Google+
Home » Sanatate » Investiție mamut la Spitalul Murgeni, pentru care primăria orașului a reușit să obțină o finanțare de 3 milioane de euro

Investiție mamut la Spitalul Murgeni, pentru care primăria orașului a reușit să obțină o finanțare de 3 milioane de euro

de Dănuț CIOBANU

Spitalul de Psihiatrie Murgeni va fi reabilitat și extins, investiția având o valoare de 3 milioane de euro. În aceste zile, Primăria Murgeni a câștigat finanțarea la un proiect depus din anul 2015, fondurile fiind asigurate de Compania Națională de Investiții. În cadrul proiectului vor fi construite două noi pavilioane la secția de psihiatrie, vor fi realizate reparații la punctul termic, bucătărie, anexe etc. În plus, va fi construită și o maternitate. În prezent, unitatea are o capacitate de 141 de paturi și trei secții medicale. Spitalul deservește aproximativ 50.000 de persoane din Murgeni și localitățile din jur.

Primăria Murgeni a reușit să obțină finanțarea pentru reabilitarea, modernizarea și extinderea Spitalului de Psihiatrie din localitate. Municipalitatea a început lucrul la întocmirea proiectului în cursul anului 2013, iar în anul 2015 documentația a fost depusă pentru pentru evaluare la Compania Națională de Investiții (CNI).

„Am fost anunțați în aceste zile că am obținut finanțarea pentru proiect. Valoarea investițiilor se ridică la 3 milioane de euro. Cota de cofinanțare a proiectului de la bugetul local este, din fericire, de doar 3% din valoarea contractului. Era extrem de urgentă o investiție la această unitate medicală, pentru că această construcție este foarte veche, are peste 90 de ani. Noi ne-am gândit să reabilităm spitalul, dar nu putem să facem acest lucru din fonduri proprii. Am găsit înțelegere la firma de proiectare care a făcut acest studiu și am putut depune proiectul”, ne-a spus Ioan Buta, primarul orașului Murgeni.

În prezent, spitalul are o capacitate de 141 de paturi, cu o sectie de psihiatrie cronici cu 105 paturi, compartiment psihiatrie acuți cu 10 paturi, compartiment interne cu 16 paturi, compartiment pediatrie cu 10 paturi, laborator, farmacie, ateliere de întreținere și reparație a instalațiilor și utilajelor, bloc alimentar, birouri, servicii. Spitalul este dotat cu aparatura modernă: Roentgen, electrocardioagrafe, ultrascurte, ultraviolete, lampă sciolitică pentru operații, laborator de analize etc.

Spitalul deservește circa 50.000 de persoane

Spitalul este finanțat prin intermediu Casei Județene de Sănătate Vaslui și este susținut financiar și de către Consiliul Local Murgeni. În anul 2018, autoritățile publice locale au virat către spital suma de 400.000 de lei, iar anul acesta, 300.000 lei. Spitalul are o adresabilitate mare a locuitorilor din zonă și deservește aproximativ 50.000 de persoane din Blăgești, Epureni, Mălușteni, Șuletea etc.

„În viitorul apropiat urmează să semnăm cu CNI contractul de finanțare al proiectului. Spațiile din cadrul spitalului arată destul de bine și ne-am gândit să reînființăm aici o maternitate, având în vederea natalitatea din zonă. Vor fi construite două noi pavilioane la secția de psihiatrie, se vor realiza tot felul de reparații la punctul termic, bucătărie, anexe etc. De la bugetul local nu am fi avut niciodată 3 milioane de euro să investim în spital. Nici nu aveam curaj să pronunțăm această sumă. Orice urgență din zonă vine la spital, unde este un medic de gardă, iar în funcție de problemele de sănătate se face internare la Murgeni sau pacientul este transportat cu salvarea la alte unități spitalicești. Nu avem probleme cu asigurarea medicilor de specialitate și toate cele patru posturi sunt ocupate. Pacienții sunt îngrijiți cu atenție și toată lumea este mulțumită. La secția de psihiatrie sunt internați pacienți din mai multe zone ale țării”, a mai spus Ioan Buta.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: