Home / Social / Mărturia mamei Amaliei Apetri, adolescenta de 15 ani care a murit de meningită: ”O tot durea o ureche”

Mărturia mamei Amaliei Apetri, adolescenta de 15 ani care a murit de meningită: ”O tot durea o ureche”

Durere mare și confuzie de nedescris în familia Amaliei Apetri, adolescenta de 15 ani din comuna Zăpodeni, răpusă de  meningită. Amalia, adolescenta răpusă de meningita, pare să-și fi ales singura destinul. Cu o mama care nu a reușit să îi asigure suportul emotional si material necesar, fata a pornit pe o cale spinoasa si periculoasă. Cu un anturaj dubios si fara drag de carte, s-a lăsat de scoala si isi pierdea vremea prin oras, cu oameni ai strazii. Acasă, la Portari, ii facea mamei viata un iad, după cum povestește aceasta. Consumatoare la rândul ei de alcool si fara puterea de a-și sprijini si încuraja mezina sa aiba un viitor frumos, Angela Chiriac se lepadase, parca, de Amalia. Plânge acum si regreta ca ultima data cand a vazut-o, la Adăpostul de zi, s-au certat. Nu a știut, nu a putut sau nu a vrut să își salveze fata din ghearele promiscuitatii. E atât de sărmana, încât nu stie cum isi va aduce copila de la Morga si cum o va inmormanta. A apelat la autorități, iar surorile Amaliei, care muncesc în Franța și în Anglia, vor contribui in buna masura.
Amalia era crescuta de mamă, Angela Chiriac, in conditii mai mult decat modeste, in satul Portari, comuna Zăpodeni. Femeia nu a putut să se impună în fața adolescentei, iar aceasta a abandonat scoala. Pleca de acasa si erau zile cand nimeni nu stia de ea.
Cazul era in atentia Serviciului Social de la Primaria Zapodeni.  La inceputul anului, cele doua au fost in vizita la doua dintre cele trei surori ale victimei, in Anglia. Pe perioada cat au fost acolo, Angela Chiriac spune ca Amalia s-a plans doar de o durere la ureche si ca a mers la spital pentru a fi consultata. In rest, nu fusese bolnava. S-au intors in sat in luna martie, iar crizele nervoase ale copilei au escaladat. Ii vorbea urat mamei, nu o asculta si nu odata a spart geamurile casei in care locuiau.
”Foarte agresiva era fata mea! Nu stiu de ce, pentru ca am incercat sa discut cu ea, sa ne intelegem. Am fost in Anglia, la fete. A fost frumos, am stat cu nepoata, Amalia a fost calma. Nu a spus atunci ca o doare ceva, doar o ureche i-a facut probleme si a fost cu sora ei la spital. In martie ne-am intors acasa. Au inceput iar problemele. Duminica a zis ca pleaca, a mancat, s-a schimbat si mi-a spus sa o las in pace, pentru ca ea se duce la prietenul ei. Am fost anuntata dupa trei zile ca e la un adapost in Vaslui, dupa ce a fost gasita intr-un subsol cu un boschetar. Nu stiu cine e, nu stiu daca nu cumva de la el a luat boala asta. Nu stiu nimic. Am imprumutat bani si am mers la Vaslui, i-am spus sa mearga acasa. Mi-a vorbit urat, a zis ca nici acolo nu o las in pace?! S-au mirat si doamnele de acolo de comportamentul ei. Am plecat, ce era sa fac?”
Mama Amaliei văzuse la televizor, cu doar câteva zile înainte, cazul tinerei din București care murise de meningită, dar nu s-a gândit nicio clipă că și fiica ei va păți la fel.
Vecinii sunt la curent cu scandalurile din familia lor, insa nimeni nu a intervenit. Oamenii doar le-au ajutat in masura in care au putut.
”Sunt oameni necajiti, asta le mai lipsea. E adevărat, Amalia le facea probleme. A spart geamurile la casa, facea scandal, nu stiu, era scapata de sub control. Pleca de acasa cand voia, se intorcea cand voia. Greu! Acum, nu are bani nici sa o aduca de la Morga si nici sa o ingroape! O vom ajuta cat o sa putem, dar probabil ca primaria trebuie sa se implice in acest caz!”, sunt de parere oamenii.
Pe data de 14 aprilie, Amalia a plecat de acasă, iar pe 17 aprilie Politia Locala Vaslui a identificat-o intr-un subsol de bloc, in compania unui om al strazii, un tanar in varsta de 20 de ani. A fost condusa la Adapostul de zi si noapte pentru copiii strazii din municipiu. Luni dupa-amiaza i s-a facut rau, cei de la Adapost au chemat o ambulanta si adolescenta a fost internata la Pediatrie, pentru colica renala.
Marti, in jurul orei  17, organismul ei s-a prabusit si infectionistul care a consultat-o a cerut transferul imediat la Spitalul de Boli Infectioase Iasi, acolo unde a si murit marti seara. Diagonosticul care a rapus-o pe Amalia, meningita meningococica in forma fulminanta, a alertat autoritatile sanitare, care au luat masuri profilactice si de dezinfectie imediat, pentru a limita extinderea bolii.

About Mihai Vasile

x

Check Also

Bărbat acuzat că a abuzat fetița pe care o avea în plasament. Șocată, soția a încercat să se sinucidă

de Daniel MICU O intamplare ...

Bârlădeni, în weekend dormiți liniștiți! S-a stricat elicopterul!

Bârlădenii cărora zgomotul elicopterului care ...

Noul termen de începere a lucrărilor la drumul strategic este luna octombrie 2019

Proiectarea drumului strategic de la ...

%d blogeri au apreciat: