouălor. De Paște voi fi în România și voi merge cu familia la care stau aici, în nordul Moldovei, la mânăstiri. Cu siguranță, voi afla mai multe despre tradițiile de Paște ale românilor. Eu sunt catolică. Petrec Paștele la biserică, iar postul se ține doar vinerea la noi. Avem și o mâncare specifică de Paște, un fel de desert”, ne-a mărturisit Asul.

Chiar dacă ceilalți elevi participanți la atelierul de încondeiat ouă sunt familiarizați cu tradiția, au fost cât se poate de dornici să încerce să încondeieze singuri oul pe care l-au primit pentru a-l împodobi cu motive populare străvechi.

Activitatea de vineri a fost organizată de Muzeul „Vasile Pârvan” în colaborare cu Teatrul „Victor Ion Popa” și Asociația Femeilor Întreprinzătoare (AFI) din Bârlad.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: