Home / Administratie / Zilele Culturale ale Bârladului, 2019: emblema țopârlăniei în forma cea mai degradată!

Zilele Culturale ale Bârladului, 2019: emblema țopârlăniei în forma cea mai degradată!

de Simona MIHĂILĂ

Zilele Culturale ale Bârladului, ediția 2019: emblema țopârlăniei în forma cea mai degradată! În an preelectoral, primarul Dumitru Boroș a reușit ce n-a izbutit pȃnă acum niciun edil din istoria orașului꞉ a coborȃt cultura cât de jos s-a putut, tot acolo unde a și călcat-o în picioare.

Adevăratele Zile Culturale ale Bȃrladului au rămas doar o amintire frumoasă pentru toți cei care, pȃnă în 2017, au participat la sărbătoarea Bȃrladului cultural și a bȃrlădenilor cu gusturi bune. Unii dintre ei veniți chiar de peste mări și țări să asiste la manifestări cu încărcătură pentru minte, inimă și spirit.

Zilele Culturale ale Bârladului, 2019

Dacă anul trecut încă puteam glumi pe seama utopicei ”tanti Aglaia”, care poposise la Zilele Culturale ale Bârladului, cu tot neamul ei de mahala (detalii AICI) și ne amăgeam cu iluzia că mai jos de atât nu se poate, primarul Boroș a ținut să ne contrazică. Așa-zisele festivități din ultimele zile au șters de tot emblema Bȃrladului cultural de odinioară. Au pus în loc, însă, kitsch-ul, țățismul și țopârlănismul, la cotele lor cele mai degradante.

 

Ia cultură, neamule! Cu pâine și mujdei!

 

Pentru al doilea an consecutiv, primarul Dumitru Boroș a masacrat, într-o inconștiență fără scuză, Zilele culturale ale Bârladului. Cetățenii urbei, dornici de atmosferă de calitate, s-au întors la casele lor uluiți, umiliți și scârbiți.

Fum gros de grătare încinse, pe care sfȃrȃie mici, cȃrnați și fleici de porc, ori bere la halbă și țuică la țoi. Pe asta a mizat, încă o dată, primul gospodar al orașului atunci când s-a gândit (dacă s-o fi gândit) la Zilele Culturale ale Bârladului.

Poftim, neamule, la cultură, fix în centrul orașului, pe aceeași stradă pe care pășesc în timpul anului pasionații de teatru, muzică clasică și evenimente cu ștaif. Toate au loc la Pavilionul ridicat în onoarea marelui sculptor bȃrlădean Marcel Guguianu, artist de talie internațională, la Teatrul “Victor Ion Popa” și la Muzeul “Vasile Pȃrvan”. Trianda care a străjuit țigănia legitimată de însuși primarul Bârladului.

 

Lăturile distracției de mahala, printre edificiile culturale

 

Decizia autorităților locale, de a organiza Zilele Culturale ale Bȃrladului pe Strada Guguianu, a fost luată parcă înadins să strivească și ultimele rămășițe ale spiritului cultural ce distingea Bârladul, odinioară, de alte orășele.

Comerț cu sutiene, chiloți și burtiere, cu ceaune din tuci, tigăi și lighene; jocuri tip alba-neagra sau Roata norocului. Lȃngă sculpturile maestrului Guguianu, estimate la sute de mii de euro, au aterizat parașutele și celelalte distracții zburătoare, în vreme ce lȃngă muzeu au poposit toboganele gonflabile și trenulețele colorate. Un amestec de arhitectură și bȃlci numai bun să-i facă pe mulți să se întrebe pe ce hal de mȃini și minte a încăput orașul Bȃrlad!

Ce mai contează că pentru reabilitarea centrului cultural istoric – spurcat de lăturile divertismentului de mahala – s-au cheltuit nu mai puțin de 4,2 milioane euro, fonduri europene. Bine că toată suflarea, de la vlădică la opincă, a avut, la o adică,  unde să dea cu pumnul în mingea de box, să învețe să tragă cu pușca în doze de bere sau să pescuiască rățuște de plastic dintr-un lac improvizat într-un cazan ruginit.

Boroș, jos mâinile de pe Zilele noastre culturale!

 

O altă decizie, la fel de neinspirată, a fost alegerea invitaților care au ținut capul de afiș al Zilelor Culturale ale Bȃrladului. Obișnuiți altădată cu nume sonore, pe care așteptau îndelung să le admire, să le asculte și să le aplaude, bȃrlădenii au fost nevoiți să înghită, în ultimii doi ani, pseudo-divertisment. Noroc de artiștii locali care mai salvează din atmosfera de spectacol, fiindcă oaspeții chemați să cȃnte și să încȃnte au lăsat mult de dorit.

Asta, deși nota de plată pentru spectacolele de la Bȃrlad nu a fost una deloc subțire pentru contribuabili꞉ 55.000 lei, din totalul de 150.000 lei, bani ce i-au revenit de achitat firmei care a organizat evenimentul.

În numele bârlădenilor care nu găsesc niciun haz în splendorile stropite cu bere și mujdei de usturoi, îi sugerăm primarului Boroș să renunțe, pe viitor, la spectacolele de stradă din cadrul Zilelor Culturale ale Bârladului. Sau, și mai bine, să ia definitiv mâinile de pe acest eveniment. Nu o fi avut ocazia să afle până acum, dar cultura e departe de de scuipatul semințelor și de roata norocului.

 

About Simona Vasile

x

Check Also

Zeci de porci din localitatea Cârja, uciși de autorități, după ce cazurile de pestă porcină s-au extins

Extinderea cazurilor de pestă porcină ...

Accident la Dragomirești provocat de un șofer cu mașină cu volan pe dreapta. Două persoane au ajuns la spital

Două persoane, soț și soție, ...

La jumătatea lui august, edililor li s-a făcut milă de bârlădenii chinuiți de căldură

Bârlădenii pot, în sfârșit, să ...

%d blogeri au apreciat: