Home / Invatamant / Doi mari antreprenori din județul Vaslui și-au spus poveștile lor de succes în fața tinerilor bârlădeni care vor să le calce pe urme

Doi mari antreprenori din județul Vaslui și-au spus poveștile lor de succes în fața tinerilor bârlădeni care vor să le calce pe urme

de Mihaela NICULESCU

Experiență inedită. Peste 50 de elevi din școli și licee bârlădene, dar și tineri până în 25 de ani, cu spirit antreprenorial, au participat în weekend la o activitate interesantă, organizată de Cosmin Sava, ambasador al proiectului „Vreau să fiu antreprenor”.

Invitații tinerilor, care doresc să devină antreprenori, au fost doi oameni de afaceri de succes: Dan Hurduc din Bârlad și Vlad Tofan din Huși. Altfel spus, un antreprenor de 49 de ani, CEO la o companie inovatoare de agribusiness, și altul, de 25 de ani, manager al unei firme de fashion care produce și vinde online haine de calitate.

Tinerii prezenți la întâlnirea cu cei doi antreprenori din domenii diferite au rămas surprinși de povestea afacerii lor despre munca depusă, dar mai ales despre rezultatele obținute în ani de zile. Au aflat, de exemplu, că agricultura, în acest moment, reprezintă un domeniu foarte bun de exploatat de către antreprenori, întrucât Europa privește cu seriozitate acest domeniu, în contextul în care populația globului a crescut, iar în 2050 prognozele arată că va atinge 10 miliarde de oameni.

„Le-am explicat tinerilor că astăzi, în 2019, agricultura la nivel înalt nu se mai face cu sapa. Într-o societate modernă a face agricultură nu înseamnă să mergi la prășit. Agricultura este digitalizată și în următorii ani va fi extrem de digitalizată. Firma mea, de exemplu, este dotată cu cele mai moderne utilaje de pe glob, care se găsesc și în Marea Britanie și în Franța și în Italia. Lucrăm cu ghidare prin satelit, avem softuri care transmit într-o platformă toată «flota» noastră, să putem vedea ce se lucrează, să monitorizăm totul. Tinerii antreprenori au oportunități în această perioadă, întrucât se pregătește exercițiul financiar 2021 – 2027, foarte favorabil lor. Vor veni fonduri de la Uniunea Europeană, astfel încât tinerii care vor dori să investească în agricultură vor primi 70% finanțare, chiar 90%. Vor putea începe o afacere fără bani, ceea ce e mare lucru. Comisia Europeană se gândește să întinerească mediul de business în agricultură și pregătește în acest sens programe cu finanțări uriașe. Este un moment prielnic pentru tinerii aflați acum în liceu, pentru că până în 2025 – 2026, vor putea accesa fonduri dacă vor să devină antreprenori în agricultură”, a declarat, pentru Est News, Dan Hurduc.

Acesta a punctat în discursul rostit la întâlnirea cu elevii și despre rolul IT-iștilor în cadrul firmelor de agribusiness. El lucrează cu un IT-ist al unei companii foarte mari și crede că talentul tinerilor în IT îi poate ajuta pe viitor, chiar dacă vor lucra în agricultură. Despre rețeta universală a succesului, Dan Hurduc a spus că nu există, dar a spus că în cazul lui au existat niște reguli: „Succesul este să iubești ceea ce faci, atât de mult încât să nu simți că muncești. Și ca să muncești bine trebuie să acumulezi cunoștințe, să te preocupe domeniul, astfel încât să fii la curent cu noutățile la zi. Să afli în timp util noutățile. Și un lucru foarte important, atunci când vrei să pui pe picioare o afacere, este să descoperi dacă ai vocație de antreprenor”.
Dan Hurduc face parte din Comitetul Director al Clubului Fermierilor pentru Agricultura Performantă. A început să lucreze în 1993 ca specialist în vinificație, având și un doctorat în tehnicile fermentației. După șapte ani de studiere a agribusinessului, nu a mai vrut să fie corporatist și în 1999 și-a deschis propria firmă. Primii bani, 10.000 de dolari, i-a făcut acordând consultanță tehnică unui englez.

Povestea lui i-a impresionat pe elevii de la Colegiul „Gheorghe Roșca Codreanu”, Liceul Tehnologic „Alexandru Ioan Cuza”, Liceul „Mihai Eminescu”, precum și pe cei de gimnaziu, de la școlile„George Tutoveanu” și „Episcop Iacov Antonovici”, care au venit la întâlnire dorind să afle mai multe despre antreprenoriat.

 

Atelierul de fashion de la Huși care le dă clienților consultație personalizată online

Și tânărul afacerist Vlad Tofan, a captat, la rândul său, atenția auditoriului. Vlad Tofan reprezintă industria fashion, deținând un atelier în Huși, în care sunt concepute și create produse vestimentare exclusiv bărbătești. Este autorul conceptului și designer încă de la vârsta de 15 ani. Hainele create de firma sa sunt comercializate online, deocamdată doar în România, dar în curând vor intra și pe piața internațională.
Elevii prezenți la activitatea de vineri, 19 aprilie, au apreciat site-ul firmei din Huși, care este deja un brand, având în vedere că prin intermediul acestuia cumpărătorul poate „simți textura produsului”, poate primi sugestii în legătură cu stilul vestimentar care i se potrivește și prin scanare i se realizează tiparul în baza căruia va fi croit produsul comandat. A fost o întâlnire benefică pentru ambele părți, astfel de experiențe urmând a fi repetate pe parcursul anului, în cadrul proiectului „Vreau să fiu antreprenor”.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Zeci de porci din localitatea Cârja, uciși de autorități, după ce cazurile de pestă porcină s-au extins

Extinderea cazurilor de pestă porcină ...

Accident la Dragomirești provocat de un șofer cu mașină cu volan pe dreapta. Două persoane au ajuns la spital

Două persoane, soț și soție, ...

La jumătatea lui august, edililor li s-a făcut milă de bârlădenii chinuiți de căldură

Bârlădenii pot, în sfârșit, să ...

%d blogeri au apreciat: