Google+
Home » Administratie » Jale mare: 13 primării din județul Vaslui nu au bani pentru asistența socială și funcționare

Jale mare: 13 primării din județul Vaslui nu au bani pentru asistența socială și funcționare

de Dănuț CIOBANU

Un număr de 13 primării din județul Vaslui nu au sumele necesare pentru asistența socială, altele nu au bani suficienți pentru funcționare. Pentru ca aceste localități să își poată aproba bugetele, Consiliul Județean Vaslui va face o repartizare de urgență din fondul la dispoziție, însă acesta este insuficient în comparație cu nevoile comunităților aflate în blocaj.

Consiliul Județean (CJ) Vaslui va repartiza săptămâna viitoare primii bani către UAT-uri din fondul aflat la dispoziție. Deși la echilibrarea bugetelor locale operată la sfârșitul lunii martie 2019 conducerea CJ a susținut că acești bani vor fi alocați în cursul lunii iunie, la nici o lună a apărut deja prima urgență din teritoriu. În ultimele zile, aparatul din cadrul CJ Vaslui a făcut o comparație între veniturile proprii de care dispun UAT-urile, procentul de 60% din impozitul pe venit distribuit de către ANAF și sumele repartizate pentru echilibrare din impozitul pe venit și TVA și cheltuielile de personal și cele cu asistență socială.

Ciprian Trifan, vicepreședintele CJ Vaslui, a spus că în urma aceste comparații s-a constatat că 13 UAT-uri au probleme cu asigurarea resurselor financiare necesare pentru funcționare și asistența socială. Este vorba despre comunele Alexandru Vlahuță, Arsura, Bălteni, Ciocani, Dodești, Fruntișeni, Găgești, Pogonești, Tanacu și Vulturești, care nu își pot acoperi cheltuielile de personal și pe cele cu asistența socială. De asemenea, comunele Coroiești, Dănești și Poienești sunt în imposibilitatea de a funcționa deoarece după asigurarea cheltuielilor la capitolul asistență socială mai au la dispoziție sume foarte mici.

„CJ Vaslui are la dispoziție din impozitul pe venit suma de 28.492 mii lei, care se repartizează integral în anul 2019 comunelor, orașelor și municipiilor. Repartizăm aceste fonduri pentru ca UAT-urile care au probleme financiare să își poată închide bugetul pentru acest an. Sunt necesare sume atât pentru acoperirea asistenței sociale, cât și pentru funcționare. Propunerea de repartizare are la bază o analiză riguroasă, care s-a făcut asupra veniturilor și nevoilor fiecărei localități”, a spus Ciprian Trifan.

Ce bani au primit UAT-urile?

Comunele cu probleme vor primi în total din fondul la dispoziția CJ Vaslui suma de 4.300 mii lei: Alexandru Vlahuță – 242 mii lei, Arsura – 128 mii lei, Bălteni – 634 mii lei, Ciocani – 508 mii lei, Dodești – 278 mii lei, Fruntișeni – 176 mii lei, Găgești – 1.210 mii lei, Pogonești – 161 mii lei, Tanacu – 277 mii lei, Vulturești – 386 mii lei, Coroiești – 100 mii lei, Dănești – 100 mii lei, Poienești – 100 mii lei. Pe parcursul anului 2019, în funcție de nevoile reale din fiecare UAT, urmează să fie distribuită și diferența de 24.192 mii lei din fondul la dispoziția CJ Vaslui.

Potrivit legislației în vigoare, autoritățile administrației publice locale asigură cu prioritate plata cheltuielilor cu finanțarea drepturilor asistenților personali ale persoanelor cu handicap grav și indemnizațiile lunare ale persoanelor cu handicap grav de la nivelul comunelor, orașelor și municipiilor.

„Noi am procedat la consultarea în scris a primarilor, care au comunicat necesarul de fonduri. Este vorba despre susținerea programelor de dezvoltare locală, susținerea programelor de infrastructură care necesită cofinanțare locală și cheltuieli de funcționare pe care UAT-urile nu le pot finanța din venituri proprii și din sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale. O primă concluzie ce se poate formula este că necesarul de fonduri solicitat este în sumă de 785.164 mii lei. Suma pe care trebuie să o repartizeze CJ Vaslui este de 28. 492 mii lei, ceea ce înseamnă asigurarea necesarului în procent de 3.63%”, a mai spus Ciprian Trifan.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: