Home / Social / Omagiu pentru eroi – Județul Vaslui mai are doar 328 de veteran de război

Omagiu pentru eroi – Județul Vaslui mai are doar 328 de veteran de război

de Dănuț CIOBANU

Autoritățile județului Vaslui au participat în cursul zilei de ieri la manifestările omagiale, cu prilejul sărbătorii Zilei Veteranilor de Război. În municipiul Vaslui, activitățile au debutat la Monumentul Eroilor din cel de-al Doilea Război Mondial. Manifestările au continuat cu o adunare omagială care a avut loc la Palatul Administrativ Vaslui.

Manifestarea de la Monumentul Eroilor din municipiul Vaslui a început cu un ceremonial militar și religios, după care au fost depuse coroane de flori în memoria celor care și-au pierdut viața pe câmpul de luptă. La eveniment au fost prezenți veterani de război din județ, care au primit flori de la un grup de elevi de la școlile din municipiu. Ceremonia s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare.

Activitățile au continuat cu o adunare omagială, care a avut loc în Sala “Ștefan cel Mare” a Palatului Administrativ Vaslui.

“La înființarea Filialei Peneș Curcanu Vaslui aveam aproximativ 35.000 de membri. Cu trecerea anilor numărul acestora a scăzut connstant, iar în prezent mai avem 2.020 de membri. Este vorba despre 320 veterani de război, 8 veterane de război și 1.692 văduve de veterani de război. Anul acesta avem șase veterani care împlinesc vârsta de 100 de ani, din care o femeie care a fost asistentă medicală. Mulți veterani s-au bucurat puțin de drepturile prevăzute de legislația actuală. Chiar dacă ajutoarele financiare sunt modeste ele au fost considerate bune. La transportul CFR nu avem probleme cu biletele gratuite de transport, însă pe transportul auto sunt încălcări grave ale legislației actuale”, a spus reprezentantul Filialei «Peneș Curcanu» Vaslui.

După ce mai mulți veterani de război au povestit episoade din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, au luat cuvântul reprezentanții administrației publice locale.
“Avem în fața noastră niște eroi în viață. Acesta este un moment pentru a-i aprecia și a le transmite tot ceea ce este mai frumos. Vedem că la vârsta înaintată pe care o au, veteranii adresează urări frumoase României și Armatei Române.
Vă doresc sărbători fericite și multă sănătate ! Gândul nostru să fie spre jertfa poporului român”, a spus Vasile Pavăl, primarul municipului Vaslui.

Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean (CJ) Vaslui, a spus că la eveniment sunt prezenți cei mai importanți oameni ai județului. “Niciunul dintre noi nu a ajuns își pună în joc viața sa, să răspundă la chemarea țării fără să se gândească. Am făcut un apel la profesori și elevi să vină la acest eveniment, pentru a cunoaște figuri și fapte. Mulți nu mai avem habar de ce s-a întâmplat atunci, ce suferințe au fost. Vreau să cred, și e greu să găsesc o scuză, că cei câțiva tineri prezenți aici vor transmite mai departe suferința acestei lupte, pentru că uităm destul de ușor”, a spus Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui.

La încheierea evenimentului, Dumitru Buzatu a înmânat veteranilor de război plachete omagiale “Pentru curajul dovedit în teatrele de operațiuni din timpul celui de-al Doilea Război Mondial”.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Salariile de 1.500 de lei din mediul privat golesc județul Vaslui de forța de muncă

Exodul forței de muncă din județul Vaslui a trecut ...

Autoritățile vasluiene au marcat cei 164 de ani de la dezrobirea rromilor

Zeci de rromi din județ Vaslui au marcat, în ...

Primarul Boroș promite bârlădenilor un ambulatoriu extins și dotat corespunzător. Despre un nou corp de spital, niciun cuvânt, deși promitea acest lucru în urmă cu câteva luni

Spitalul din Bârlad va avea peste trei ani un ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: