Home / Social / (VIDEO) Puturoșii județului, la Bursa Locurilor de Muncă: ”Nu vreau sa muncesc, ca sunt bolnav, dar am venit pentru viză, ca să nu pierd ajutorul social”

(VIDEO) Puturoșii județului, la Bursa Locurilor de Muncă: ”Nu vreau sa muncesc, ca sunt bolnav, dar am venit pentru viză, ca să nu pierd ajutorul social”

de Daniel MICU

În județul Vaslui, cea mai săracă zonă din Uniunea Europeană, conform statisticilor, Bursa Locurilor de Muncă, organizată vinerea trecută, a fost încă un eveniment care a confirmat că ”protecția socială” oferită de politicienii incapabili să ajungă la putere altfel decât cumpărând voturi, este cea care ne-a adus unde suntem acum. Am întâlnit oameni care, în ultimii 30 de ani, nu au muncit nici măcar o zi. Iar acum, la vârsta de 60 de ani, te privesc șocați când îi întrebi dacă doresc un loc de muncă.

Vineri dimineață, înainte de ora 9, în jur de 30 de persoane, majoritatea beneficiari de ajutor social, asteptau sa intre repede si sa incheie la fel de repede formalitatile. Asistatii social s-au pornit catre Vaslui cu noaptea in cap, unii dintre ei venind si de la 50 de km distanta, pentru a primi semnatura care le asigura venitul minim garantat, singura lor grija, de altfel.

Sub diferite pretexte, cum ar fi că sun bolnavi, ca nu mai sunt ”în putere”, că nu au muncit niciodată și nu știu cum se face asta sau că au de crescut copii, niciunul nu a fost interesat de oferta de locuri de munca, de salarii sau de alte stimulente oferite de angajatorii aflați la Bursă, în căutare disperată de forță de muncă.

”Am 62 de ani, cine ma mai angajeaza pe mine la varsta asta?! Am muncit pe vremea lui Ceasescu, dar s-a inchis santierul. De la Revolutie nu am mai lucrat nicaieri. Sunt la 416 (Legea venitului minim garantat – n.r). Traim pe azi pe maine. Ce sa imi caut eu de lucru ?! Sunt din Tacuta, de unde bani de drum?!”, a spus unul dintre asistații social, prezenți de formă la Bursa Locurilor de Muncă. 

Un alt barbat a spus clar ca nu i se pare normal să muncească atât timp cât are un copil de crescut, în vârstă de 10 ani: ”As putea munci orice în constructii, în agricultura, dar nu imi las copilul singur. Il cresc de doi ani, că mama lui a plecat. Vreti sa imi las copilul si sa ma duc la program?! Nu pot! Eu am venit pentru ajutor”.

Unii dintre cei care au onorat Bursa Locurilor de Muncă au venit băuți. Unul dintre ei a recunoscut ca ajutorul social nu îi ajunge, dar nici o slujbă permanentă nu ar vrea. Preferă să muncească pe unde apucă, așa încât să meargă după chef și atunci când se ridică din pat, să poată primi și ceva de mâncare, dar și băutură.

Neculai are 39 de ani si e din Danesti. E sincer si spune ca a baut si vin, si rachiu, pana la ora 9, dar e normal, avand in vedere ca s-a trezit la ora 4 pentru a veni la Vaslui si cu o zi inainte muncise: a facut un gard la un vecin. Stie ca e la varsta cand nu ar trebui sa stea cu mana intinsa la stat, dar … daca e bolnav la plămâni, ce să facă, bietul de el? În plus, chiar primarul l-a învățat o șmecherie.

”Primarul e vecin cu mine si a spus sa imi fac ajutor social, ca e bun pentru atunci cand merg la spital. Ma descurc din alti bani. Eu am muncit in Germania, in Italia, in constructii. In Germania am lucrat in apa si m-am imbolnavit la plamani, nu am putut sa ma intorc. Am ajutor social, dar muncesc acasa, am atelier, fac tot felul de lucrari. Ieri am muncit toata ziua la un gard si am luat 1 milion. Dimineata m-am trezit la 4 sa vin aici, la semnat. Asa trebuie, altfel nu pierdeam eu 1 million aiurea pe drum. Am baut si vin, si doua de 50 de rachiu”, ne-a explicat Neculai.

Burse de locuri de muncă au mai fost organizate  la Bârlad și la Husi, cei 30 de angajatori din întreg județul venind cu o oferta de munca diversa. S-au cautat necalificati, dar si lucratori in domeniul alimentar.

”La Bursa locurilor de munca organizata de Agentia Judeteana pentru Ocuparea Locurilor de Munca Vaslui, persoanele care au dorit sa se angajeze au avut de ales dintre 400 de locuri de munca vacante, puse la dispozitie de agenti economici din judet. La Vaslui, noua agenti economici au oferit 173 locuri de munca, la Barlad, sapte firme au oferit 128 de locuri de munca vacante, iar la Husi, 14 agenti economici au venit cu 99 de locuri de munca. Doar noua dintre aceste locuri de munca disponibile, se adreseaza persoanelor cu studii superioare, in meserii precum medic veterinar, inginer constructor sau inginer zootehnist, restul fiind pentru persoane cu studii medii sau persoane necalificate, in meserii precum casier, vanzator, barman etc. La Bursa au fost invitate toate persoanele din evidenta noastra, dar si beneficiarii venitului minim garantat, conform Legii 416”, ne-a declarat Laura Toporascu, purtatorul de cuvant al AJOFM Vaslui.

Trebuie spus ca numarul somerilor aflati in evidentele Agentiei judetene depaseste 11.500 de persoane, dintre care doar 1.170 primesc indemnizatie. Cat priveste numarul asistatilor social, figureaza in plata 8.200 de familii. La polul opus se află vasluienii angajați, al căror număr este de aproximativ 50.000.

About Simona Vasile

x

Check Also

”Pandemie” demografică. Județul Vaslui a pierdut în ultimii șapte ani nu mai puțin de 11.746 persoane

de Dănuț CIOBANU  Evoluția demografică a județului Vaslui din ...

Firmele vasluiene și-au învățat lecția după ultima criză economică, populația nu!

Amânarea plății ratelor la bănci cu până la nouă ...

Peste 200 de polițiști din județul Vaslui, mobilizați pe frontul anticoronavirus

La data de 26 martie 2020, situația epidemiologică din ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: