Google+
Home » Social » Vasluienii fără un loc de muncă stabil pot să lucreze ca zilieri în peste 10 domenii de activitate

Vasluienii fără un loc de muncă stabil pot să lucreze ca zilieri în peste 10 domenii de activitate

Alimentație publică, activități artistice, publicitate, organizare de evenimente și întreținere peisagistică, acestea sunt doar cȃteva dintre noile domenii din care persoanele care nu au o slujbă pot face bani frumoși, ca angajați cu ziua.

Guvernul a dat undă verde, din nou, angajărilor cu ziua, după ce, la finele anului trecut, a decis restrȃngerea domeniilor de activitate în care puteau fi folosiți zilieri.

Astfel, potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 26/2019 pentru modificarea și completarea unor acte normative, munca sezonieră va putea fi prestată și în alte sectoare pe lȃngă agricultură, vânătoare și servicii anexe, silvicultură (exceptând exploatările forestiere), pescuit și acvacultură.

Mai exact, vasluienii vor putea să fie plătiți cu ziua dacă prestează activități de alimentație (catering) pentru evenimente, activități de servire a băuturilor în restaurante și baruri; activități de organizare a expozițiilor, târgurilor și congreselor; activități de întreținere peisagistică – plantarea, îngrijirea și întreținerea de parcuri și grădini (exceptând grădinile private), dar și activități în grădinile zoologice, botanice și în rezervațiile naturale.

Pe lista domeniilor unde pot fi angajați zilieri figurează și creșterea și reproducerea animalelor semidomesticite și a altor animale, și activitățile de publicitate.

Nici vasluienii cu simț artistic nu sunt dezavantajați de noile măsuri ale Executivului. Aceștia pot lucra cu ziua și pot desfășura activități de interpretare artistică, activități-suport pentru interpretarea artistică și activități de gestionare a sălilor de spectacole.

Pe de altă parte, o altă Ordonanță de urgență a Guvernului apărută de curând în Monitorul Oficial obligă zilierii să-și achite contribuția socială la pensii (CAS), la fel ca toți salariații. Acest lucru ar putea să-i îndepărteze pe unii vasluieni care munceau până acum cu ziua de a mai lucra la fel sau i-ar putea aduce în situația în care să accepte mult mai ușor munca necalificată fără niciun fel de acte.

Documentul emis de Executiv vizează și existența unui registru electronic al zilierilor, în locul celui fizic pe care firmele și alți beneficiari trebuie să-l țină în prezent, bază de date care se va transmite inspectoratului de muncă, zilnic, înainte de începerea activității de către fiecare persoană care va munci pentru beneficiar.

Guvernul a revenit asupra măsurilor care privesc zilierii, la presiunea mediului de afaceri, pentru activitățile ce necesită numai muncă necalificată și pe durate scurte. Mai precis, multe firme și antreprenori independenți au rămas, în primele patru luni din 2019, doar cu varianta angajării în baza contractului individual de muncă pentru prestarea unor activități sezoniere. Este știut faptul că raporturile de muncă în baza contractului aduc costuri mult mai mari decât folosirea zilierilor, astfel că angajările s-au diminuat considerabil. (Mara GRIGORIU)

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: