Home / Social / Ce trebuie să facă absolvenții de liceu pentru a lua șomaj

Ce trebuie să facă absolvenții de liceu pentru a lua șomaj

Absolvenții de liceu promoția 2019 se pot prezenta pentru înregistrare ca persoană în căutarea unui loc de muncă ca etapă prealabilă și obligatorie pentru obținerea indemnizației de șomaj în intervalul 1 iunie – 30 iulie 2019.

Absolvenții trebuie să se prezinte la agențiile pentru ocupare în raza cărora își au domiciliul în termen de 60 de zile de la absolvire. În cazul absolvenților de liceu indiferent de promovarea sau nepromovarea examenului de bacalaureat termenul de 60 de zile începe pe 01 iunie. În situația în care unii tineri mai au corigențe și nu au situația școlară încheiată la toate materiile, aceștia se vor prezenta în termen de 60 de zile de la susținerea și promovarea examenului de corigență. În acest sens adeverința eliberată de instituția de învățământ va specifica data promovării examenului de corigență.

În situația în care un absolvent de liceu nu promovează examenul de bacalaureat (indiferent dacă s-a prezentat sau nu la acesta) are dreptul să se înregistreze în evidențele agenției de ocupare în raza căreia își are domiciliul în intervalul 1 iunie – 30 iulie 2019.

Dacă absolvenții aflați în una din situațiile de mai sus nu se prezintă în intervalul de 60 de zile de la absolvire (1 iunie- 30 iulie 2019), ei au dreptul să se prezinte în continuare să se înregistreze ca persoane în căutarea unui loc de muncă, dar nu vor avea dreptul la indemnizație de șomaj.

In vederea înregistrării la agențiile de ocupare, absolvenții trebuie să prezinte act de identitate fotocopie și original; certificat de naștere fotocopie și original; act de studii fotocopie și original; adeverința eliberată de medicul de familie din care sa rezulte dacă este ”apt de muncă” sau „clinic sănătos”.

Indemnizația de somaj pentru absolventi este o suma fixă lunară, acordată pe o perioadă de șase luni, in cuantum de 50% din valoarea indicatorului social de referință (ISR). Avand in vedere că, in 2019, ISR-ul este tot 500 de lei (valoare stabilită incă din 2008), indemnizația este de 250 de lei.

Absolvenții pot beneficia de acest drept o singură dată pentru fiecare formă de invațamant absolvită.

Nu pot beneficia de indemnizația de somaj absolvenții care la momentul solicitării acestui drept au fost admiși sau urmează cursurile unei forme de învățământ, organizate și/sau acreditate, după caz, în condițiile legii. De asemenea, nu beneficiază de indemnizație de șomaj absolvenții licențiați ai facultăților de medicină, medicină dentară și farmacie care, la data solicitării dreptului, au promovat concursul național de rezidențiat pe locuri sau pe posturi, în condițiile legi.”

Absolvenții promoției 2019, înregistrați în evidența Agenție Județene pentru Ocupare Forței de Muncă Vaslui pot beneficia, mod gratuit, de informare și consiliere profesională; mediere pentru identificarea unui loc de muncă; formare profesională gratuită prin programe care asigură inițierea, calificarea, recalificarea, perfecționarea, specializarea; facilități financiare. (G.P)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Concertul-surpriză oferit bârlădenilor de Muzeul „Vasile Pârvan”, cu ocazia Sărbătorilor de iarnă

Muzeul „Vasile Pârvan” oferă publicului ...

Accident în lanț, în care au fost implicate patru mașini, pe E 581, după ce o șoferiță a intrat într-o depășire ilegală

Patru mașini au fost implicate ...

Fonduri europene de zeci de mii de euro pentru deschiderea unei afaceri

de Dănuț CIOBANU Ieri, la ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: