Home / Social / Vasluiul vrea autostradă! – Patronatul vasluian a votat pentru autostrada Iași-Vaslui-Bârlad-Tecuci-București

Vasluiul vrea autostradă! – Patronatul vasluian a votat pentru autostrada Iași-Vaslui-Bârlad-Tecuci-București

de Dănuț CIOBANU

Oamenii de afaceri au adoptat în Adunarea Generală a CCIA Vaslui o decizie, prin care susțin construcția unei autostrăzi pe direcția Iași – Vaslui – Bârlad – Tecuci – București. Antreprenorii susțin că județul Vaslui nu este luat în calcul în niciun proiect important de infrastructură și, astfel, riscă să rămână izolat. Principala cauza pentru care Vasluiul nu are performanțe economice, iar salariile nu sunt la nivelul din ale zone ale României este lipsa drumurilor și cheltuielile foarte mari pentru transport.

Adunarea Generală a Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Vaslui a aprobat, în ședința de ieri, o decizie privind susținerea proiectului de construcție a unei autostrăzi pe direcția Iași – Vaslui – Bârlad – Tecuci – București. Inițiativa aparține conducerii CCIA Vaslui, iar prin acest proiect se dorește integrarea județului Vaslui la rețeaua de infrastructură de la nivelul Moldovei.

“Chiar dacă situația în care se află mediul de afaceri nu este una dintre cele mai bune, noi trebuie să fim optimiști și să gândim pe termen lung. Din acest moment vom susține executarea unei autostrăzi Iași – Vaslui – Bârlad – Tecuci – București. Nu am auzit de la nicio entitate ca Vasluiul să fie legat de această infrastructură. Ne-am luptat peste 10 ani pentru a fi modernizat DN 24 Iași – Vaslui, iar acest proiect s-a realizat cu mare greutate. Suntem legați de Iași și Vasluiul merită să se bucure de o infrastructură care să fie o gură de oxigen pentru mediul de afaceri. Fără o autostradă vom rămâne izolați și, oricât ne-am bate să dezvoltăm această zonă, rezultatele vor rămâne modeste”, a spus Ovidiu Copacinschi, președintele Asociației Patronale a Întreprinderilor Mici și Mijlocii Vaslui.

Ionel Constantin, președintele CCIA Vaslui, a spus că oameni de afaceri locali vor sprijini această proiect, precum și alte proiecte din zonă care sunt destinate modernizării infrastructurii: “Produsele din județul Vaslui se scumpesc între 5 și 15% până la ieșirea din țară pe granița de vest. Vorbim aici de confecții, produse abatorizate din carne, rulmenți și altele. Oamenii de afaceri nu pot susține aceste cheltuieli suplimentare legate de transport. Este vorba despre drumurile spre vestul României, care sunt foarte proaste. Nu putem rămâne în afara infrastructurii rutiere”.

Transportul omoară afacerile

Cătălin Moraru, vicepreședinte al CCIA Vaslui și om de afaceri local, a spus că sunt foarte multe voci care întreabă de ce patronatul local nu dă salarii precum în vestul României. Însă, una din principalele probleme care nu favorizează o astfel de măsură este cea a infrastructurii rutiere.

“Eu să duc marfă la București îmi trebuie doi șoferi. Cel de la Cluj are nevoie de un singur șofer. Sunt timpi pierduți în trafic. Noi nu avem la dispoziție o rețea de drumuri la fel ca în vestul Europei, pentru a avea o legislație ca în Uniunea Europeană. Ei sunt bine organizați, au drumuri bune și altele. La firma noastră nu ne-am inscripționat mașinile cu care cărăm marfă pentru că suntem opriți pe drumuri de tot felul de inspectori. Noi plătim salarii bune. Legislația nu mă lasă să plătesc un singur șofer, dacă el vrea să meargă singur până la București să îi dau lui un salariu mai mare, trebuie să fie doi șoferi. Problema noastră nu este tehnologia, pentru că avem echipamente moderne, ci transportul pentru care plătim mulți oameni”, a spus Cătălin Moraru.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Accident la Dragomirești provocat de un șofer cu mașină cu volan pe dreapta. Două persoane au ajuns la spital

Două persoane, soț și soție, ...

La jumătatea lui august, edililor li s-a făcut milă de bârlădenii chinuiți de căldură

Bârlădenii pot, în sfârșit, să ...

Inaugurarea sălii de sport de la Școala „Episcop Iacov Antonovici”, o nouă incertitudine pentru deschiderea anului școlar

Mai sunt trei săptămâni până ...

%d blogeri au apreciat: