Google+
Home » Invatamant » Lectură maraton: au citit o zi și o noapte, cu ocazia Zilei Mondiale a Cărții

Lectură maraton: au citit o zi și o noapte, cu ocazia Zilei Mondiale a Cărții

de Mihaela NICULESCU

Lectură maraton, de Ziua Mondială a Cărții și a Drepturilor de Autor. Ieri, zeci de elevi ai Școlii Gimnaziale „Manolache Costache Epureanu” din Bârlad au sărbătorit această zi, citind din propriile creații, dar și din cărțile preferate.

Activitatea inedită, care a mobilizat elevii pentru a lectura o zi și o noapte, a fost organizată de profesoara Niculina Cărăbăț, ca o continuare a activităților desfășurate în perioada 2013 – 2015, în cadrul proiectului european „Cartea, cel mai bun prieten”.

În contextul actual, în care nu doar în Europa, ci și în întreaga lume, lectura este pe un trend descendent, astfel de activități sunt benefice pentru elevii din orice țară. Școala noastră a reușit să atragă, de la an la an, tot mai mulți elevi spre lectură. La activitatea de astăzi au participat elevi din clasele primare și de gimnaziu și chiar foști elevi de-ai mei, acum liceeni. Elevii și-au citit eseurile proprii, realizate pe tema <<Rolul cărții în viața mea>>, au confecționat semne de carte, au realizat desene, iar după-amiază și seara s-a citit. Am scos cartea în afara școlii, pe stradă și în parcuri. Astfel de activități trebuie organizate cât mai des. Mulțumesc elevilor, profesorilor implicați și reprezentanților Bibliotecii <<Stroe S. Belloescu>>, prezenți la activitate, care au și vorbit despre importanța lecturii. Mulțumesc și librăriei care a acordat premii elevilor ce s-au remarcat”, a declarat pentru Est News Niculina Cărăbăț, profesoară de limba și literatura română la Școala „Manolache Costache Epureanu”.

Printre elevii care au descoperit recent plăcerea cititului, se numără și Daniel David Anton, din clasa a V-a. A venit la activitate cu cartea „Cum să faci să nu citești, dar să iei note mari: Ghidul lui Charlie Joe Jackson”, de Tommy Greenwald. Este a doua carte care l-a influențat, după „Cum să faci să nu citești”, care a fost prima carte citită de el.

„Am descoperit magia cărții de câteva luni. De atunci citesc foarte des, cartea pe care o am azi cu mine fiind una perfectă. E interesantă, amuzantă, ironică. Odată ce începi să citești o carte bună, nu mai poți să te oprești. Mai vrei una și încă una, și așa devii un cititor împătimit. Nu-mi vine să cred că acum un an citeam doar textele din manuale”, ne-a mărturisit David.

Și Andreea Budeș, elevă în clasa a VIII-a, premiantă a concursului „Tinere condeie”, a venit să sărbătorească la școală cartea, chiar de ziua acestei minuni cu multe file, care-ți deschide orizonturi nelimitate. Andreea a început să citească și ea din ce în ce mai mult, tot din clasa a V-a.

„Lectura a devenit pentru mine un hobby, îmi place, mă relaxează, mă informează. Citesc o carte la două săptămâni, de plăcere. Ador literatura contemporană, în special scriitorii J. K. Rowling și Cassandra Clare. Lectura trebuie să facă parte din viața noastră. Nu ne dăm seama, dar ne ajută foarte mult”, a povestit Andreea Budeș.

„Prietenul, la nevoie se cunoaște, iar cartea este un prieten la care putem apela oricând avem nevoie ”, este mesajul pe care profesoara Niculina Cărăbăț îl are pentru toți, dar mai ales pentru cei aflați pe băncile școlii.

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: