Google+
Home » Administratie » Trei investiții majore ale municipiului Vaslui, pe lista de finanțări a Băncii Mondiale

Trei investiții majore ale municipiului Vaslui, pe lista de finanțări a Băncii Mondiale

de Dănuț CIOBANU

Banca Mondială este deschisă să finanțeze trei proiecte de dezvoltare ale municipiului Vaslui. Creditorul extern a trimis un răspuns Primăriei Vaslui, în care a precizat că există posibilitatea finanțării centurii orașului, drumului regional Bacău – Vaslui – Iași și Secția Spitalului II. Tot în ceea ce privește finanțarea externă, Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui, a avut o întâlnire cu șeful DG Regio în România, în care a susținut că Moldova mai are nevoie de fonduri pentru modernizarea infrastructurii.

În cursul anul 2018, reprezentanții Băncii Mondiale au efectuat o vizită de lucru în municipiul Vaslui, pentru a căuta noi oportunități de finanțare a unor proiecte de dezvoltare.

Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui, a spus că la vremea respectivă a avut o discuție cu reprezentanții creditorului extern, cu privirea la posibilitatea finanțării anumitor investiții.

Ulterior, Primăria Vaslui a transmis Băncii Mondiale un portofoliu de 10 proiecte, care fac parte din strategia de dezvoltare a orașului. În aceste zile, municipalitatea a primit un răspuns de la Banca Mondială, care cuprinde o ierarhizare a unor proiecte care ar putea fi finanțate.

Primele trei proiecte posibil de finanțat sunt centura municipiului Vaslui, drumul regional Bacău – Vaslui – Iași și proiectul privind construcția Secției Spitalului II Vaslui.

„Acești finanțatori aleargă prin comunități pentru a căuta proiecte de finanțat. Am primit acest răspuns de la Banca Mondială, cu ierarhizarea proiectelor pentru care este posibilă finanțare. Noi pentru proiectul de la Spitalul II am depus proiectul la Compania Națională de Investiții și așteptăm rezultatul evaluării”, a spus Vasile Pavăl.

Este nevoie de bani pentru infrastructură

Centrele urbane din zona Moldovei sunt departe de a-și fi rezolvat în totalitate problema infrastructurii rutiere și pietonale.

În cursul lunii aprilie 2019, cei șase primari ai municipiilor reședință de județ din Regiunea Nord Est au avut întâlnire de lucru cu Carsten Rasmunssen, șeful DG Regio din cadrul Comisiei Europene. Una din concluziile care s-au desprins în urma discuțiilor a fost aceea că în zona Moldovei mai este nevoie de bani pentru infrastructură.

Municipiile Iași, Neamț, Bacău, Suceava, Botoșani și Vaslui nu și-au rezolvat încă situațiile legate de drumuri, parcări, alei pietonale s-au piste pentru biciclete. Până acum erau aceste ghiduri de finanțare pe diferite ministere, dar nu erau finanțate unitar. Acum parcările nu sunt finanțate, iar dacă unele străzi nu sunt dintr-o categorie sunt anumite restricții la finanțare. La această întâlnire cei șase primari au susținut câteva principii. Am solicitat ca alocare de resurse financiare să se facă mai direct pe autoritățile locale, nu pe un capitol general de finanțare al Uniunii Europene. Autoritățile își fac lista de proiecte, le selectează pe cele mai importante și le propun pentru finanțare”, a spus Vasile Pavăl.

Spre exemplu, Suceava are nevoie mai mare de fonduri pe turism, iar alte județe pentru izolarea termică a clădirilor publice. „Toți primarii au recunoscut că fondurile europene au schimbat fața comunităților locale și s-au investit sume mari de bani care au îmbunătățit infrastructura și calitatea serviciilor publice. Am cerut reprezentantului Comisiei Europene simplificarea ghidurilor de finanțare. Este vorba despre viitorul exercițiu financiar european, pentru că pentru cel din 2014-2020 ghidurile au fost emise, proiectele depuse și unele sunt în derulare. Vrem să fie reguli generale de accesare a finanțării europene și apoi să avem o procedură simplificată. Problemele sunt aceleași în toate comunitățile, unele le-au rezolvat, altele nu în totalitate și din această cauză rămâi cu banii necheltuiți”, a mai spus Vasile Pavăl.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: