Home / Administratie / Conducerea județului vrea să convingă primăriile să-și adune gunoaiele din bătătură oferind premii în bani, din fondul de rezervă

Conducerea județului vrea să convingă primăriile să-și adune gunoaiele din bătătură oferind premii în bani, din fondul de rezervă

de Dănuț CIOBANU

Deși metoda amenzilor aplicate consecvent nu dă greș niciodată, în țările civilizate fiind principala formă de ”educare civică”, conducerea județului Vaslui are o altă viziune și vrea să ofere premii UAT-urilor care strâng gunoaiele de pe domeniile pe care le administrează. Ideea a pornit de la faptul că groapa ecologică de la Roșiești este departe de a funcționa la capacitate maximă, iar pe termen mediu și lung, dacă nu se vor livra cantitățile de deșeuri asumate prin contract, este posibilă o majorare a taxelor de salubrizare.

În prezent, sistemul integrat de management al deșeurilor este implementat în proporție de 99%. Problema este că, la această dată, se colectează o cantitate de deșeuri inferioară celei asumate prin contractul parafat cu firma care administrează groapa ecologică de la Roșiești. Anual, la depozitul ecologic ar trebuie să intre 97 mii de tone de deșeuri, iar în prezent intră aproximativ 70 mii de tone. Pe termen mediu și lung, minusul de 20 mii tone de deșeuri înregistrat la această dată poate avea consecințe directe asupra cuantumului taxelor de salubrizare achitate de populație, în sensul că aceste tarife vor crește. Practic, pentru ca sistemul integrat să fie rentabil, UAT-urile trebuie să livreze către operatori o cantitate mai mare de deșeuri.

Trebuie să colectăm cantități mai mari de deșeuri. Să nu mai aruncăm gunoaiele la întâmplare, cum din păcate se mai întâmplă, și așa vom avea aceste cantități necesare. În acest fel, acest serviciu va avea randament și noi vom trăi într-o zonă mai curată. În prezent, la groapa de la Roșiești sunt aduse deșeuri din județul Galați și de la operatorii de salubritate care un fac parte din proiect. Trebuie să avem cantități mai mari de deșeuri, care să imprime pe viitor un tarif pe care îl avem la această dată. Primarii să curețe UAT-urile, pentru a avea cantitățile de deșeuri și un mediu curat”, a declarat, pentru Est News, Ciprian Trifan, vicepreședintele CJ Vaslui.

Premii în bani din fondul de rezervă al județului, pentru cele mai curate localități

Trifan a mai spus că instituția va premia trei primării care se clasează pe primele locuri în ceea ce privește curățenia, colectarea și reciclarea deșeurilor: Am avut o discuție de principiu în cadrul conducerii CJ Vaslui și am decis să premiem cele mai curate comune din județ. În cadrul unei ședințe a CJ vom aproba regulament de concurs, care va fi valabil în anii următori. Tot atunci vom stabili și valoarea premiilor, dar pot spune de pe acum că acestea vor fi sub forma unei alocări bugetare din fondul de rezervă la dispoziția CJ Vaslui”.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Două bătrâne au ajuns la spital după ce mașina în care se aflau a fost lovită de un alt autoturism

Două bătrâne, de 63 și ...

CJ-ul se retrage din Asociația de Dezvoltare Zona Metropolitană Vaslui

Consiliul Județean (CJ) Vaslui se ...

Sprijin financiar de 1.000 lei pentru șomerii înregistrați în evidențele AJOFM Vaslui

Șomerii înregistrați în evidențele Agenției Județene ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: