Home / Social / Simpozion și petrecere, de Ziua Internațională a Rromilor, la Bârlad. Politicienii, cum altfel dacă nu alături de ei?

Simpozion și petrecere, de Ziua Internațională a Rromilor, la Bârlad. Politicienii, cum altfel dacă nu alături de ei?

de Mihaela NICULESCU

Rromii din Bârlad și comunele limitrofe au sărbătorit cu patru zile mai târziu față de data de 9 aprilie, care este Ziua Internațională a Rromilor. Ieri, în sala mare a Casei de Cultură, aproximativ 200 de rromi au participat la un simpozion în care s-a discutat despre istoria etniei lor, inclusiv pe pământ românesc.

La eveniment au participat și personalități marcante, reprezentanți ai rromilor în Parlament și alte instituții importante ale statului. Au fost prezenți Nicolae Păun, președintele Partidei Rromilor, Vasile Daniel – deputat, reprezentant al rromilor în Parlamentul României, Ilie Dincă, membru în Comitetul Director al Consiliului Național de Combatere a Discriminării (cu rang de secretar de stat), dar și oaspeți de la Vaslui. Printre aceștia s-au numărat Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean, Vasile Mariciuc și Ciprian Trifan, vicepreședinți ai Consiliului Județean, prefectul Eduard Popica și Constantin Țâru, președintele filialei Vaslui a Partidei Rromilor. Nu au lipsit nici oficialități bârlădene, precum deputatul Adrian Solomon, Elena Monu, președinta Comisiei de Cultură din cadrul Consiliului Local, și primarul Dumitru Boroș.

„Am dorit să organizăm o activitate care să marcheze ziua internațională a rromilor, având în vedere că în județul nostru există o populație importantă de rromi. Au participat rromii din Bârlad și reprezentanți ai rromilor din comunitățile rurale. Am observat că simpozionul despre originile lor și istoria zbuciumată a acestei etnii le-a stârnit interesul tocmai prin luările de cuvânt argumentate ale vorbitorilor – deputatul Adrian Solomon, Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean, și deputatul Vasile Daniel, istoric de profesie. Celor prezenți li s-a prezentat documentul care atestă vechimea lor pe plaiurile românești, dar li s-a vorbit și despre cei peste 500 de ani de sclavie, cât și despre deportarea rromilor. A fost o întâlnire binevenită, ocazie cu care rromii i-au putut cunoaște pe cei care îi reprezintă la nivel național”, a declarat, pentru Est News, Sorin Răducanu – președintele Partidei Rromilor Filiala Bârlad.

După simpozion, cei prezenți în sală au fost încântați de un moment artistic în care s-a cântat și dansat țigănește. Au evoluat o trupă de dansatori din Zorleni și alta din Vaslui, dar și grupul vocal de la Palatul Copiilor din Vaslui, condus de profesorul Andrei Călin. Cum rromilor le place să petreacă, organizatorii i-au invitat la final la restaurant, pentru a socializa la un prânz festiv, special pregătit pentru ziua lor. Costurile cu transportul invitaților și cu masa au fost suportate în mare parte (5.000 de lei) de la bugetul local, la care s-a adăugat contribuția financiară a lui Radian Brătianu, bulibașa din Bârlad.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Un bărbat a murit în apropiere de Mănăstirea Bujoreni după ce a fost înțepat de viespi

Un bărbat de 41 de ...

Două persoane care erau date dispărute au fost găsite de polițiștii vasluieni

Doi bărbați în vârstă de ...

Tânără de 15 ani din Zăpodeni dispărută de la domiciliu

Pe 7 octombrie, Valentina – ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: