Home / Sanatate / Stare de alertă pentru autoritățile vasluiene, după depistarea unui focar de pestă porcină în județul Galați

Stare de alertă pentru autoritățile vasluiene, după depistarea unui focar de pestă porcină în județul Galați

Deplasarea și transportul porcilor pe drumurile publice din localitățile Crivești, Tutova, Ciortolom, Bădeana, Grivița, Trestiana, Odaia Bursucani, Brădești, Docani, Docăneasa, Gara Docăneasa, Pochidia, Borodești și Sălceni sunt interzise, cu excepția cazului când sunt avizate de autoritatea veterinară. Niciun animal domestic nu poate intra sau părăsi o exploatație fără autorizare. Animalele sunt supuse catagrafierii și supravegherii clinice de către medicii veterinari. Această decizie s-a luat după confirmarea unui focar de pestă porcină exploatația non-profesională a unui cetățean din Bălășești, județul Galați.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Galați s-a întrunit ieri și a aprobat Planul de măsuri la confirmare în zona de protecție și cea de supraveghere. S-au instaurat o zonă de protecție în jurul focarului, de minim trei kilometri, cuprinzând localitățile Bălășești, Pupezeni și Ciureștii Noi, precum și o zonă de supraveghere în jurul focarului, de minim zece kilometri, care include zona de protecție și localitățile Cerțești, Cotoroaia, Ciurești, Bălăbănești, Cruceanu, Rădești, Zimbru, Lungești, Adam, Bursucani, Căuiești, Știețești (județul Galați), Crivești, Tutova, Ciortolom, Bădeana, Grivița, Trestiana, Odaia Bursucani, Brădești, Docani, Docăneasa, Gara Docăneasa, Pochidia, Borodești, Sălceni (județul Vaslui), precum și fondurile de vânătoare 26 Adam, 27 Rădești, 24 Vizureni, 23 Ghidigeni și 28 Cerțești.

Acesta este al doilea focar de pestă porcină descoperit în această săptămână, un altul fiind semnalat, luni, într-o anexă gospodărească din extravilanul localității Adam, comuna Drăgușeni, unde au fost uciși opt porci.

În județul Galați au fost confirmate anul trecut 19 focare de pestă porcină africană, din care 15 la porci domestici și patru la porci mistreți, fiind eutanasiați preventiv 369 de porci domestici și 86 de mistreți. (G.P)

About Mihai Vasile

x

Check Also

Au venit primele doze de vaccin antigripal. Deocamdată, este imunizat personalul de la UPU, SAJ și ATI

Primele 1.250 de doze de ...

Trombostopul ar putea apărea în farmaciile din Bârlad zilele acestea

Vești bune pentru pacienții din ...

Tânără de 20 de ani, luată cu ambulanța din Autogara Vaslui, după ce i s-a făcut rău în timp ce aștepta autobuzul spre casă

O tânără de 20 de ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: