Home / Social / Apele au făcut prăpăd în județ: zeci de drumuri, case și curți înghițite de puhoaie

Apele au făcut prăpăd în județ: zeci de drumuri, case și curți înghițite de puhoaie

de Daniel MICU

Urgia din noaptea de luni spre marți a semănat panică si a produs pagube insemnate in judet. Vremea rea a tinut autoritatile in priza, inca de luni seara. Satenii din Bacesti, Dumesti si Todiresti au facut noapte alba, dupa ce Raul Bârlad a iesit din matca si zeci de case si curti au fost inghitite de puhoaiele venite dinspre Iasi si Neamt. Pompierii vasluieni au actionat ca la carte si au evacuat opt persoane din calea apelor, au salvat zeci de animale si pasari si au scos apa din locuinte, dar si din curti, ore in sir.

Precipitatiile cazute in judet in noaptea de luni spre marti au lasat in urma imagini dezolante. S-au inregistrat pana la 60 de litri/metru patrat, insa, dupa cum povestesc oamenii din zonele afectate, problema a fost viitura formata pe Barlad si pe raul Garboveta, in zona comunei Bacesti, care a inundat totul pe o raza de mai multi kilometri.

În cursul nopții, drumul care leagă Vasluiul de Bacău a fost închis de autorități, întrucât exista pericolul ca podul provizoriu de la Straminoasa sa cedeze, urmare a creșterii nivelului apei.

”Cantitatile de apa cazute in judet au fost de peste 60 l/mp, insa suvoaie periculoase au venit dinspre judetele Neamt si Iasi. La Bacesti si la Todiresti au fost cele mai mari probleme, insa s-a actionat si la Dumesti, si la Dragomiresti, pentru salvarea persoanelor, bunurilor si locuintelor acestora, dar si pentru asigurarea unui trafic sigur pe sosele. La limita cu Bacaul, drumul a fost inchis pe timpul noptii, din motive de precautie, traficul fiind reluat marti la ora 7.45”, ne-a declarat Eduard Popica, prefectul judetului.

În comuna Todiresti, trei sate era izolate la primele ore. Peste noapte, zeci de gospodării au fost acoperite de ape, în unele locuri, nivelul acesteia depășind un metru. Proprietarii si-au vazut toata agoniseala distrusa si nu au putut decat sa astepte ajutorul militarilor si retragerea apelor. Pompierii au evacuat oamenii ramasi captivi in case si au salvat mai multe animale si păsări, cu ajutorul unei barci pneumatice.

Au fost însă si pierderi. Localnicii povestesc ca suvoaiele au navalit dinspre Neamt cu o putere nemaivazuta, iar Raul Barlad a iesit din matca.

”A fost urgie. Dimineata, dupa ora 3, apa a venit dintr-odata, atingand chiar si 1 metru si a maturat tot in cale: curti, poduri, podete, portiuni de drum. Nu a plouat mai mult ca in alte dati, dar acum au fost probleme in zona Neamt si Barladul s-a umflat. Vom face o inventariere a pagubelor si vom solicita ajutorul Guvernului, pentru a-i ajuta pe cei loviti de natura”, a afirmat Petru Simiuc, primarul comunei Todiresti.

Elevii care trebuiau să susțină examenul de evaluare nu au putut să ajunga la scoala, la prima ora, din cauza distrugerilor facute de ape. Ulterior, cand apa a scazut, autoritatile au reusit sa ii scoata din satele izolate si sa ii transporte la scoala.

Si la Bacesti, precipitatiile au produs necazuri. Localnicii care au case ridicate pe marginea Barladului sunt obișnuiți ca la fiecare ploaie mai zdravana sa aiba probleme însă acum a fost mai rau ca niciodata. In zona, temperaturile au scazut si cu 15 grade fata de ziua precedenta. Bilanțul pagubelor nu a fost finalizat de autorități, situația fiind în schimbare de la o oră la alta, pe tot parcursul zilei de ieri.

About Simona Vasile

x

Check Also

Inconștient să fii, noroc să ai. Un bătrân a scăpat cu răni minore după ce a intrat cu Matiz-ul într-un tren

Un bătrân de 76 de ...

Zeci de legumicultori vasluieni și-au vândut roșiile în piețele din județ

Legumicultorii vasluieni au început să ...

Ofertă bogată de brazi, la Bârlad

Bârlădeni, au apărut brazii în ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: