Home / Administratie / Sistemul anti-deșeuri se extinde. Operatorii de salubritate din zonele Vaslui și Bârlad vor intra în activitate

Sistemul anti-deșeuri se extinde. Operatorii de salubritate din zonele Vaslui și Bârlad vor intra în activitate

de Dănuț CIOBANU

Proiectul integrat de management al deșeurilor va fi extins, în perioada imediat următoare, cu zonele Vaslui și Bârlad, în ceea ce privește colectarea și transportul deșeurilor. Conform proiectului, județul Vaslui a fost împărțit în cinci zone: Vaslui, Bârlad, Huși, Negrești și Roșiești. În prezent, este în activitate doar operatorul de salubritate care a câștigat licitația în zona Negrești, zonă care include opt UAT-uri.

Ciprian Trifan, vicepreședintele Consiliului Județean Vaslui, a spus că zona Negrești este un proiect de pionerat, prin care autoritățile vor să vadă cum funcționează sistemul integrat.

În prestarea serviciilor de colectare și transport a deșeurilor din zona Negrești mai apar diverse lucruri, pe care le reglăm din mers. Vedem cum funcționează sistemul și vom așeza modul în care trebuie să fie făcută colectarea și transportul deșeurilor, pentru ca cetățenii să beneficieze de un serviciu de calitate. Suntem preocupați de acest proiect, iar în perioada următoare vom deschide și zonele licitate din proiect de la Vaslui și Bârlad. Urmează ca după ce municipiul Huși va da o hotărâre de consiliu local privind integrarea unui program FARE în acest proiect, cel care a câștigat licitația în acea zonă să aibă autorizația de mediu și să intre în activitate”, a precizat Ciprian Trifan.

În acest sens, până în cursul lunii iunie 2019 vor avea loc discuții cu operatorii activi din cele patru zone licitate și se va pregăti relicitarea pentru a cincea zonă de la nivelul județului Vaslui.

În perioada următoare vom avea un dialog cu cei care au câștigat licitațiile pentru a așeza tarifele conform cu legislația în vigoare, adică un tarif pe reciclare și un tarif pe deșeurile menajere. În baza acestui tarif, vom iniția procedura de licitație pentru zona Roșiești, pentru că de acolo primul operator care a câștigat licitația s-a retras”, a precizat Ciprian Trifan.

Investiții de 40 milioane de euro

Contractul de finanțare al proiectului “Sistemului Integrat de Management al Deșeurilor Solide – județul Vaslui” a fost semnat în data de 14 aprilie 2011 și a beneficiat de o finanțare de aproximativ 40 milioane de euro, prin Programul Operațional Sectorial Mediu 2007 – 2013.

Cea mai mare investiție a proiectului este depozitul ecologic de la Roșiești, care este prevăzut cu două celule de depozitare.

Prima celulă va funcționa până în anul 2030, iar a doua celulă în perioada 2030 – 2042. Prima celulă de depozitare a deșeurilor de la Roșiești are o întindere de 10 hectare și reprezintă circa 50% din ponderea de execuție a proiectului implementat la Roșiești. O celulă are o capacitate de 1,3 milioane tone de deșeuri, durata de viață fiind estimată pe o perioadă de 15 ani.

Depozitul de la Roșiești mai are în componență o linie de sortare cu o capacitate de 28.500 tone/anual, o linie de tratare a levigatului (apa poluată din goapă), o clădire administrativă, echipamente de cântărire, drumuri interioare, garaje etc.

În momentul în care depozitul va lucra la capacitate maximă, aici vor fi angajați 100 de muncitori de la nivel local.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Reguli drastice pentru firmele care realizează lucrări funerare în cimitirele bârlădene

Gata cu harababura! Conducerea Direcției ...

Investiții de proporții la Epureni

La Epureni sunt deschise mai ...

Gospodărie cuprinsă de flăcări în comuna Duda Epureni. O bucătărie de vară a ars complet, fără a exista victime

O gospodărie particulară din localitatea ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: