Home / Social / Din coliba de la stână, într-un apartament frumos din centrul Bârladului. Cum s-a schimbat înainte de Paști soarta tristă a doi copilași neglijați de mamă

Din coliba de la stână, într-un apartament frumos din centrul Bârladului. Cum s-a schimbat înainte de Paști soarta tristă a doi copilași neglijați de mamă

de Mihaela NICULESCU

În preajma Sărbătorilor de Paște, Ioana, o fetiță de 6 ani din Crâng a primit cel mai frumos dar din viața ei – o familie. Fetița, chinuită de când se știe, și-a recăpătat copilăria de care nu s-a putut bucura până acum. Nu a avut niciodată o casă, mama sa cu probleme psihice a purtat-o dintr-un loc în altul, după fiecare bărbat cu care trăia. Ultima oară, a dus-o la o stână din Popeni, unde este cioban noul concubin al mamei. A stat într-o colibă de 2 metri pătrați, insalubră, fără geamuri, fără curent electric, fără obiecte de mobilier strict necesare, fără hrană preparată. Acolo se consumau și partidele de amor ale mamei sale, acolo s-a născut și fratele Ioanei, un bebeluș care a împlinit abia o lună.

Fetița de șase ani a fost găsită pe câmp de către reprezentanții Primăriei Zorleni, obosită, tristă și înfometată. Pe 5 aprilie, asistentul social din cadrul Primăriei Zorleni a adus-o pe Ioana la Bârlad, la Centrul de Primire în Regim de Urgență pentru Copilul Abuzat, Neglijat, Exploatat (CPRUCANE). Cel care a descoperit cazul acestei așa-zise familii a fost asistentul medical comunitar care a văzut copilul singur pe câmp cu oile. Fetița cu fața arsă de vânt, tunsă zero de către mamă, care a motivat acest aspect prin faptul că fetița și-ar fi ars o porțiune din scalp cu o alifie, a fost preluată de specialiștii CPRUCANE.
„În urma discuției avute cu Ioana, ne-am dat seama că această fetiță a fost un copil obligat să preia rolul unui adult. Are o maturitate comportamentală precoce care demonstrează exploatarea și neglijarea la care a fost supusă. A văzut că în universul ei nu este loc de iubire și afecțiune din partea mamei. I-a fost furată copilăria prin violență și neglijare. Ioana poate fi recuperată comportamental, are un prognostic favorabil dacă va primi iubire”, a declarat pentru Est News psihologul Ionel Brătianu.

Ioana a beneficiat de găzduire și servicii psiho-sociale în cadrul CPRUCANE Bârlad, timp de două săptămâni, timp în care a fost supusă și unor investigații medicale. În ciuda frigului îndurat pe câmp și în colibă, în ciuda faptului că nu a primit hrană adecvată și a fost obligată să păzească cele 40 de oi, starea de sănătate a fetiței este bună. Personalul de la CPRUCANE a îndrăgit-o imediat pe Ioana, un copil dezghețat și autoritar, care a fost nevoit să preia din responsabilitățile adulților, de la o vârstă atât de fragedă.

Fetița a cerut imperios să nu fie trimisă la mama ei

Fetița blondă cu ochi albaștri a fost dată în plasament la un asistent maternal profesionist. După ce, la centru, a ținut mereu în brațe un ursuleț de pluș, poate singura jucărie pe care a primit-o vreodată în viața ei, acum stă în brațele unei femei care deși nu a născut-o, are sentimente materne mai puternice decât mama Ioanei. Fetița nici nu vrea să audă de mama naturală sau de „casa” în care a locuit. A impresionat personalul centrului în momentul în care i se făceau formele de plecare la asistentul maternal, cerând asigurări că nu se va mai întoarce la stână. Ioana a plecat cu asistentul maternal de mână, neresimțind nicio clipă dorul de mamă sau dorința de a o revedea. A început să-i spună „mamă” asistentului maternal, imediat ce a aflat că va locui la cea care îi va oferi o familie adevărată.
De la stâna din vârful dealului de la Popeni, Ioana a ajuns la Bârlad, unde va locui într-un bloc din centrul orașului. Abia de acum se va bucura de copilărie și de frumusețea vieții, va avea o familie, un cămin cu tot confortul, o masă cu mâncare gătită, dar mai ales pe cineva care să aibă grijă de ea și să-i ofere afecțiune.
Frățiorul Ioanei, având doar o lună, a fost dat tot în plasament la un asistent maternal profesionist, după ce a fost preluat de Protecția Copilului cu Ordonanță Președințială chiar din spital, unde mama îl adusese la insistențele asistentului medical comunitar din Zorleni. Medicii de la secția Pediatrie a Spitalului „Elena Bedliman” din Bârlad s-au îngrozit când au văzut cât de opărit era copilul din cauza mizeriei. Scutecele neschimbate cu zilele i-au produs bebelușului o iritație severă, care a necesitat multe zile de tratament. Pruncul ținut în colibă în condiții inumane a fost diagnosticat cu penumonie interstițială acută, candidoză și infecție cu stafilococ auriu.
Mama celor doi copii care, de Sfintele Paști, au primit șansa la o viață mai bună, mai are doi copii, care au fost adoptați de o familie de români din Spania. Înainte de a-i fi preluat bebelușul de către Protecția Copilului, femeia a fugit din spital, evident, la stână, la iubitul ei concubin. Are 37 de ani și, cu siguranță, va mai mai naște. Fără îndoială, copiii vor ajunge tot în grija statului, ca și Ioana și fratele său de o lună.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Bărbat acuzat că a abuzat fetița pe care o avea în plasament. Șocată, soția a încercat să se sinucidă

de Daniel MICU O intamplare ...

Bârlădeni, în weekend dormiți liniștiți! S-a stricat elicopterul!

Bârlădenii cărora zgomotul elicopterului care ...

Noul termen de începere a lucrărilor la drumul strategic este luna octombrie 2019

Proiectarea drumului strategic de la ...

%d blogeri au apreciat: