Google+
Home » Invatamant » „Vreau în clasa a IX-a”, un proiect destinat elevilor din mediul rural care vor să învețe la liceu

„Vreau în clasa a IX-a”, un proiect destinat elevilor din mediul rural care vor să învețe la liceu

de Mihaela NICULESCU

Proiectul „Vreau în clasa a IX-a” continuă la Liceul Tehnologic „Alexandru Ioan Cuza” din Bârlad. Fundația „World Vision România” desfășoară pentru al treilea an consecutiv acest proiect la Bârlad, în care sunt implicați nouă elevi din mediul rural, din care opt de la Liceul Tehnologic „Alexandru Ioan Cuza” și unul de la Liceu Teoretic „Mihai Eminescu”.

Ajutorul pe care acest proiect îl oferă elevilor defavorizați este unul binevenit, oferindu-le în primul rând o bursă lunară de 100 de lei, dar și antrenându-i în activități de dezvoltare personală, de care elevii sunt tot mai interesați.

„Dacă, inițial, copiii de la țară, beneficiari ai proiectului «Vreau în clasa a-IX-a», sunt interesați de banii reprezentând bursa, treptat acest aspect trece pe locul al doilea, întrucât devin tot mai atrași de ceea ce află în cadrul activităților de dezvoltare personală. De ce? Pentru că află informații pe care nu le obțin la orele de curs obișnuite. De asemenea, sunt încântați și de taberele tematice, școlile de vară la care participă pe timpul vacanțelor. Tot ceea ce își propune acest proiect desfășurat de Fundația World Vision cu bani din sponsorizări este reducerea abandonului școlar și încurajarea elevilor din mediul rural pentru a merge în continuare la liceu. Proiectul se desfășoară în județele Iași și Vaslui, două județe în care nivelul de pauperizare al familiilor cu copii dornici să meargă la școală este unul ridicat”, a declarat, pentru Est News, Nicoleta Popa – reprezentant al Fundației World Vision.

Elevii vizați de proiectul „Vreau în clasa a IX-a” beneficiază de servicii de consiliere, iar situația școlară le este monitorizată și transmisă părinților la ședințele periodice cu aceștia. Concret, elevii sunt urmăriți îndeaproape de reprezentanții World Vision și orice problemă privind rezultatele școlare sau comportamentul este adusă la cunoștința părinților.

Cum elevii Liceului Tehnologic „Alexandru Ioan Cuza” studiază la profiluri care necesită practică la agenți economici, fundația este în curs de perfectare a unui parteneriat cu un supermarket din centrul Bârladului. În acest fel, elevilor implicați în proiect le va fi facilitată realizarea stagiului de practică, atât în cazul celor de la liceu, cât și al celor de la Școala Profesională. Aceștia vor desfășura orele de practică în condiții optime, vor primi de la agentul economic o masă și vor beneficia și de analizele medicale necesare în cazul oricărui lucrător în alimentația publică.

De când a demarat acest proiect, Fundația World Vision s-a ocupat de 99 de elevi din județele Iași și Vaslui. Foarte mulți beneficiari au ajuns să fie absolvenți ai unor facultăți și să-și asigure astfel un viitor frumos.

„Ne mândrim că reușim să facem din acești elevi oameni care fac cinste comunității din care provin și țării. Anul trecut, un beneficiar al proiectului «Vreau în clasa a IX-a» a fost admis la Medicină, pe locurile de la buget, bursier. Cursurile de dezvoltare personală l-au ajutat și pe el, ca de altfel pe toți elevii care au beneficiat de acest proiect”, a mai adăugat Nicoleta Popa.

Criteriile în baza cărora sunt selectați elevii defavorizați pentru a fi incluși în proiectul respectiv sunt următoarele: să provină din mediul rural, să fie susținuți moral de părinți, să aibă un venit sub 550 de lei pe membru de familie, și cel mai important – să aibă note peste 7.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: