Home / Social / Lansarea cărții ”Viață strânsă în gheme”, a profesoarei Mariana Sava, un eveniment rarisim despre emoție și prietenie autentică

Lansarea cărții ”Viață strânsă în gheme”, a profesoarei Mariana Sava, un eveniment rarisim despre emoție și prietenie autentică

de Simona MIHĂILĂ

Foaierul Teatrului ”Victor Ion Popa” Bârlad s-a transformat, sâmbătă, 20 aprilie, într-un templu al emoției adânci. Sub energia acestei trăiri s-a desfășurat, de la un capăt la altul, una dintre cele mai atipice lansări de carte din ultimii ani: ”Viață strânsă în gheme”, scrisă de profesoara Mariana Sava, binecunoscută bârlădenilor din perioada în care a fost bibliotecară la Casa de Cultură ”George Tutoveanu” Bârlad.

Caracterul atipic al evenimentului a fost dat, categoric, de prezența generoasă a publicului autentic. Rar s-a  văzut, în ultimii ani, la Bârlad, o lansare de carte cu public dezinteresat, ajuns acolo în număr mare fără a fi mânat din umbră de vreo voce politică, fără ca autorul să fie vreo figură mondenă, modernă, ori o persoană sus-pusă.

Fără a fi măcar membră a vreunei entități culturale (ceea ce i-ar fi asigurat din start un oarecare număr de spectatori), Mariana Sava a reușit performanța ca, după 4 ani de când se află la pensie, perioadă în care, pentru cei mai mulți, interacțiunile sociale se diminuează considerabil, să strângă alături de ea, peste 100 de oameni. De toate vârstele și dintr-o multitudine de domenii de activitate, publicul ce a ținut morțiș să fie prezent sâmbătă la lansarea cărții a numărat și persoane venite din alte orașe din țară, dar și din Republica Moldova. Căci și acolo, autoarea volumului ”Viață strânsă în gheme” a izbutit să seducă niște inimi.

Ea însăși un ghem de emoție, Mariana Sava și-a întâmpinat fiecare invitat. La final, niciunul nu a plecat acasă fără a ține în mână mănunchiul de frânturi de viață pe care fosta bibliotecară l-a cules cu grijă și a ales să-l ofere în ajun de Florii.

Înlănțuite, fiecare moment al evenimentului de sâmbătă, fiecare gând, fiecare cuvânt rostit, fiecare prezență au recompus expresia prieteniei, în sensul său cel mai propriu, acela uitat de majoritatea dintre noi: prietenia necondiționată și tămăduitoare. Căci dacă s-ar întâmpla vreodată ca Mariana Sava să-și simtă sufletul împuns de ghimpele singurătății, ar fi doar o impresie greșită. Ghemul cald de prietenie și de iubire, ce s-a înfășurat sub ochiul surprins al jurnalistului, sâmbătă, 20 aprilie, de dragul unui om care nu e nici politician, nici personaj monden și nici ”influencer” de fițe lângă care dă bine să te pozezi, e suficient cât să oblojească un ocean de singurătate.

 

Despre ”Viață strânsă în gheme”

”Viață strânsă în gheme” cuprinde bucăți din viața Marianei Sava, sub forma a 33 de schițe, în care cititorii o vor descoperi pe autoare sub numele Catrina.

”Gheme colorate, gheme de amintiri, viața mea strânsă în gheme! Deșir un ghem și scot la iveală amintiri păstrate incredibil de bine, parcă abia s-au întâmplat” – scrie autoarea.

Despre mamă, despre tată, bunici, casă, stradă, vecini, despre bucuria și amărăciunea iubirii, despre copilărie, prieteni statornici, dar și trădători, despre zbucium, neîmplinire sau împăcare – acestea și multe altele sunt cele despre care bârlădeanca Mariana Sava a ales să le împărtășească lumii.

”Toate cele treizeci și trei de <gheme> care întregesc sumarul volumului sunt o încercare – în prea multe locuri reușită – de reconstituire a unei lumi trecute și, acum, rezultată din niște fărâme de dimensiuni și intensități variabile, în care accentul cade efectiv pe stările afective, iar planul fizic al întâmplărilor capătă contur din intuițiile obiective ale cititorului. Oricum, cartea Marianei Sava stă la hotarul dintre autobiografie – confesiunea fiind modalitatea de asumare responsabilă a unui anume adevăr – și memorialistică, ea transmițându-ne starea emoțională, prelungită atât cât să înțelegem că e simțită acut și de povestaș”, scrie, în prefața cărții, profesorul și criticul literar Gruia Novac, prezent, de asemenea, la lansare.

Printre cei care au luat cuvântul s-au numărat însuși Gruia Novac, scriitorul Simion Bogdănescu și Ion Gabriel Pușcă, prieten al autoarei. Actorul Simon Salcă Jr., și câțiva elevi ai profesorului de muzică Corneliu Pleșu, au îmbogățit cu emoție artistică evenimentul, ”maestru de ceremonii” fiind Teodora Spânu, secretar literar la Teatrul ”Victor Ion Popa” Bârlad.

Grafica volumului ”Viață strânsă în gheme” aparține artistului plastic Valentin Stoian.

About Simona Vasile

x

Check Also

Accident la Dragomirești provocat de un șofer cu mașină cu volan pe dreapta. Două persoane au ajuns la spital

Două persoane, soț și soție, ...

La jumătatea lui august, edililor li s-a făcut milă de bârlădenii chinuiți de căldură

Bârlădenii pot, în sfârșit, să ...

Inaugurarea sălii de sport de la Școala „Episcop Iacov Antonovici”, o nouă incertitudine pentru deschiderea anului școlar

Mai sunt trei săptămâni până ...

%d blogeri au apreciat: