Home / Administratie / Cum a reușit municipiul Vaslui să rezolve problema maidanezilor și de ce primarul Boroș nu poate?

Cum a reușit municipiul Vaslui să rezolve problema maidanezilor și de ce primarul Boroș nu poate?

de Simona MIHĂILĂ și Dănuț CIOBANU

În ultimele zile, opinia publică bârlădeană a fost cutremurată iarăși de două cazuri în care persoane din oraș, între care un copil de 8 ani, au fost atacate de câinii vagabonzi. În ambele situații, pe rețelele de socializare au fost postate fotografii cu rănile victimelor ce, evident, au necesitat îngrijiri medicale. Evenimentele au iscat valuri de indignare și, ca de fiecare dată, discuții aprige între bârlădenii care văd diferit rezolvarea câinilor fără stăpân : unii vor ca maidanezii să fie uciși fără milă, alții (cu nimic mai puțin agresivi în limbaj decât prima categorie, deși propăvăduiesc iubirea și toleranța) pretind ca patrupedele să fie lăsate slobode pe străzi pentru că ele nu atacă decât oamenii ”răi”, în timp ce alții (de departe, cu viziunea cea mai echilibrată) cer înlăturarea câinilor, dar în spiritul legii, cu respectarea dreptului la viață al animalelor.

O scenă obișnuită în centrul Bârladului, aprilie, 2019

Aproape fără excepție, toți bârlădenii acuză autoritățile locale de incompetență. Fosta administrație PSD, partid care deține jumătate din puterea orașului la ora actuală, a tratat la diverse acest subiect în cei 16 ani cât a avut putere absolută, chiar dacă și atunci maidanezii umblau în haite ca și astăzi, pe străzi.

Spre deosebire de pesediști care nici nu au făcut, dar nici nu au promis nimic pe subiectul câinilor fără stăpân, Boroș este singurul bârlădean ajuns primar care și-a asumat în campania electorală că va stârpi fenomenul. Speranțele înșelate ale bârlădenilor care, bazându-se pe buna lui notorietate, vorba blajină și privirea nevinovată, nu știau că peste 90% din ce promitea faimosul avocat erau gogoși, sunt și motivul pentru care și-a atras cele mai virulente critici.

Sperând să calmeze isteria creată în ultimele zile, ieri, primarul Dumitru Boroș și-a pus omul de la Biroul de presă să explice pe facebook că el nu are nicio vină. Că licitația pentru atribuirea serviciului de gestionare a câinilor a eșuat din nou. E foarte posibil ca, în scurt timp, să asistăm la o majorare a prețului per câine capturat în așa fel încât, în buna tradiție românească a firmelor care nu se prezintă la licitație în așteptarea majorării sumelor de către beneficiarii care se prefac ca nu cunosc mizerabilul tertip, în momentul stabilirii ”prețului corect” să apară, ca prin minune, și un câștigător.

Așa se face că, în ultimii ani, maidanezii din Bârlad se înmulțesc la fel de vertiginos cu cât autoritățile toacă miliarde și miliarde de lei pentru a-i elimina.

 

Cu voință și cu bani puțini, la Vaslui s-a putut

 

În tot acest timp, vecinii noștri de la 50 de kilometri distanță îi dau lui Boroș lecții de spre cum se face administrație eficientă, cu bani puțini și riscuri

Primăria este depășită: Bârladul, invadat iarăși de maidanezi

zero. Municipiul Vaslui este unul dintre orașele din țară care și-au rezolvat de mai mulți ani problema câinilor vagabonzi. Serviciul care se ocupă de gestionarea câinilor fără stăpân este concesionat de Primăria Vaslui către SC Goscom, firma de gospodărie comunală a orașului, încă din 2008.

SC Goscom Vaslui a luat toate măsurile prevăzute de lege pentru a putea desfășura serviciul de ecarisaj : dotări, autorizații necesare, angajarea de hingheri etc.

În cadrul Goscom există un departament care se ocupă strict de această problemă. Am făcut toate achizițiile necesare pentru desfășurarea activității, cum ar fi cuști de transport, mașină autorizată, echipamentele necesare pentru prinderea câinilor etc. Avem și un adăpost cu o capacitate de 80 de locuri, unde sunt ținuți câinii fără stăpân prinși pe străzi. Acționăm cu predilecție în zonele mai sensibile ale orașului și, în acest sens, avem aprobat un plan de acțiune. În ultima perioadă, în zona Traian, avem de a face cu câini fără stăpân care sunt aduși în oraș din alte localități. Vestea bună este că sunt mai multe ONG-uri care, știind cât de bine suntem organizați, vin și adoptă câini de la noi. După ce adăpostul public pentru câini se golește, se umple din nou cu capturile pe care le facem. În cazurile speciale, în care avem de a face cu câini turbați, sau bolnavi, aceștia sunt eutanasiați cu acceptul medicului veterinar autorizat cu care avem încheiat un contract”, a declarat, pentru Est News, Cătălin Bîrleanu, directorul SC Goscom Vaslui.

Geanina Tofan, purtător de cuvânt al Primăriei Vaslui, a spus că SC Goscom răspunde prompt fiecărei sesizări care vine din partea cetățenilor și nu amână niciodată rezolvarea problemei : “Primim sesizări de la cetățeni care au văzut câini vagabonzi, iar echipele de la SC Goscom acționează imediat. Nimeni nu așteaptă, deoarece câinii nu stau pe loc mult timp. Secretul este intervenția rapidă”.

Altfel spus, sunt mai bine de 10 ani în care aleșii locali ai Bârladului (indiferent de culoarea lor politică) au avut sub nas un model de reușită. Sunt unii care vor spune că Boroș e primar de doar 3 ani. E drept, dar 8 ani înainte de asta a fost consilier local, iar când a candidat și i-a făcut pe bârlădeni să creadă că are soluții și că tot ce lipsește ca orașul să devină oaza de vis pe care le-o promitea, este să-l voteze. Iată, l-au votat !

Mai sunt, însă, și alte primării din țară unde aleșii locali au rezolvat problema organizându-se inteligent. Printre acestea, se numără Slatina, unde primăria strânge câinii, îi deparazitează, vaccinează și sterilizează, iar periodic organizează un așa-zis ”târg de adopții”, unde iubitorii de animale vin cu tragere de inimă să adopte un cățeluș.

About Simona Vasile

x

Check Also

Firmele vasluiene și-au învățat lecția după ultima criză economică, populația nu!

Amânarea plății ratelor la bănci cu până la nouă ...

A știut Boroș de decizia luată de Minister de transformare a spitalului din Bârlad in spital suport de tratare a pacientilor cu Covid-19?

Comunicat de presa     Deputat Adrian Solomon Organizatia ...

Declarația pe propria răspundere poate fi completată integral de mână

Declarația pe proprie răspundere referitoare la circulația persoanelor în ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: