Home / Social / Cum a devenit Bȃrladul un oraș plin de suprarealism

Cum a devenit Bȃrladul un oraș plin de suprarealism

Mai țineți minte melodia “Un copac cu flori”, cȃntată de Ștefan Hrușcă? La Bȃrlad, neglijența autorităților locale rescrie titlul acestui șlagăr în ton cu imaginea orașului din ultimii ani. Poleit și cosmetizat în zona centrală, dar murdar, ponosit și departe de civilizație în restul cartierelor.

Un copac cu pungi. Asta pot admira bȃrlădenii în parcarea de la Blocul 4, de lȃngă ANAF și la doi pași de Primărie. Și nu e singurul exponat de acest fel care poate fi zărit în marele muzeu al indiferenței în care riscă să se transforme, încet-încet, orașul Bȃrlad.

Dacă în fața blocurilor, pe Bulevardul Republicii și străzile din preajma Primăriei, copăceii proaspăt plantați dau impresia de curățenie și normalitate, în spatele clădirilor oricine poate vedea adevărată față a orașului, cea pe care autoritățile locale o ignoră cu desăvȃrșire ori se prefac că nu există, spre nemulțumirea contribuabililor.

Copacul invadat de plastic are o singură vină, aceea că a crescut fix între blocuri și în apropierea locului în care ulterior au fost amplasate pubele de gunoi. De aici și cauza pentru care în crengile lui poposesc tot felul de cartoane și sacoșe colorate aruncate la container și luate în zbor de rafalele de vȃnt.

Explicația e la îndemȃna oricui, dar nu este, însă, o scuză pentru responsabilii în slujba cărora cade curățenia orașului, care nu înseamnă doar măturat și plantat de flori și pomi.

Copacii sufocați de sacoșe sunt semnul clar că, din păcate, civilizația și respectul pentru mediul înconjurător se opresc în Bȃrlad la stadiul de intenție și nu ajung niciodată să fie puse în totalitate în practică, deși la nivel declarativ sunt priorități zero.

Cȃt despre oamenii sufocați de mizerie, cei pe care primarul Boroș nu s-a sfiit să îi bage în aceeași oală cu cei care aruncă gunoiul la întȃmplare și să-i tragă de urechi pentru lipsa celor 7 ani de-acasă, pe ei nepăsarea autorităților îi doare cel mai tare și nu-i impresionează deloc tablourile suprarealiste pe care le întȃlnesc din ce în ce mai des prin oraș.

Despre curățenie, o zicală neaoșă spune că se întreține, nu se face. Așa cum administrația nu se face din vorbe, ci din fapte! În broșura sa de campanie, candidatul Boroș promitea, în urmă cu 3 ani, că va «transforma Bȃrladul într-unul dintre cele mai atractive orașe din zona centrală a Moldovei». Realitatea din 2019 arată că acesta e încă un legămȃnt cu bȃrlădenii încălcat de primarul liberal.

Același primar care a învățat și aplică în toate lecția celor pe care îi critica dur, în 2016, pentru cum au gestionat problema curățeniei din Bȃrlad꞉ «Ce știe PSD-ul să facă ați văzut pȃnă acum, chiar în acest oraș, care arată bine doar în centru, în timp ce cartierele mărginașe sau chiar semi-centrale au fost uitate complet”. (S.M.)

About Mihai Vasile

x

Check Also

Vacanțe în extrasezon, reduse cu până la 70%, pentru vasluienii care aleg “Litoralul pentru toți”

Cei care nu au ajuns ...

Cartierul Complex Școlar rămâne fără apă potabilă

Astăzi, în cartierul bârlădean Complex ...

Bătrân din Vaslui, lovit de un autoturism pe trecerea de pietoni din zona Școlii nr. 9

Un barbat in varsta de ...

%d blogeri au apreciat: